BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kędzińska Roksana (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu), Lesiów Tomasz (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Znakowanie artykułów spożywczych w odniesieniu do alergii i chorób żywienio zależnych na przykładzie piekarni-cukierni "Adar"
Labelling of Foodstuffs in Relation to Allergies and Nutritionally Dependent Diseases on the Example of a Bakery-Confectionery "Adar"
Źródło
Nauki Inżynierskie i Technologie / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2015, nr 4 (19), s. 49-67, rys., tab., bibliogr. 24 poz.
Engineering Sciences and Technologies / Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
Słowa kluczowe
Oznakowanie produktów spożywczych, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności, Żywność, Zdrowie
Food labeling, Food health safety, Food, Health
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem pracy jest przedstawienie wprowadzonych w ostatnich latach zmian w znakowaniu produktów spożywczych oraz zbadanie opinii konsumentów dotkniętych chorobami pochodzenia żywieniowego, czy zmiany te są przez nich postrzegane jako satysfakcjonujące. Przedstawiono uwarunkowania prawne dotyczące znakowania, zasady znakowania dotyczące żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego, które omówiono na przykładzie znakowania etykiet produktów piekarni-cukierni "Adar", oraz wyniki ankiety przeprowadzonej wśród konsumentów dotkniętych chorobami pochodzenia żywieniowego. Etykiety na produktach firmy "Adar" są skonstruowane zgodnie z wymaganiami i nie mają żadnych błędnych informacji. Obserwuje się zwiększenie zainteresowania konsumentów informacjami zawartymi na etykietach, chociaż nie wszystkie znaki graficzne są przez nich zrozumiałe.(abstrakt oryginalny)

The aim of the study is to present changes introduced in recent years in the labelling of food products and to examine opinions of the consumers affected by food related illnesses, whether these changes are perceived by them as satisfying. The legal considerations concerning label marking were shown The label marking rules of products of special nourishing were presented on the example of marking of products labels used in bakeryconfectionery "Adar".The results of the survey carried out among the consumers affected by illnesses of nourishing origin were also presented. The labels on the products of "Adar" firm are constructed according to the requirements and do not have any erroneous information. The results of questionnaire specify the increase of personal interest among consumers about the information contained on the labels, though they do not consider all graphic signs as clear.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Anonimus, 2014, Nowe rozporządzenie Unii Europejskiej o Informacji dla produktów spożywczych (nr 1169/2011) wchodzi w życie już od grudnia 2014 r. we wszystkich krajach członkowskich, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 62(5), 12.
  2. Bawa S., Gajewska D., Kozłowska L., Lange E., Myszkowska-Ryciak J., Włodarek D., 2009, Dietoterapia 1, Wyd. SGGW, Warszawa.
  3. Biesalski H.K., Grimm P., 2010, Żywienie - atlas i podręcznik, Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrocław.
  4. Drab-Grotowska M., Mirosz P., 2015, Ekologiczny, tradycyjny, domowy terminy stosowane w znakowaniu, Przemysł Spożywczy, 69(6), s. 40-43.
  5. Dyrektywa 2000/13/EC Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 roku w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (http://sar.org.pl/bin/prawo_ue/2000_13_WE.pdf).
  6. Gawęcki J., Krejpcio Z., 2014, Bezpieczeństwo żywności i żywienia, Wyd. UP w Poznaniu, Poznań.
  7. Gertig H., Duda G., 2005, Żywność a zdrowie i prawo, PZWL - Wyd. Lekarskie, Warszawa.
  8. Górecka A., 2010, Zasady znakowania żywności, Przemysł Spożywczy, 64(7-8), 88, s. 90-91.
  9. Lisińska-Kuśnierz M., Ucherek M., 2005, Znakowanie i kodowanie towarów, Wyd. Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  10. Majchrzak B., 2014, Nowe wymagania dotyczące znakowania ważne od 13 grudnia 2014 r., Przemysł Spożywczy, 68(8), s. 26-30.
  11. Olszak J., 2014, Znakowanie alergenów nowe wymagania, Przemysł Spożywczy, 68(8), s. 50-52.
  12. Pachołek B., Żmudziński W., Podsiadłowska J., 2013, Towaroznawstwo żywności - materiały dydaktyczne, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Poznań.
  13. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r., nr 137, poz. 966, ze zmianą z dnia 15 marca 2013 r., poz. 443.
  14. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, nr 180, poz. 1214.
  15. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego I Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, L 304/18. (http://www. gs1pl.org/pliki/horeca/rozporzadzenie_unijne.pdf).
  16. Słowik E., 2015, Informacja o wartości odżywczej już wkrótce musi znaleźć się na opakowaniach przetworów zbożowych, Przegląd Zbożowo-Młynarski,11/12, s. 22-25.
  17. Stolarski K., Majewski K., 2015, Przekazywanie konsumentowi informacji na temat żywności, Gospodarka Mięsna, 12, s. 48-49.
  18. Szafulera W., 2014, Wymagania dotyczące obowiązkowych informacji o wartości odżywczej w oznakowaniu środków spożywczych (cz. I), Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 62(2), s. 34-35.
  19. Śmiechowska M., 2012, Znakowanie produktów żywnościowych, Ann. Acad. Med. Gedan., 2012, 42, s. 65-73.
  20. Ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. wraz ze zmianami z dnia 18 grudnia 2003 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
  21. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz.U. 2010 r., nr 136, poz. 914.
  22. Walkiewicz A., Kunachowicz H., 2013, Czytelność informacji w oznakowaniu produktów spożywczych, Przemysł Spożywczy, 67(10), s. 16-18.
  23. Walkiewicz A., Przygoda B., 2013, Wartość odżywcza w znakowaniu żywności a wymagania prawne Unii Europejskiej, Hygeia Public Health, 48(4), s. 432-435.
  24. Wierzejska R., 2012, Informacje żywieniowe na opakowaniach produktów spożywczych - podejście konsumentów, Przemysł Spożywczy, 66(5), s. 43-45.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2080-5985
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/nit.2015.4.03
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu