BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Hadryjańska Barbara (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Zrównoważona produkcja w przedsiębiorstwach branży mleczarskie
Sustainable Production in Companies of Dairy Industry
Źródło
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, 2015, nr 40 T.2, s. 215-225, tab., bibliogr. 7 poz.
Tytuł własny numeru
Problemy współczesnej ekonomii
Słowa kluczowe
Przemysł mleczarski, Ochrona środowiska, Rozwój zrównoważony przedsiębiorstwa
Dairy industry, Environmental protection, Enterprise sustainable development
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule przedstawiono działania prośrodowiskowe wdrażane w przedsiębiorstwach mleczarskich. Wpływają one na realizację koncepcji trwałego i zrównoważonego rozwoju na poziomie mikroekonomicznym i przyczyniają się do zrównoważenia produkcji przetworów mleczarskich. W pracy scharakteryzowano te działania produkcyjne, które poprawiają parametry środowiskowe przedsiębiorstw w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, gospodarki odpadami oraz ochrony powietrza atmosferycznego. Dane zaprezentowane w pracy są wynikiem badań naukowych wykonanych w branży mleczarskiej na terenie całego kraju.(abstrakt oryginalny)

The article presents the environmental actions, which are implemented in the dairy enterprises. They affect the implementation of the sustainable development concept at the microeconomic level and contribute to the sustainable production of dairy products. Author characterized by the production activities that improve the environmental performance of companies in the field of water and wastewater, waste management and air protection. The data presented in the article are the result of research carried out in the dairy industry throughout the country.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamus Ł., Podręcznik zrównoważonej produkcji OECD, www.zb.itb.pl/informator/ podrecznik-zrownowazonej-produkcji-oecd (dostęp 15.04.2015).
  2. Budny J., Turowski J., Pozwolenia zintegrowane - energia elektryczna, "Przegląd Mleczarski" 2005, nr 6.
  3. Bednarski W., Oddziaływanie przemysłu mleczarskiego na środowisko, w: Mleczarstwo - zagadnienia wybrane, red. S. Ziajka, Wydawnictwo Art., Olsztyn 1997.
  4. Europa 2020. Strategia na rzecz inteligentnego i zrównoważonego rozwoju sprzyjającego włączeniu społecznemu, http://ec.europa.eu/eu2020/pdf/1_PL_ACT_part1_v1.pdf (dostęp 15.04.2015).
  5. Kasztelan A., Wpływ przemysłu spożywczego na środowisko w Polsce, "Przemysł Spożywczy" 2012, t. 66.
  6. Nowosielski R., Spilka M., Kania A., Zarządzanie środowiskowe i systemy zarządzania środowiskowego, Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2010.
  7. Rogall H., Ekonomia zrównoważonego rozwoju. Teoria i praktyka, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2010.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2080-4881
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.18276/sip.2015.40/2-17
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu