BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Górna Justyna (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Tytuł
Znaczenie oceny dostawców dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności
The Importance of Suppliers' Evaluation with the Aim to Assure Food Safety
Źródło
Studia Oeconomica Posnaniensia, 2016, vol. 4, nr 12, s. 46-56, tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Relacje dostawca-odbiorca, Zarządzanie łańcuchem dostaw, Bezpieczeństwo żywnościowe, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności, Kryteria wyboru dostawcy, Ewaluacja, Jakość produktów żywnościowych
Supplier-recipient relations, Supply Chain Management (SCM), Food security, Food health safety, Supplier selection criteria, Evaluation, Quality of food products
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Jednym z czynników wpływających na zapewnienie bezpieczeństwa żywności są dostawcy zarówno surowców głównych, jak i pomocniczych oraz dostawcy usług. Dlatego też prawidłowo przeprowadzona w przedsiębiorstwie kwalifikacja i ocena dostawców korzystnie wpływa na poziom zapewnienia bezpieczeństwa wytwarzanej żywności. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie zasad postępowania w zakresie oceny i kwalifikacji dostawców na przykładzie przedsiębiorstwa produkcji spożywczej. Na wstępie określono znaczenie zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz oceny dostawców. Omówiono wymagania normalizacyjne w zakresie zatwierdzania i monitorowania dostawców. Następnie przeanalizowano sposób kwalifikacji dostawców na przykładzie przedsiębiorstwa. (abstrakt oryginalny)

One of the factors that influence food safety are the suppliers of main and subsidiary raw materials, as well as the suppliers of services. Therefore, performing correct qualification and evaluation in companies has a positive impact on safety levels in food production. The purpose of this paper is to present the principles of conduct in the range of suppliers' evaluation and qualification in terms of the food production enterprise. Firstly, the importance of food safety assurance and suppliers' evaluation was determined. Normalization requirements in the range of approval and monitoring of suppliers was also discussed. Then, the method of suppliers' evaluation was analyzed in the example of enterprise. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Banati, D., 2014, European Perspectives of Food Safety, Journal of the Science of Food and Agriculture, 94, s. 1941-1946.
  2. Dreyer, M., Ortwin, R., 2009, Food Safety Governance, Springer.
  3. Górna, J., 2012, Determinanty skuteczności identyfikowalności w nadzorze nad wyrobem niezgodnym w zakładach przetwórstwa mięsnego, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
  4. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, Dz.U. UE L 31 z 1.02.2002.
  5. The BRC Global Standard for Food Safety, 2015, iss. 7, British Retail Consortium, London.
  6. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz.U., nr 171, poz. 1225 z późn. zm.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2300-5254
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.18559/SOEP.2016.12.3
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu