BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kułyk Piotr (Uniwersytet Zielonogórski), Kowalewicz Anna (Uniwersytet Zielonogórski)
Tytuł
Ocena poziomu oraz możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie lubuskim
The Condition and Perspectives of Development of Organic Farming in the Lubuskie Province
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, T. 18, z. 4, s. 151-156, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Makroekonomia, Rolnictwo ekologiczne, Rozwój zrównoważony
Macroeconomics, Ecological agriculture, Sustainable development
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Województwo lubuskie
Lubuskie Voivodeship
Abstrakt
Celem artykułu jest przedstawienie rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie lubuskim, które nabrało szczególnego znaczenia po akcesji Polski do UE. Rolnictwo ekologiczne stanowi jeden z najszybciej rozwijających się segmentów produkcji rolniczej w UE. Dokonano oceny poziomu produkcji ekologicznej w regionie lubuskim. Zaprezentowano kierunki i tempo zmian w wielkości i strukturze tej grupy gospodarstw. Wykazano znaczenie czynników makroekonomicznych na rozwój produkcji ekologicznej rolnictwa. Badania dotyczyły lat 2005-2015.(abstrakt oryginalny)

The aim of this article is to present the development of organic farming in the lubuskie province, which took on special significance after the Polish accession to the European Union. Organic farming is one of the fastest growing models of management in agricultural production. Conducted levels of organic production in the region Lubuskie. Presented direction and pace of change in the size and structure of this group of households. It has been shown the importance of macroeconomic factors on the development of ecological agriculture. Researches were carried for years 2005-2015.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Jasiński Jakub, Sylwia Michalska, Ruta Śpiewak. 2013. Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego. Analiza wybranych przypadków. Warszawa: IRWiR PAN.
  2. Kłos Lidia. 2010. Rozwój rolnictwa ekologicznego po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. [W] Rolnictwo w kontekście zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, red. B. Kryk, M. Malicki, 48-65. Szczecin: Economicus.
  3. Kułyk Piotr. 2013. Finansowe wsparcie rolnictwa w krajach o różnym poziomie rozwoju gospodarczego. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Poznańskiego.
  4. Research and Market. 2010. Baby Food Market and Organic Products Growth Analysis - The European Union, 2009-2015. http://www.researchandmarkets.com/reports/1345584/baby_food_market_and_organic_ products_growth.pdf, dostęp 11.04.2016.
  5. Rogall Holger. 2009. Podstawowe założenia ekonomii zrównoważonej. [W] Od koncepcji ekorozwoju do ekonomii zrównoważonego rozwoju, red. D. Kiełczewski, 11-43. Białystok: Wyższa Szkoła Ekonomiczna.
  6. Runowski Henryk. 2012. Rozwój zrównoważony rolnictwa i gospodarstw rodzinnych, [W] Wieś i rolnictwo, perspektywy rozwoju, red. H. Runowski, 139-156. Warszawa: IERiGŻ, IRWiR PAN.
  7. Sołtysiak Urszula. 1998. Ekologiczna produkcja żywności w świetle wymogów Unii Europejskiej. Poznań: ODiER w Rolnictwie.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu