BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zakrzewska Aneta (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Tytuł
Innowacyjność spółdzielni mleczarskich w Polsce
Innovativeness of Dairy Cooperatives in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, T. 18, z. 4, s. 254-259, tab., bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Innowacyjność, Przedsiębiorstwo innowacyjne, Spółdzielczość mleczarska, Wyniki badań
Innovative character, Innovative enterprises, Cooperative creameries, Research results
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem opracowania jest próba określenia poziomu innowacyjności sektora spółdzielczości mleczarskiej w Polsce w latach 2011-2012. Innowacyjność spółdzielni mleczarskich zbadano przez pryzmat nakładów i efektów działalności innowacyjnej. Przeprowadzona analiza wskazuje, że w badanym okresie spółdzielnie mleczarskie koncentrowały się na inwestycjach w proces produkcyjny, tj. w nowe maszyny i linie przetwórcze. Finansowanie innowacji odbywało się głównie ze środków własnych przedsiębiorstw. Najbardziej skłonne do wdrażania innowacji były największe mleczarnie, zatrudniające powyżej 250 pracowników, gdzie innowacyjna okazała się co druga spółdzielnia mleczarska.(abstrakt oryginalny)

Objective of the study was an attempt to determine the level of innovativeness of the sector of dairy cooperatives in Poland during 2011-2012. The expenditures and effects of innovation activity were examined. The analysis proved that dairy cooperatives focused on investments in the production process, i.e. in new machines and processing lines. The primary source of funding for innovations in dairy cooperatives were their own funds. The most likely to implement innovations were the biggest dairies, employing over 250 employees, where innovative proved to be every second dairy cooperative.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Dzierbunowicz Ewa. 2013. Międzynarodowa konkurencyjność branży na przykładzie branży odlewniczej w Polsce w latach 1995-2010. Rozprawa doktorska. Poznań: Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. http://wbc.poznan.pl/Content/259858/Dzierbunowicz_Ewa_doktorat.pdf.
  2. GUS. 2015. Rocznik statystyczny przemysłu. Warszawa: GUS.
  3. Huang Can, Anthony Arundel, Hugo Hollanders. 2010. "How firms innovate: R&D, non-R&D and technology adoption". [W] The UNU-MERIT Working Paper Series no 27. Maastricht: UNU-MERIT. http:// merit.unu.edu/publications/wppdf/2010/wp2010-027.pdf.
  4. Kijek Tomasz. 2010. "Struktura rynku a zachowania innowacyjne przedsiębiorstw". Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu 111: 284-299.
  5. Kijek Tomasz. 2012. "Innovation Capital and Its Measurement". Journal of Entrepreneurship, Management and Innovation 8 (4): 52-68.
  6. KRS. 2016. Krajowa Rada Spółdzielcza. Ogólnopolski Portal Spółdzielczy. Branże spółdzielcze. Spółdzielczość mleczarska. http://www.krs.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid= 263, dostęp 2016.
  7. Krysiak Iwona. 2006. Informacja o sektorze spółdzielczym w Polsce. [W] Ekonomia Społeczna Teksty 31/2006. Warszawa: Fundacja Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych.
  8. Matras-Bolibok Anna. 2009: "Efektywność działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce". Roczniki Naukowe SERiA XI (1): 262-267.
  9. OECD. EUROSTAT. 2008. Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. Warszawa: OECD i Eurostatu.
  10. Pietrzak Michał. 2010. "Klasyczne i dedykowane wskaźniki oceny efektywności spółdzielni mleczarskich nas przykładzie uczestników IV Rankingu Forum Spółdzielczości Mleczarskiej". Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 97 (4): 172-182.
  11. Porter Michael Eugene. 1992. Strategia konkurencji. Metody analizy sektorów i konkurentów. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
  12. Szczepaniak Iwona. 2010. "Ekonomiczna ocena innowacyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego". Przemysł Spożywczy 64 (11): 4-8.
  13. Sznajder Michał. 1999: Ekonomia mleczarstwa. Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. A. Cieszkowskiego w Poznaniu.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu