BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Olszańska Anna (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Wielkość skupu i ceny skupu żywca wieprzowego w Unii Europejskiej w latach 1990-2015. Analiza zmian na przykładzie wybranych krajów
Volume of Purchase and Purchase Prices of Pigs for Slaughter in the European Union in the Years 1990-2015. Analysis of the Changes on the Example of Selected Countries
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, T. 18, z. 3, s. 279-284, rys., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Szeregi czasowe, Ceny żywności, Ceny skupu, Mięso wieprzowe, Wyniki badań
Time-series, Food prices, Purchase prices, Pork meat, Research results
Uwagi
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Celem opracowania jest wskazanie trendów zmian w skupie żywca wieprzowego w Unii Europejskiej w latach 1990-2015, ze szczególnym uwzględnieniem wybranych państw. Wykorzystano dane bazy Eurostat, dotyczące wielkości skupu żywca wieprzowego i średnich rocznych oraz miesięcznych cen skupu z lat 1990- 2015 (ceny - 2005-2015). Wykorzystano podstawowe metody analizy statystycznej danych - model multiplikatywny analizy szeregów czasowych, w ramach którego wyodrębniono składową trendu i wahań cyklicznych.(abstrakt oryginalny)

The aim of the study is to identify trends in purchasing of pork in the European Union in the period 1990-2015, with a particular focus on selected countries. Using the data from Eurostat data on the size of the purchase of pigs for slaughter and average annual and monthly purchase prices for the years 1990-2015. Basic methods of statistical analysis of the data were used - multiplicative time series analysis, in which the component of the trend and cyclical fluctuations were separated.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Czyżewski Andrzej, Agnieszka Poczta-Wajda. 2011. Polityka rolna w warunkach globalizacji: doświadczenia GATT/WTO). Warszawa: PWE. http://ec.europa.eu/eurostat/data/database, dostęp maj 2016.
  2. Olszańska Anna. 2012. Rynek żywca w Polsce (1955-2010) - zmiany strukturalne, koncentracja produkcji, wahania podaży, Wrocław: Wydawnictwo UE we Wrocławiu.
  3. Stępień Sebastian.2015. Cykl świński w świetle zmian na globalnym rynku żywca wieprzowego. Warszawa: PWN.
  4. Szczepaniak Iwona. 2012. Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu