BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Parzonko Anna J. (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Rezerwy zasobów pracy w rolnictwie w Polsce I możliwości ich wykorzystania
Reserves of Labour Resources in Agriculture in Poland and the Possibilities to Use Them
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, T. 18, z. 3, s. 292-297, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Zasoby pracy, Rolnictwo, Obszary wiejskie, Gospodarstwa rolne, Nakłady pracy
Labour resources, Agriculture, Rural areas, Arable farm, Labour expenditures
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest przedstawienie rezerw zasobów pracy w rolnictwie na podstawie danych statystycznych GUS oraz wskazanie możliwości ich wykorzystania na obszarach wiejskich. Przedstawiono zmiany zachodzące w strukturze gospodarstw rolniczych, poziom koncentracji zasobów pracy, wyrażonych liczbą AWU przypadających na 100 ha użytków rolnych, wykształcenie kierowników gospodarstw rolnych. Wskazano także możliwości zagospodarowania nadwyżek siły roboczej w rolnictwie na obszarach wiejskich, podkreślając konieczność zatrzymania procesu migracji ludności wiejskiej do miast.(abstrakt oryginalny)

The aim of this paper was to present the reserves of labour resources in agriculture on the basis of statistical data from the Central Statistical Office of Poland and indicate the possibilities to use them in rural areas. The paper presents the changes in the structure of agricultural holdings, the level of concentration of the labour resources expressed in number of annual work units (AWU) per 100 ha of agricultural land and the qualifications of farm managers. The paper also investigates the possibilities to utilize the surplus labour force in agriculture in rural areas, stressing the necessity to stop the migration of rural population to urban areas.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. GUS. 2014. Rocznik statystyczny rolnictwa. Warszawa.
  2. Janiszewska Dorota A., Luiza Ossowska. 2014. "Zróżnicowanie rolnictwa krajów Unii Europejskiej na podstawie wybranych cech". Zeszyty Naukowe SGGW. Problemy Rolnictwa Światowego 14/XXIX (1): 44-54.
  3. Kapusta Franciszek. 2014. "Zasoby i nakłady pracy w rolnictwie polskim". Roczniki Naukowe SERiA XVI (1): 91-97.
  4. Michna Waldemar. 2009. "Źródła wzrostu i rozwoju wsi tkwią głownie w tworzeniu nowych miejsc pracy". Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 96 (4): 139-146.
  5. Ogłoszenie Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w sprawie wielkości średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w poszczególnych województwach oraz średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju w 2015 roku http://www.arimr.gov.pl/ dla-beneficjenta/srednia-powierzchnia-gospodarstwa.html.
  6. Parzonko Anna J. 2013. Funkcjonowanie obszarów wiejskich w warunkach depopulacji. [W] Budowanie konkurencyjności obszarów wiejskich, red. K. Krzyżanowska, 9-18, Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
  7. Woś Augustyn. 2004. W poszukiwaniu modelu rozwoju polskiego rolnictwa. Warszawa: Wydawnictwo IERiGŻ-PIB.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu