BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kołoszycz Ewa (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie)
Tytuł
Światowy rynek mleka - wybrane zagadnienia
World Dairy Market - Selected Issues
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2016, nr 450, s. 287-297, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Polityka ekonomiczna
Słowa kluczowe
Produkcja mleka, Ceny, Import, Eksport, Konsumpcja
Milk production, Prices, Import, Export, Consumption
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Światowa produkcja mleka w latach 1990-2015 uległa zwiększeniu. Wzrost dokonał się głównie w gronie kilkunastu państw, które w sumie wytwarzają ponad 80% całkowitej produkcji mleka na świecie. Z badań wynika, że w grupie państw o najwyższej produkcji wzrosła zarówno liczba krów mlecznych, jak i ich wydajność mleczna. W analizowanym okresie następowały duże zmiany cen mleka, które w różnych regionach świata następowały w zbliżonym czasie. Wytworzone mleko i jego przetwory znajdowało popyt wśród rosnącej populacji ludzi na świecie. Konsumpcja mleka w przeliczeniu na mieszkańca rosła, również w większości krajów o wysokim spożyciu mleka. Z grupy państw o największej produkcji wyłonili się najwięksi eksporterzy produktów mlecznych. Badania wskazują również na zwiększający się dystans w saldzie handlu zagranicznego eksporterów i importerów produktów mlecznych, w obydwu przypadkach saldo handlu mlekiem i jego przetworami rosło(abstrakt oryginalny)

In the paper changes in supply and demand for milk and dairy products in the world in the years 1990-2015 have been presented. The research indicates strengthening in the position of exporters of milk and weakening of the countries in which the import of dairy products increases. Increasing production satisfied the increasing consumption of dairy products in the world, which was the result of increasing the number of inhabitants on Earth(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. European Comission, 2009, Economic Impact of the Abolition of the Milk Quota Regime - Regional Analysis of the Milk Production in the EU, Institute for Prospective and Technological Studies with the Collaboration of EuroCARE GmbH, Bonn, European Commission.
  2. Hemme T. (red), 2014, IFCN Dairy Report 2014, International farm Comparison Network, IFCN Dairy Research Center, Kiel.
  3. Nieżurawski L., Sobków C., 2014, Wybrane determinanty zachowań konsumentów produktów mleczarskich, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, tom 16, nr 3, s. 211-217.
  4. OECD. Statistics Dairy Report 2014.
  5. Seremak-Bulge J., Bodył M., 2014, Spożycie mleka w Polsce na tle innych krajów, Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, nr 1, s. 146-158.
  6. Sznajder M., 1999, Ekonomia mleczarstwa, Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu, Poznań.
  7. Tomek W., Robinson K., 2001, Kreowanie cen artykułów rolnych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2016.450.25
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu