BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dobrowolski Dariusz (Maria Curie-Skłodowska University in Lublin), Marciniak Andrzej (University of Economics and Innovation in Lublin), Bartnik Grzegorz (University of Life Sciences in Lublin), Kapłański Paweł (Gdańsk University of Technology, Poland), Łojewski Zdzisław (Maria Curie-Skłodowska University in Lublin)
Tytuł
Semantic Technologies Based Method of Collection, Processing and Sharing Information Along Food Chain
Źródło
Information Systems in Management, 2016, vol. 5, nr 3, s. 318-325, rys., bibliogr. 10 poz.
Systemy Informatyczne w Zarządzaniu
Słowa kluczowe
Ontologia, Przetwarzanie informacji, Sieć semantyczna
Ontology, Information processing, Semantic Web Service (SWS)
Uwagi
summ.
Abstrakt
In the paper the method of collecting, processing and sharing information along food chain is presented. Innovative features of that method result from advantages of data engineering based on semantic technologies. The source to build ontology are standards and regulations related to food production, and data collected in databases owned by food chain participants. It allows food chain information resources can be represented in semantic languages RDF/RDFS/OWL and form semantic database where data are easily integrated according to various criteria using automatic inference algorithms. Feasibility of proposed method is achievable with Ontorion Knowledge Framework. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. P. Hitzler, M. Krotzsch, B. Parsia, P. F. Patel-Schneider and S. Rudolph, "OWL 2 Web Ontology Language Primer," 20 październik 2015. [Online]. Available: http://www.w3.org/TR/owl2-primer/.
  2. Cognitum, "Ontorion Semantic Knowledge Management Framework," Cognitum, 20 październik 2015. [Online]. Available: http://www.cognitum.eu/semantics/Ontorion/.
  3. Cognitum, "Fluent Editor 2014 - Ontology Editor," Cognitum, 20 październik 2015. [Online]. Available: http://www.cognitum.eu/semantics/FluentEditor.
  4. W3C, "SWRL: A Semantic Web Rule Language Combining," W3C, 20 październik 2015. [Online]. Available: http://www.w3.org/Submission/SWRL/.
  5. ISO, PN-EN ISO 22000:2006 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności - wymagania dla wszystkich uczestników łańcucha żywnościowego., 2006.
  6. ISO, PN-EN ISO 9000:2006 Systemy zarządzania jakością - Podstawy i terminologia., 2006.
  7. WE, Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, 2002.
  8. WE, Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, 2004.
  9. WE, Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące higieny, 2004.
  10. WE, Rozporządzenie (WE) Nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli, 2004.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-5537
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu