BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Judzińska Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Konkurencyjność cenowa polskiego sektora mleczarskiego w Unii Europejskiej
Price Competitiveness of Polish Dairy Market in the European Union
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2016, T. 18, z. 5, s. 60-65, rys., tab., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Konkurencyjność, Produkcja mleka, Mleko, Cena produktu, Konsument, Wyniki badań, Ceny skupu
Competitiveness, Milk production, Milk, Product price, Consumer, Research results, Purchase prices
Uwagi
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Artykuł stanowi próbę oceny poziomu konkurencyjności cenowej polskiego sektora mleczarskiego na rynku UE. Szczególną uwagę zwrócono na stan przewag cenowych polskich producentów w odniesieniu do głównych unijnych konkurentów, tj. największych producentów i eksporterów mleka, a także przetwórców. Zakres czasowy analizy obejmuje lata 2012-2015. W kreowaniu przewag konkurencyjnych w sektorze mleczarskim istotną rolę odgrywają ceny. Potwierdza to zarówno analiza cen uzyskiwanych przez producentów rolnych, które w Polsce są nadal niższe niż w większości krajów UE-15, jak i analiza cen uzyskiwanych w dalszych ogniwach łańcucha żywnościowego. Można przypuszczać, że w najbliższych latach krajowym producentom mleka oraz jego przetworom uda się utrzymać przewagi cenowe względem rynku wspólnotowego, jednak będą się one powoli zmniejszać.(abstrakt oryginalny)

The paper is an attempt to assess the level of competitiveness of Polish dairy sector in the European Union market. Special attention has been paid to the state of the Polish producers price advantage relative to the EU's main competitors, ie. the largest producers and exporters of milk and dairy products in the European Union. The study covered the years 2012-2015. In creating competitive advantage in the Polish dairy sector prices play vital role. This is indicated by both the analysis of market prices of basic products, of dairy sector. Which are lower in Poland than in the EU-15 countries, as well as analysis of prices in the following long of the food chain. In the future, it is expected that Polish dairy producers manage to maintain a price advantage in the EU market, however their level will be systematically reduced.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Balassa Bela. 1964. Competitiveness of American Manufacturing in World Markets. [W] Changing Patterns in Foreign Trade and Payments, 26-33. New York.
  2. Bąk-Filipek Ewa, Agnieszka Parlińska. 2011. "Konkurencyjność polskiego rynku wołowiny na rynku unijnym". Zeszyty Naukowe SGGW. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej 93: 107-118.
  3. Dolata Małgorzata, Barbara Hadryjańska. 2013. "Konkurencyjność przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego". Administracja i Zarządzanie 9: 187-199.
  4. Flejterski Stanisław. 1984. "Istota i mierzenie konkurencyjności międzynarodowej". Gospodarka Planowa 39 (9): 390-394.
  5. Kordalska Aleksandra, Magdalena Olczyk. 2013: Konkurencyjność sektorów przemysłu przetwórczego i ich wpływ na międzynarodową konkurencyjność gospodarki Polski - analiza panelowa. [W] Ekonomia dla przyszłości. Odkrywać naturę i przyczyny zjawisk gospodarczych. IX Kongres Ekonomistów Polskich. Warszawa: PTE.
  6. Seremak-Bulge Joanna. 2015. "Możliwe strategie rozwoju polskiego mleczarstwa po zniesieniu kwot mlecznych". Nowy Przegląd Mleczarski. http://nowypm.pl.
  7. Stankiewicz Marek J. 2005. Konkurencyjność przedsiębiorstwa. Budowanie konkurencyjności w warunkach globalizacji. Toruń: Wydawnictwo TNOiK.
  8. Szajner Piotr. 2011. "Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora mleczarskiego w kontekście wyników handlu zagranicznego". Zeszyty Naukowe SGGW. Problemy Rolnictwa Światowego 11 (26/4): 159-168.
  9. Szajner Piotr. 2014. "Wahania sezonowe na rynku mleka w Polsce i UE-15". Zeszyty Naukowe SGGW. Problemy Rolnictwa Światowego 14 (29/1): 120-129.
  10. Wolszczak-Derlacz Joanna. 2008. Cenowa konkurencyjność w ujęciu międzynarodowym. [W] Konkurencyjność. Poziom makro, mezo i mikro, red. N. Daszkiewicz, 75-96. Warszawa: PWN.
  11. Wysokińska Zofia. 2004. Konkurencyjność polskiej gospodarki. [W] Strategie konkurencyjności przedsiębiorstw - wybrane zagadnienia, red. J. Szablowski. Białystok: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Białymstoku.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu