BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Matuszak Małgorzata, Mikołajczak Anna
Tytuł
Innowacyjne produkty probiotyczne - analiza rynku, badania mikrobiologiczne
The Market Analysis and Microbiological Investigations of Innovative Probiotic Products
Źródło
Debiuty Ekonomiczne, 2015, nr 15, s. 120-130, tab., fot., rys., bibliogr. 17 poz.
Tytuł własny numeru
Kapitał i technologia we współczesnej gospodarce
Słowa kluczowe
Analiza rynku, Mikrobiologia, Żywność funkcjonalna, Eksperyment badawczy
Market analysis, Microbiology, Functional food, Scientific experiment
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W ostatnich latach można zaobserwować znaczący wzrost zainteresowania produktami probiotycznymi. Jest to grupa produktów wchodząca w skład żywności funkcjonalnej, która niewątpliwie charakteryzuje się działaniem prozdrowotnym. Korzystne działanie bakterii fermentacji mlekowej na organizm ludzki zostało dostrzeżone już w starożytności, ich stosowanie w odpowiednich ilościach wpływa pozytywnie na zdrowie konsumenta. Dotychczasowe badania potwierdzają, że probiotyki mają wiele właściwości związanych z łagodzeniem objawów chorób oraz wpływają hamująco na kolonizacje patogenów. Nowością są probiotyki w postaci słodyczy. Powszechne stają się również produkty probiotyczne oparte na surowcach roślinnych. Istotnym aspektem każdej analizy produktu probiotycznego są ilościowe oznaczenia mikroflory probiotycznej. Mając na uwadze powyższy problem, celem badań było określenie zawartości mikroflory wybranych produktów dostępnych na polskim rynku oraz przeanalizowanie dostępności innowacyjnych produktów probiotycznych. Chodziło o sprawdzenie, czy deklarowane przez producentów zawartości poszczególnych szczepów bakterii probiotycznych zawartych w produktach znajdą swoje odzwierciedlenie w wynikach eksperymentu. (abstrakt oryginalny)

A remarkable interest in probiotic products has been observed in recent years. Probiotic products are a new class of functional food, which undoubtedly exhibits several prohealth attributes. Positive features of a product of lactic fermentation were noticed even by the ancients. Using these microorganims in appropiate amounts favorably affects consumer health. The research reported so far, confirms that the probiotic products show numerous properties limiting symptoms of disease and inhibiting colonization of pathogens. Among various products acessible on the markets worldwide, fermental beverages yoghurt and cheese are most poular. Furthermore, probiotic products in the form of candies, ice-cream, and chocolate are well-known too. A commonly observed trend is the presence of probiotic products based on raw vegetables. Therefore, an important aspect of each analysis is a quantitative determination of the microflora in the probiotic products. We verified accessibility of these innovative products on the Polish market. One of the main aims of our project was to check accessibility of probiotic products on the Polish market. We investigated quantitatively the content of microflora in various probiotic products. Finally we estimated whether the value of microflora declared by a supplier of the product is comparable with the results obtained in our experiments. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Borchers, A.T., Selmi, C., Meyers, F.J., Keen, C.L., Gershwin M.E., 2009, Probiotics and Immunity, Journal of Gastroenterology, vol. 44, no. 1, s. 26-46.
  2. Burbianka, M., Pliczka, A., Burzyńska, H., 1983, Mikrobiologia żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  3. Dylus, E., Buda, B., Górska-Frączek, S., Brzozowska, E., Gamian, A., 2013, Białka powierzchniowe bakterii z rodzaju Bifidobacterium, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, t. 67, s. 402-412.
  4. Gajewska, J., Błaszczyk, M., K., 2012, Probiotyczne bakterie fermentacji mlekowej, Postępy Mikrobiologii, vol. 51, nr 1, s. 55-65.
  5. Gilliland, S.E., Speck, M.L., 1997, Enumeration and Identity of Lacto-bacilli in Dietary Products, Journal of Food Protection, vol. 40, s. 760-762.
  6. Hamilton-Miller, J.M., Shah, S., Smith, C.T., 1996, "Probiotic" Remedies Are Not what They See, British Medical Journal, vol. 312, s. 55-56.
  7. Hart, A.L., Kamm, M.A., Stagg, A.J., Knight, S.C., 2009, Mechanisms of Action of Probiotics: Recent Advance, Inflamm Bowel Diseases, vol. 15, no. 2, s. 300-310.
  8. Hoa, N.T., Baccigalupi, L., Huxham, A., Smertenko, A., Van, P.H., Ammendola, S., Ricca, E., Cutting, S.M., 2000, Characterization of Bacillus Species Used for Oral Bacteriotherapy and Bacterioprophylaxis Of Gastrointestinal Disorders, Applied Environmental Microbiology, vol. 66, no. 12, s. 5241-5247.
  9. Krygiel, K,. Florkowska, A,. 2008, Żywność funkcjonalna obecnie i w przyszłości, Przemysł Spożywczy, nr 5.
  10. Libudzisz, Z., 2008, Bakterie fermentacji mlekowej, w: Libudzisz, Z., Kowal, K., Żakowska, Z. (red.), Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t. 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, s. 25-58.
  11. Libudzisz, Z., Walczak, P., Bardowski, J., 2004, Bakterie fermentacji mlekowej - Klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź, s. 52.
  12. Nowak, A., Śliżewska, K., Libudzisz, Z., 2010, Probiotyki - Historia i mechanizm działania, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, nr 4, s. 5-19.
  13. Pedretti, S., 2013, Probiotic Market: Up or Down?, Nutra-foods, no. 12, s. 18-19.
  14. Shida, K., Nanno, M., 2008, Probiotics and Immunology: Separating the Wheat from the Chaff, Trends in Immunology, vol. 29, no. 11, s. 565-573.
  15. Szajewska, H., 2010, Probiotyki w Polsce - kiedy, jakie i dlaczego?, Gastroenterologia Kliniczna, t. 2, nr 1, s. 1-9.
  16. Szajewska, H., Fordymacka, A., Badrowski, J., Górecki, R.K., Mrukowicz, J.Z., Banaszkiewicz, A. 2004, Microbiological and Genetic Analysis of Probiotic Products Licensed for Medicinal Purposes, Medical Science Monitor, vol. 10, no. 9, s. 346-350.
  17. Trząskowska, M., 2013, Probiotyki w produktach pochodzenia roślinnego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, nr 4, s. 5-20.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1730-2145
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu