BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sobczak Paweł (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Mazur Jacek (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Kozak Marta (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Zawiślak Kazimierz (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Tytuł
Wpływ natłuszczania w warunkach podciśnienia na trwałość i jakość granulatu
The Influence of Greasing Under Vacuum for Pellets Durability and Quality
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2015, vol. 4(16), s. 34-37, rys., bibliogr. 10 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Produkcja pasz, Technologia
Animal feed production, Technology
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem przeprowadzonych badań była ocena procesu natłuszczania w warunkach podciśnienia w mieszarce łopatkowej na zawartość tłuszczu w granulacie wraz z oceną właściwości wytrzymałościowych tak natłuszczone-go granulatu. Natłuszczanie granulatów przeprowadzono w mieszarce łopatkowej w podciśnieniu. Przygotowaną wcześniej próbkę ważono i wsypywano do mieszarki. Następnie odmierzano wagowo ilość oleju, która stano-wiła 6% masy przygotowanego surowca i wlewano olej do cylindra, skąd przy użyciu pompy dozowany był do mieszarki. Po procesie natłuszczania w wyniku obrotów łopatek mieszarki granulat rozkruszał się. Pomiar rozkruszu obliczono przesiewając natłuszczony granulat przez sito kwadratowe o boku 1,5 mm. W wyniku prze-prowadzonych badań stwierdzono, że proces natłuszczania w mieszarce łopatkowej nie powoduje pogorszenia właściwości wytrzymałościowych granulatu. Końcowa wytrzymałość kinetyczna granulatów w porównaniu z próbą kontrolną nie obniża się. Zawartość tłuszczu w granulacie po procesie natłuszczania wynosiła ok. 7%. (abstrakt oryginalny)

The aim of this study was to evaluate the process of greasing under vacuum using the mixer blade to analyse the fat content of the pellets, together with an assessment of strength properties so greased pellets were used. The greasing process was carried out in a paddle mixer under vacuum. A pre-weighed sample was poured into the mixer. It was then dispensed based on weight of the oil, which was a 6% weight of the prepared raw material and, the oil poured into the cylinder, by using the pump it was dispensed into a mixer. The pellets were crushed by the rotation of the blades of the agitator after the greasing process. The measurement of crushed pellets was calculated by sieving on the screen of 1.5 mm square with sides. The results showed that the process of lubrica-tion in the blender blade does not impair the strength properties of the granules. The kinetic stability of the final granules in comparison with the control is not lowered. The fat content of the granules after oiling process was approx. 7%. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Hejft, R., Obidziński, S. (2012). Ciśnieniowa aglomeracja materiałów roślinnych - innowacje technologiczno-techniczne. Część I. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 57(1), 63-65.
  2. Klocek, B. (1997). Zmiany wartości energetycznej pasz podczas przetwarzania. Materiały konferencyjne pt.: "Energetyczne dowartościowanie pasz przemysłowych". CLPP, Lublin, 31-38.
  3. Kulig, R., Laskowski, J. (2005). Wpływ procesu kondycjonowania surowców zbożowych na wybrane właściwości fizyczne granulatu. Acta Agrophysica, 5(2), 325-334.
  4. Matyka, S. (1997). Natłuszczanie jako sposób poprawy wartości energetycznej pasz przemysłowych. Materiały konferencyjne pt.: "Energetyczne dowartościowanie pasz przemysłowych". CLPP, Lublin, 23-29.
  5. Obidziński, S., Hejft, R. (2012). Wpływ parametrów techniczno-technologicznych procesu granulowania pasz na jakość otrzymanego produktu. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, 57(1), 109-114.
  6. PN-R-64834:1998. Pasze - Badanie wytrzymałości kinetycznej granul.
  7. Sobczak, P. (2013). Zastosowanie obróbki ciśnieniowo-termicznej w wytwarzaniu zbożowo-tłuszczowych koncentratów paszowych. Acta Agrophysica Monographiae, 1, ISSN 2084-3429, ISBN 978-83-89969-03-3, stron 96.
  8. Thomas, M., van der Poel, A.F.B. (1996). Physical quality of pelleted animal feed. 1. Criteria for pellet quality. Animal Feed Science Technology, 61, 89-112.
  9. Zawiślak, K. (1997). Metody natłuszczania pasz. Pasze Przemysłowe, 5, 481-491.
  10. Zawiślak, K., Sobczak, P., Panasiewicz, M., Markowska, A. (2010). Wpływ wybranych parametrów technologicznych na wytrzymałość kinetyczną granulatu. Acta Sci. Pol., Technica Agraria, 9(1-2), 3-10.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu