BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Grabowski Mateusz (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach), Ramos Paweł (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach), Pilawa Barbara (Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach)
Tytuł
Analiza oddziaływań resweratrolu, kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z paramagnetycznym DPPH z wykorzystaniem spektroskopii EPR
Analysis of Interactions of Resveratrol, Fatty Acid, and Vitamins Soluble in Fatty Acid with Paramagnetic DPPH By The Use of EPR Spectroscopy
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2015, nr 411, s. 29-37, rys., bibliogr. 8 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Wybrane zagadnienia z bioekonomii
Słowa kluczowe
Chemia, Witaminy
Chemistry, Vitamins
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q160
streszcz., summ.
Abstrakt
Zbadano interakcje resweratrolu, kwasów tłuszczowych i witmin A, D3, E z wolnymi rodnikami w celu porównania ich zdolności do wygaszania tych rodników. Pa- ramagnetyczne cząsteczki DPPH użyto jako modelowe wolne rodniki. Wyznaczono absorpcję mikrofal o częstotliwości 9.3 GHz przez DPPH i DPPH oddziałujący z testowanymi próbka- mi. Widma elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) mierzono dla DPPH z mocą 2.2 mW spektrometrem firmy Radiopan (Poznań) i Rapid Scan Unit firmy Jagmar (Kraków). Stosowano programy do analizy spektralnej firmy Jagmar i program LabView. Odnotowano spadek amplitudy od linii EPR DPPH. Reakcje z wolnymi rodnikami malały w kolejności: resweratrol + kwasy OMEGA-3 + witamina E > resweratrol + kwasy OMEGA-3 + witami- na A > resweratrol + kwasy OMEGA-3 + witamina D3 > resweratrol > resweratrol + kwasy OMEGA-3. Wszystkie próbki wykazały właściwości antyoksydacyjne. Zmiany oddziaływań resweratrolu z wolnymi rodnikami obserwowano po dodaniu kwasów tłuszczowych i witamin(abstrakt oryginalny)

Interactions of resveratrol, fatty acid and vitamins: A, D3, E with free radicals were examined. The aim of this work was to compare their antioxidative properties as ability to quenching free radicals. Paramagnetic DPPH was used as the model free radicals. Absorption of microwaves of frequency 9.3 GHz by DPPH and DPPH interacting with the tested samples was determined. The electron paramagnetic resonance (EPR) spectra were measured for DPPH with microwave of 2.2 mW by spectrometer produced by Radiopan Firm (Poznań) and the Rapid Scan Unit of Jagmar Firm (Kraków). Programs to spectral analysis of Jagmar Firm (Kraków) and the program LabView (National Instruments, USA), were used in this study. Interactions of DPPH with the tested samples revealed by decrease of amplitude of EPR line of DPPH. Kinetics of the interactions of the samples with DPPH was determined. It was pointed out that interactions with free radicals decreased in the following order: resveratrol + OMEGA-3+ vitamin E > resveratrol + OMEGA-3 + vitamin A > resveratrol + OMEGA-3 + vitamin D3 > resveratrol > resveratrol + OMEGA-3. The antioxidative properties of all the tested samples were proved. The changes of interactions of resveratrol with free radicals were observed after addition of fatty acids and vitamins to the interacting system(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bartosz G., 2013, Druga twarz tlenu, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  2. Cherniack P.E., Troen B.R., 2013, Resveratrol: Effects on lipids and cardiovascular risk, Science+Business Media, New York.
  3. Eaton G.R., Eaton S.S., Salikhov K.M., 1998, Foundations of modern EPR, World Scientific, Singapore-New Jersey-London, Hong Kong.
  4. Kiselev K.V., 2011, Perspectives for production and application of resveratrol , Applied and Environmental Microbiology, 90, s. 417-425.
  5. Stankowski J., Hilczer W., 2005, Wstęp do spektroskopii rezonansów magnetycznych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  6. Tirzitis G., Bartosz G., 2010, Determination of antiradical and antioxidant activity: Basic principles and new insights, Biochimica Polonica Acta, 57(1), s. 139-442.
  7. Wertz J.E, Bolton Jr, 1986, Electron Spin Resonance: Elementary Theory and Practical Applications, Chapman and Hall, London.
  8. Zejc A., Gorczyca M., 2008, Chemia leków. Podręcznik dla studentów farmacji i farmaceutów, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2015.411.03
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu