BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Tomaszewska Marzena (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Lipińska Milena (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Kołożyn-Krajewska Danuta (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Grodzicki Adam (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Analiza strat na etapie transportu mleka i jego przetworów w wybranych spółdzielniach mleczarskich z Wielkopolski
Analysis of Losses at the Transport Stage of Milk and Dairy Products in Selected Dairy Cooperatives in Wielkopolska
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, T. 18, z. 3, s. 352-357, tab., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Mleko, Transport, Spółdzielczość mleczarska, Przetwórstwo mleka, Wyniki badań
Milk, Transport, Cooperative creameries, Milk processing, Research results
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Wielkopolska
Wielkopolska
Abstrakt
Celem podjętej pracy była analiza strat mleka oraz jego przetworów na etapie transportu w dwóch spółdzielniach mleczarskich. Informacje zebrano korzystając z kwestionariusza wywiadu. Określono, że najczęstszą przyczyną nieprzyjęcia towaru przez odbiorcę są uszkodzenia mechaniczne opakowań. Wskazano jakiego typu uszkodzenia mechaniczne dyskwalifikują produkt z dalszego obrotu handlowego oraz ustalono masę nieprzyjętego towaru z powodu wystąpienia tych uszkodzeń. Oszacowano, że w skali Polski rocznie około 232,6 ton transportowanych wyrobów mleczarskich jest eliminowana z dalszego obrotu handlowego, pomimo tego, że produkty są pełnowartościowe i bezpieczne dla konsumenta.(abstrakt oryginalny)

The aim of the study was the analysis of milk and dairy products losses at the transport stage in the two dairy cooperatives. Information was collected using a questionnaire interview. It was determined that the most common reason for non-acceptance by the consignee are mechanical damage of packaging. Indicated what kind of mechanical damage disqualify product from further trade and determined the weight of not adopted products because of this. It was estimated that on the scale of Polish, about 232.6 tons of transported dairy products is eliminated annually from further trade although products are wholesome and safe for consumer.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bagherzadeh Morvarid, Mitsuhiro Inamura, Hyunchul Jeong. 2014. "Food Waste Along the Food Chain". OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers 71, http://dx.doi.org/10.1787/5jxrcmftzj36-en.
  2. Bieńczak Krzysztof. 1999. Wpływ niezawodności procesu transportu na trwałość opakowania żywności. [W] Transport żywności - opakowania w transporcie żywności. Warszawa: PTTŻ.
  3. EU. 2010. Preparatory study on food waste across EU 27. European Commission: Bio Intelligence Service, doi: 10.2779/85947.
  4. FAO, IFAD, WFP. 2015. The State of Food Insecurity in the World 2015. Meeting the 2015 international hunger targets: taking stock of uneven progress. Rome: FAO.
  5. Garnett Tara. 2011. "Where are the best opportunities for reducing greenhouse gas emissions in the food system (including the food chain)?". Food Policy 36: 23-32, doi:10.1016/j.foodpol.2010.10.010.
  6. Gustavsson Jenny, Christel Cederberg, Ulf Sonesson, Robert van Otterdijk, Alexandre Meybeck. 2011. Global Food Losses and Food Waste: Extent, Causes and Prevention. Rome: FAO, http://www.fao.org/ docrep/014/mb060e/mb060e.pdf, dostęp czerwiec 2016.
  7. Idaszewska Natalia, Krzysztof Bieńczak. 2011. "Przewóz środków spożywczych zgodnie z najnowsza wersją umowy ATP". Logistyka 5: 61-63.
  8. Kłos Zbigniew. 1997. Kategoria jakości w transporcie żywności. [W] Transport żywności - Problemy dostaw i dystrybucji w obszarze rynków hurtowych. Warszawa: PTTŻ.
  9. Korzeniowski Andrzej, Ryszard Cierpiszewski. 2013. "Możliwości ograniczenia uszkodzeń ładunków w transporcie i przeładunkach w wybranych firmach spedycyjnych". Logistyka 1: 34-36.
  10. Lucifero Nicola. 2016. "Food loss and waste in the EU law between sustainability of well-being and the implications on food system and on environment". Agriculture and Agricultural Science Procedia 8: 282-289.
  11. Seremak-Bulge Jadwiga. 2016. Przetwórstwo mleka. [W] Rynek Mleka - Stan i Perspektywy. Analizy rynkowe. red. J. Seremak-Bulge, 16-19, Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  12. Stenmarck Åsa, Carl Jensen, Tom Quested, Graham Moates, Michael Buksti, Balázs Cseh, Selina Juul, Andrew Parry, Politano Alessandro, Barbara Redlingshofer, Silvia Scherhaufer, Kirsi Silvennoinen, Han Soethoudt, Christine Zubert, Karin Östergren. 2016. Estimates of European food waste levels. Sztokholm: Fusions.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu