BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zaccaria Marton Leo (University of Debrecen, Hungary)
Tytuł
The changing concept of employment : the special connection between labour law and civil law in Hungary
Źródło
Warsaw Forum of Economic Sociology, 2015, vol. 6, nr 1 (11), s. 131-139, bibliogr. 21 poz.
Słowa kluczowe
Polityka zatrudnienia, Zatrudnienie, Prawo pracy, Prawo cywilne, Umowa o pracę, Prawa pracownika, Elastyczność zatrudnienia
Employment policy, Employment, Labour law, Civil law, Employment contract, Employee rights, Flexible employment
Uwagi
summ.
Kraj/Region
Węgry
Hungary
Abstrakt
The Hungarian labour law reform is a good example of how the idea of flexicurity is enforced in the 21st century in a post-socialist country. Flexible employment relationships overshadow the social side what is necessary in order to develop effectiveness and competitiveness. This process is completed by the relationship between labour and civil law and it is traced back to the special tradition of legal history. The present study surveys the main connection between labour and civil law and gives some remarks on the special private law-nature of labour law. This paper deals with one of the central questions of the Hungarian labour law reform, that is, the changing relationship between labour and civil law. This legal problem can be observed in Hungarian law for a long time. The study focuses on the civil law-type of the employment relationships and the differences between them. This study examines the regulation before 1st July of 2012 with the aim that development will be seen clearly in connection with the regulation in force. The study emphasizes what kind of fundamental changes the direct usage of civil law can perform in the strict structure of employment relationships. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Bibliografia
Pokaż
  1. Act I of 2012 on the Labour Code
  2. Act IV of 1959 on the Civil Code
  3. Act V of 2013 on the Civil Code
  4. Act XXII of 1992 on the Labour Code
  5. Act XXIII of 1992 on the legal status of civil servants
  6. Banko, Z., (2007), A Rugalmas Foglalkoztatás Munkajogi Megoldasai, Pécsi Munkajogi Kozlemények - Monográfiák 1. Pécs: Utilitates Bt
  7. Banko, Z., (2007), A Rugalmas Foglalkoztatás Munkajogi Megoldasai, Pécsi Munkajogi Kozlemények - Monográfiák 1. Pécs: Utilitates Bt., (Banko 2014b)
  8. Banko, Z., (2014), Atypical Employment Relationships In The Hungarian Labour Law, Saarbrücken: Lambert Academic Publishing
  9. Green Paper on Modernising Labour Law to Meet the Challenges of the 21st Century, European Commission, 22.11.2006, Brussels, COM(2006) 708 final
  10. Gyulavari, T., Hos, N., (2012), The Road To Flexibility? Lessons From The New Hungarian Labour Code, "European Labour Law Journal", 3 (4): 252-259
  11. Gyulavari, T., (2014), A Szürke Állomány - GazdaságilagFüggô Munkavégzés A Munkaviszony És Az Onfoglalkoztatás Határán, Jogtudomanyi Monografiak, 6. Budapest: Pazmany Press
  12. Joint Directive No. 7001/2005 (MK 170.). of Ministry of Employment and Labour Issues and Ministry of Ministry of Monetary Issues
  13. Kajtar, E., (2013), Pénzt Vagy Munkat? A Versenytilalmi Megallapodas Szabalyozasa, "Pécsi Munkajogi Kozlemények", 6 (2): 63-75
  14. Kenderes, Gy., (2001), A Munkajogi És Polgari Jogi Szabalyozas Viszonyanak Egyes Alapkérdései, "Jogtudomanyi Kozlony", 56 (3): 113-120
  15. Kiss, Gy., (2008), Munkajog A Kozjog És A Maganjog Hataran - Egy Üj Munkajogi Politika Kialakitasanak Szükségessége, "Jogtudomanyi Kozlony" 63 (2): 70-81
  16. Ministerial Explanation of the Bill No. T/4786. on the Labour Code, 2011
  17. Prugberger, T., Nadas, Gy., (2014), Európai És Magyar Osszehasonlttó Munka- És Kozszolgálati Jog, Budapest: Wolters Kluwer Kft.
  18. Prugberger, T., Szalma, J., (2012), A Munkaviszonyra Iranyuló Szerzodés És Az Üj Ptk., "Gazdaság És Jog", 20 (10): 14-17
  19. Prugberger, T., (2014), A Versenykizarasi Szerzodés És A Munkajog, "Gazdaság És Jog", 22 (9): 8-11
  20. Rüzs Molnar, K., (2009), A Vezeto Állasü Munkavallalôk Versenytilalmi Megallapodasaról, "Munkaügyi Szemle", 53 (4): 43-46
  21. Szladits, K., (1933), A Magyar Magánjog Vázlata - második rész, Budapest: Grill karoly Konyvkiadô Vallalat
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2081-9633
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu