BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Łąkowski Hubert S. (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Śmiglak-Krajewska Magdalena (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Identyfikacja sposobów ograniczania ryzyka w działalności krajowych przedsiębiorstw przemysłu tłuszczowego
Identification of Risk Reduction Methods in Activity of Domestic Oil and Fat Processors
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, T. 18, z. 3, s. 223-228, rys., tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Współpraca przedsiębiorstw, Zarządzanie ryzykiem, Działalność gospodarcza, Przedsiębiorstwo przemysłowe, Ryzyko, Przemysł tłuszczowy, Przetwórstwo przemysłowe, Wyniki badań
Enterprises cooperation, Risk management, Business activity, Industrial enterprises, Risk, Fat industry, Manufacturing, Research results
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Głównym celem artykułu jest identyfikacja sposobów zarządzania ryzykiem w przedsiębiorstwach przemysłu tłuszczowego zajmujących się przetwórstwem rzepaku. Badania przeprowadzono w 2013 roku wśród 7 przedsiębiorstw przemysłu tłuszczowego. Na podstawie badań można stwierdzić, że respondenci w ciągu ostatnich lat zetknęli się z sytuacjami zagrażającymi funkcjonowaniu ich działalności. Najczęstszym sposobem ograniczania ryzyka stosowanym w przedsiębiorstwach przemysłu tłuszczowego była współpraca z innymi podmiotami w ramach integracji pionowej. Ponadto, przedsiębiorstwa przemysłu tłuszczowego w ograniczonym stopniu wykorzystywały alternatywne narzędzia ograniczania ryzyka, w tym: ubezpieczenia, fundusz ryzyka oraz instrumenty pochodne.(abstrakt oryginalny)

The main purpose of this paper was an identification of ways of managing risk by oil and fat processors engaged in rapeseed processing. Empirical research was conducted in 2013 among 7 enterprises of oil and fat industry. Based on the survey it can be stated that the respondents in the recent years have come into contact with situations threatening the functioning of their activity. The most common way to reduce risk used in oil and fat processors was cooperation with other entities within the framework of vertical integration. Moreover, oil and fat processors to a limited extent have used alternative risk reducing tools, including: insurance, risk fund and derivative instruments.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Brzóska Franciszek, Ewa Myśliwiec. 2010. Pasze rzepakowe w żywieniu zwierząt. Tom IV. Warszawa: Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju.
  2. GUS. 2014a. Rocznik statystyczny rolnictwa. Warszawa.
  3. GUS 2014b. Wynikowy szacunek produkcji głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2014 r. Warszawa: Departament Rolnictwa.
  4. Jerzak Michał, Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Florek, Magdalena Śmiglak-Krajewska. 2015. Ekonomiczne uwarunkowania rozwoju produkcji, infrastruktury rynku, systemu obrotu oraz opłacalności wykorzystania roślin strączkowych na cele paszowe. Poznań: Wydawnictwo UP w Poznaniu.
  5. Oil Express, nr 3. 2015. Warszawa: Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju.
  6. Rosiak Ewa. 2012: "Stan i perspektywy rynku rzepaku w Polsce na tle rynku światowego". Roczniki Naukowe SERiA XIV (1): 417-422.
  7. Rynek Pasz. Stan i Perspektywy nr 37. 2015. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy.
  8. Sobotka Wiesław, Janusz F. Pomianowski, Anna Wójcik. 2012: "Wpływ zastosowania genetycznie zmodyfikowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej oraz poekstrakcyjnej śruty rzepakowej ,,00'' na efekty tuczu, właściwości technologiczne i sensoryczne mięsa świń żywność". Nauka. Technologia. Jakość 1 (80): 107.
  9. Wróblewski Ryszard. 2011: "Zarządzanie ryzykiem w przedsiębiorstwie". Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Administracja i Zarządzanie 90 (17): 9-31.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu