BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jąder Karolina (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Konsumpcja owoców w Polsce w różnych typach gospodarstw domowych
Consumption of Fruits in Poland in Different Types of Households
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, T. 18, z. 4, s. 117-123, tab., bibliogr. 16 poz.
Słowa kluczowe
Konsumpcja, Owoce, Przetwory owocowe, Wyniki badań, Gospodarstwa domowe
Consumption, Fruit, Processed fruits, Research results, Households
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem opracowania jest ocena zróżnicowania spożycia owoców, ich przetworów oraz soków owocowo- warzywnych w różnych typach gospodarstw domowych wyodrębnionych ze względu na przynależność do grupy społeczno-ekonomicznej oraz poziom dochodów, a także określenie zmian w konsumpcji owoców w wydzielonych typach rodzin w latach 2007-2014. Najwyższą konsumpcję owoców świeżych odnotowano w gospodarstwach domowych emerytów i rencistów oraz w rodzinach deklarujących najwyższe dochody. Najwięcej przetworów owocowych oraz soków spożywano w gospodarstwach pracowników na stanowiskach nierobotniczych oraz pracujących na własny rachunek. We wszystkich typach rodzin odnotowano zmniejszenie konsumpcji jabłek oraz owoców jagodowych, natomiast wzrost spożycia owoców południowych. W większości gospodarstw wzrastała konsumpcja przetworów owocowych, a zmniejszało się spożycie soków.(abstrakt oryginalny)

The aim of the study was to present the diversity consumption of fruit, their preserves and fruit and vegetable juices in the different types of polish households distinguished on the grounds of the socio-economic group and income level, as well as to identify changes in the consumption of fruit in separate types of families in 2007-2014. The highest consumption of fresh fruit appeared in households of retirees and pensioner and in the families with the highest income. The highest consumption of fruit preserves and juices was observed among employees in non-manual labour positions und self-employed. In the all types of households decreased the consumption of apples and berries, while the consumption of exotic fruit increased. In the most type of families increased the consumption of fruit preserves and decreased the consumption of juices.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamczyk Grażyna. 2002. "Wybrane aspekty zachowań konsumpcyjnych i wzorców spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w latach dziewięćdziesiątych". Rocznik Akademii Rolniczej w Poznaniu. Ekonomia CCCXLIII: 31-41.
  2. Adamczyk Grażyna. 2010. "Popularność żywności wygodnej". Journal of Agribusiness and Rural Development 4 (18): 5-13.
  3. GUS. 2008-2015. Budżety gospodarstw domowych. w 2007 roku, ..., 2014 roku. Warszawa: GUS.
  4. GUS. 2015. Sytuacja gospodarstw domowych w 2014 r. w świetle wyników badań budżetów gospodarstw domowych. Warszawa: GUS.
  5. Gutkowska Krystyna, Irena Ozimek. 2009. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji. [W] Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, red. J. Gawęcki, W. Roszkowski, 118-132. Warszawa: PWN.
  6. Kunachowicz Hanna, Elżbieta Czarnowska-Misztal, Halina Turlejska. 2000. Zasady Żywienia Człowieka. Warszawa: WSiP.
  7. KUPS. 2013. Teraz w sokach może być już tylko lepiej. Krajowa Unia Producentów Soków, http://www. kups.org.pl.
  8. Łangowska-Szczęśniak Urszula, Agnieszka Bobrowska. 2011. Społeczno-ekonomiczne determinanty konsumpcji w Polsce. Opole: Wydawnictwo Uniwersytet Opolski.
  9. Niemczyk Agata. 2006. "Wzory konsumpcji gospodarstw domowych w Polsce i wybranych krajach Unii Europejskiej, Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie 716: 5-23
  10. Rynek Owoców i Warzyw. Stan i Perspektywy. 2008-2015. Warszaw: IERiGŻ-PIB.
  11. Starczewska Agnieszka. 2009. "Analiza dochodów i wydatków gospodarstw domowych osób pracujących na własny rachunek w Polsce w latach 2002-2007". Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych Politechniki Koszalińskiej 13 (1): 27-38.
  12. Strojewska Irena. 2013. "Spożycie soków pitnych i nektarów w Polsce i w krajach UE-27". Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 5-6.
  13. Wałęga Agnieszka. 2012. "Zróżnicowanie poziomu i źródeł dochodów gospodarstw pracowniczych w Polsce". Folia Oeconomica 271: 219-232.
  14. Zmarlicki Krzysztof, Piotr Brzozowski, Małgorzata Karmańska. 2014. Analiza czynników demograficznych kształtujących poziom obecnej i przyszłej konsumpcji owoców w Polsce i innych krajach UE. Skierniewice: Instytut Ogrodnictwa, Pracownia Ekonomiki i Statystyki.
  15. www.eufic.org.
  16. www.arr.gov.pl.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu