BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zasadzień Michał (Politechnika Śląska), Kandora Daniel
Tytuł
Projektowanie procesu produkcyjnego z wykorzystaniem metody QFD
Źródło
Systemy Wspomagania w Inżynierii Produkcji, 2012, 2(2), s. 154-168, rys., tab., bibliogr. 9 poz.
Tytuł własny numeru
Wspomaganie Zarządzania Systemami Produkcyjnymi
Słowa kluczowe
Projektowanie systemu produkcji, Proces produkcji, Metoda QFD (Quality Function Deployment), Produkcja alkoholu
Design of production system, Production process, Quality Function Deployment (QFD) method, Production of alcohol
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Mówi się, że o gustach się nie dyskutuje, jednak trudno zaprzeczyć, iż jest to nieuniknione, zwłaszcza gdy w grę wchodzi projektowanie wyrobu. Wiedza ta, zyskuje wtedy miano fundamentalnej i brak przeprowadzonych badań w celu jej zdobycia stanowić może błąd, który podda w wątpliwość celowość całego procesu produkcyjnego. Te same gusta i preferencje niezwykle często zmieniają się, co stwarza konieczność regularnych kontroli i aktualizacji danych. Z taką samą częstotliwością zmianom ulegają również preferencje smakowe konsumentów. Już dawno przestali oni bowiem ograniczać swoje kubki smakowe i zaczęli poszukiwać nowych doznań zarówno smakowych jak i estetycznych. W tym kontekście alkohol urósł do rangi towaru luksusowego, którego degustacja weszła do kanonu kultury jako wyraz najwyższej klasy zachowania. Ta zmiana mentalności i kultury picia zaowocowała możliwością poszerzenia asortymentu dostępnego na rynku o mniej lub bardziej interesujące odmiany i gatunki alkoholi. Jeden z nich stanowi whisky. Trunek którego oficjalna geneza sięga XV wieku, w Polsce dopiero zaczyna mieć swój najlepszy okres. Ta raczkująca kultura stwarza nieograniczone możliwości producentom, którzy właśnie teraz mogą otworzyć ludzi na dotychczas nieznane doznania. Tym samym whisky, pierwotnie kojarzona ze Szkocją i Irlandią, zyskuje uznanie jako produkt produkowany również w Japonii, Kanadzie, a nawet Indiach czy Tajwanie. Whisky typu Single Malt, bo o niej będzie mowa, stanowi kwintesencję tego, czym powinien być starzony latami trunek. Nasuwa to tym samym pytanie o możliwość produkcji również na polskim rynku. W historii Polski doszukać się można chociażby produkcji Starki - nazywanej "polską whisky" wytwarzaną w procesie bardzo zbliżonym do tego stosowanego przy produkcji prawdziwej "szkockiej". Niniejsze opracowanie, analizując możliwości produkcyjne whisky słodowej typu Single Malt w Polsce nie uwzględnia wyceny kosztowej, z racji trudności dostępu do wyceny poszczególnej aparatury technologicznej, co nie umniejsza znaczenia udziału kosztów jakości jako istotnego elementu projektowania jakości. (fragment tekstu)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Arthur H.: Whisky: The Water Of Life Uisge Beatha. Firefly Books 2000.
  2. Delos G.: El Mundo Del Whiskey. Iberlibro, 2003.
  3. http://www.rynki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=318&lang=pl
  4. http://www.rynki.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=398&lang=pl
  5. http://www.salesnews.pl/Article.aspx?id=743
  6. http://www.whisky.org.pl/whisky-13-Drozdze.html
  7. Urban J.: Whisky: vademecum. Rachocki i S-ka. Pruszków 2002.
  8. Wishart, D.: Whisky Classified: Choosing Single Malts by Flavour. Pavilion Books 2002.
  9. Wolniak R., Skotnicka B.; Metody i narzędzia zarządzania jakością. Teoria i praktyka; Gliwice 2008.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2391-9361
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu