BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Zarzecka Krystyna (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach), Gugała Marek (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach), Mystkowska Iwona (Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej), Baranowska Alicja (Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej), Głuszczak Bożena (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach)
Tytuł
Opłacalność uprawy ziemniaków jadalnych
Profitability of Edible Potatoes Cultivation
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, T. 18, z. 4, s. 260-264, rys., tab., bibliogr. 13 poz.
Słowa kluczowe
Ziemniaki, Rolnictwo, Koszty, Wyniki badań
Potatoes, Agriculture, Costs, Research results
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań była ocena opłacalności pięciu sposobów odchwaszczania ziemniaków z użyciem herbicydów i ich mieszanin. Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaków odmiany Tajfun pochodzące z trzyletniego doświadczenia polowego przeprowadzonego na glebie kompleksu żytniego bardzo dobrego. Zabiegi mechaniczno-chemiczne zwiększyły plon handlowy bulw średnio o 54,5% w stosunku do obiektu kontrolnego. Nadwyżka bezpośrednia kształtowała się od 582,9 zł na obiekcie kontrolnym pielęgnowanym mechanicznie do 9401,6 zł na obiekcie, na którym zastosowano mieszaninę herbicydów Command 480 EC + Afalon Dyspersyjny 450 SC.(abstrakt oryginalny)

The research material was potato tubers cv. 'Tajfun' derived from the three-year yield experiment carried out in the soil of the very good rye complex. The aim of the research was evaluation of profitability of five weed control methods in potato cultivation with the used herbicides and their mixtures. Mechanical and chemical treatment increased yield by 54.5% as compared to the control object. The gross margin ranged from 582.9 PLN for the control object mechanical weeding to 9401.6 PLN for object in which weeds controlled with mixture herbicides Command 480 EC + Afalon Dispersive 450 SC.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Dvořák Petr, Jaroslav Tomâsek, Karel Hamouz, Perla Kuchtová. 2015. "Reply of mulch on weeds and yield components in potatoes". Plant Soil Environ 61 (7): 322-327, doi: 10.17221/242/2015-PSE.
  2. Golinowska Maria. 2009. "Nakłady na chemiczną ochronę roślin w gospodarstwach wielkoobszarowych na początku XXI wieku". Journal of Agribusiness and Rural Development 2 (12): 53-60.
  3. Nowacki Wojciech. 2009. "Czynniki wpływające na opłacalność produkcji ziemniaka w Polsce". Roczniki Naukowe SERiA XI (1): 320-323.
  4. Nowacki Wojciech. 2010. "Ziemniak - gatunkiem trudnym w uprawie narażonym na wysokie straty plonu handlowego". Progress Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 50 (3): 1174-1180.
  5. Nowacki Wojciech. 2015. "Szanse i zagrożenia rynku ziemniaka w Polsce". Roczniki Naukowe SERiA XVII (2): 169-175.
  6. Rembeza Jerzy. 2005. "Efektywność ekonomiczna wybranych nakładów w produkcji ziemniaka". Wieś Jutra 2: 30-31.
  7. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków. Dz.U. 2003, nr 194, poz. 1899, 1900.
  8. Rynek Ziemniaka. Stan i Perspektywy. Analizy Rynkowe, 41/2014: 1-34.
  9. Skarżyńska Aldona, red. 2008. Produkcja, koszty i nadwyżka bezpośrednia wybranych produktów rolniczych w 2007 roku, 9-20. Warszawa: IERiGŻ-PIB. ISBN 978-83-60798-02-7.
  10. Skarżyńska Aldona. 2010. "Sezon sprzedaży ziemniaków jadalnych a opłacalność ich produkcji". Journal of Agribusiness and Rural Development 2(16): 111-123.
  11. Urbanowicz Janusz. 2012. "Występowanie chwastów w ziemniaku oraz metody ich zwalczania na terenie Polski w latach 2000-2011". Biuletyn IHAR 265: 129-135.
  12. Wereszczaka Jacek, Jan Marczakiewicz. 2014. Zrównoważone rolnictwo i zdrowe środowisko. Dobre praktyki i rola pożytecznych mikroorganizmów w uprawie ziemniaków z zastosowaniem innowacyjnych, naturalnych technologii, 1-97. Warszawa: MRiRW, Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA. ISBN 978-83-939158-2-98.
  13. Zarzecka Krystyna, Marek Gugała, Honorata Dołęga. 2014. "Regulacja stopnia zachwaszczenia ziemniaka z zastosowaniem herbicydów". Biuletyn IHAR 267:113-119.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu