BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Filipiak Tadeusz (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Maciejczak Mariusz (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Uwarunkowania rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce w latach 2004-2007
The Conditions of Development of Polish Fruit and Vegetable Sector in the Period 2004-2007
Źródło
Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G, Ekonomika Rolnictwa, 2008, t. 95, z. 2, s. 97-109, tab., rys., bibliogr. 13 poz.
Annals of Agricultural Science. Series G, Economy
Słowa kluczowe
Rynek przetworów owocowo-warzywnych, Rozwój, Integracja gospodarcza Polski z UE
Fruit and vegetable products market, Development, Poland's economic integration with the EU
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule dokonano analizy uwarunkowań rozwoju sektora owoców i warzyw w Polsce w latach 2004-2007. W pierwszych latach członkostwa Polski w Unii Europejskiej sektor owocowo-warzywny rozwijał się dynamicznie, co było zasługą zarówno czynników wynikających z koniunktury rynkowej i silnej pozycji konkurencyjnej, jak i znacznych strumieni pieniężnych przekazanych w ramach funduszy europejskich. Dalszy rozwój sektora będzie zależał od budowania trwałych przewag konkurencyjnych na rynku i dostosowywania oferty rynkowej do potrzeb konsumentów, a także umiejętności wykorzystania dostępnych form pomocy, głównie funduszy z UE oraz kooperacji i zaangażowania wszystkich uczestników sektora. (abstrakt oryginalny)

The paper aims to analyze the internal conditions of development of Polish fruit and vegetable sector in the period 2004-2007. It argues that in the first years of Polish membership in the EU the fruit and vegetable sector was developing significantly. That was due to the factors resulting from market cyclical factors and strong competitive advantages as well as the EU founds available for sector development. The further development of the sector will depend on the dynamics of increasing competitive positions on the Single Market as well as taking advantages of EU founds and the level of cooperation between sector's stakeholders. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 2008: [www.arimr.gov.pl, odczytane – październik].
  2. Agencja Rynku Rolnego. 2008: [www.arr.gov.pl, odczytane październik].
  3. Główny Inspektorat Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych 2008: [www.ijhars.gov.pl, odczytane październik].
  4. IERiGZ - PIB 2005: Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 2. Warszawa.
  5. IERiGZ - PIB 2006: Stan polskiej gospodarki żywnościowej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Raport 3. Warszawa.
  6. IERiGZ - PIB 2007: Wpływ Wspólnej Polityki Rolnej na rynki rolno-spożywcze. Warszawa.
  7. IMC Consulting 2007: Analiza wyników realizacji poszczególnych działań Programu SAPARD w świetle celów Programu oraz wpływ zmian społeczno-ekonomicznych na realizację Programu w latach 2002-2006. Warszawa.
  8. Kierczyńska S. 2008: Produkcja warzyw i owoców oraz ich przetwórstwo w Polsce. Roczniki SERiA, t. X, z. 4, str. 161-167.
  9. Krajowa Unia Producentów Soków 2008: [www.kups.org.pl, odczytane – październik].
  10. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2008: [www.minrol.gov.pl, odczytane - październik].
  11. Majewski E., Dalton G. (red.). 2000: Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  12. Przemysł spożywczy w Polsce 2008. 2008: Raport ING. [http://www3.ingbank.pl/_itemserver/wholesale/raporty/ING_Raport_Spozywczy_2008.pdf ,odczytane – październik].
  13. Raporty rynkowe: Rynek owoców i warzyw, numery 25-32 za lata 2004-2008: IERiGZ-PIB, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0080-3715
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu