BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Baran Ewa (Uniwersytet Rzeszowski)
Tytuł
Uwarunkowania wzrostu konkurencyjności rolnictwa obszarów górskich
Conditions of Competitiveness Increase of Agriculture in Mountain Areas
Źródło
Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika Rolnictwa, 2008, t. 95, z. 2, s. 83-88, tab., bibliogr. 12 poz.
Annals of Agricultural Science. Series G, Economy
Słowa kluczowe
Rolnictwo, Konkurencyjność, Ochrona środowiska
Agriculture, Competitiveness, Environmental protection
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Wielofunkcyjny charakter obszarów górskich decyduje o specyfice rolnictwa, która wynika z cech środowiska przyrodniczego i konieczności poszukiwania takich rozwiązań w zakresie zagospodarowania, aby możliwe było pogodzenie spełnianych przez nie funkcji ekonomicznych z koniecznością ochrony i kształtowania środowiska. W opracowaniu zwrócono uwagę na rosnące znaczenie uwarunkowań wzrostu konkurencyjności m.in. przez możliwość stworzenia marki regionu wytwarzającego wysokiej jakości produkty ekologiczne i regionalne. (abstrakt oryginalny)

The multifunctional character of mountain areas decides about the specific conditions of agricultural production. These specific conditions influence seeking of solutions to make the farms economically vital and accordingly to protect the environment. The study pays an attention on the growing importance of conditions to increase the competitiveness of farms in the mountain areas, among other things by development of regional brands organically and regionally produced goods with high quality. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Drożdż A. 2007: Produkty regionalne owczarstwa górskiego. Problemy Zagospodarowania Ziem Górskich, 54, Kraków, 169-170.
  2. Klamut M. 2008: Konkurencyjność gospodarki regionalnej i lokalnej. Gospodarka regionalna i lokalna, (red. Strzelecki Z.), PWN, Warszawa, 47-50.
  3. Kupracz M. 2007: Z problematyki żywności tradycyjnej. Studia Regionalne i Lokalne, 4, 100-115.
  4. Kutkowska B. 2007: Wdrażanie koncepcji zrównoważonego rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w Sudetach. IRWiR PAN, Warszawa, 19.
  5. Kuźniar A., Twardy S., Kostuch M., Janota D. 2007: Tendencje zmian w użytkowaniu ziemi w obszarach przygranicznych Karpat. Problemy Zagospodarowania Ziem Górskich, 54, Kraków, 117-118.
  6. Markowski T. 2008: Teoretyczne podstawy rozwoju lokalnego i regionalnego. Gospodarka regionalna i lokalna (red. Strzelecki Z.). PWN, Warszawa, 23.
  7. Rolnictwo w województwie podkarpackim w 2006 r. 2006: US w Rzeszowie, Rzeszów.
  8. Walenia A. 2007: Czynniki warunkujące tworzenie klastra spożywczego w regionie Podkarpacia. [W:] Transfer wiedzy i działań innowacyjnych w obszarze agrobiznesu, uwarunkowania, mechanizmy, efekty. Rzeszów, 277-278.
  9. Ślusarz G. 2006: Problemy rolnictwa i obszarów wiejskich woj. podkarpackiego. Biuletyn PAN KPZK, nr 228, 178.
  10. www.ijhar-s.gov.pl,
  11. www.minrol.gov.pl
  12. www.podrb.pl/prs
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0080-3715
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu