BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Seremak-Bulge Jadwiga (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Zmiany cen detalicznych przetworów mlecznych oraz spożycia mleka po akcesji do Unii Europejskiej
Changes in Retail Prices of Dairy Products and Consumption of Milk in Poland After the Accession to the EU
Źródło
Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 2016, t. 103, z. 3, s. 53-65, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Annals of Agricultural Economics and Rural Development
Słowa kluczowe
Popyt, Ceny, Konsumpcja żywności, Rynek mleka
Demand, Prices, Food consumption, Milk market
Uwagi
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Zmiana uwarunkowań funkcjonowania rynku mleka po akcesji Polski do Unii Europejskiej skutkowała wzrostem zamożności polskich konsumentów oraz relatywnym spadkiem cen detalicznych nabiału, zwłaszcza w relacji do innych źródeł białka zwierzęcego. W latach 2004-2015 wzrosło bilansowe spożycie mleka i jego przetworów, głównie pod wpływem zwiększonego spożycia zbiorowego oraz zużycia pośredniego przez przemysł spożywczy w pogłębionym przetwórstwie żywności. Natomiast zmalało bezpośrednie spożycie nabiału i masła w gospodarstwach domowych. Zmieniła się także jego struktura pod wpływem zwiększonej konsumpcji przetworów głębiej przetworzonych (głównie napojów mlecznych i serów dojrzewających) kosztem przede wszystkim mleka płynnego, a w mniejszym stopniu twarogów. (abstrakt oryginalny)

The change in dairy market environment after the Polish accession to the EU resulted in an increase in incomes of the customers which overlapped with a relative decline in prices of dairy products, particularly in comparison with other sources of animal protein. According to balance sheet data, over the period 2004-2015 the consumption of milk and dairy products increased due to a rise in consumption outside households and growing use in manufacturing processed dairy products. On the other hand, household consumption of dairy products, including butter, declined. There were also changes in the structure of milk consumption which reflected an increase in the share of processed products (mainly milk shakes and ripening cheese), while the share of milk and cottage cheese contracted. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Czyżewski Andrzej, Marta Guth, 2016: Zróżnicowanie produkcji mleka w makroregionach Unii Europejskiej z wyróżnieniem Polski, PWN SA, Warszawa s. 58.
  2. "Popyt na Żywność" nr 3-16, 2003-2015: IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  3. Świetlik Krystyna (red.), 2015: Konsumpcja żywności w Polsce w latach 2004-2014. uwarunkowania i tendencje, "Studia i Monografie", nr 163, IERiGŻ-PIB Warszawa, s. 364.
  4. Seremak-Bulge Jadwiga (red.), 2005: Rozwój rynku mleczarskiego i zmiany jego funkcjonowania w latach 1990-2005, "Studia i Monografie", nr 21, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 213-215.
  5. Seremak-Bulge Jadwiga (red.), 2011: Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w latach 2005-2009, "Studia i Monografie", nr 152, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 37.
  6. "Rynek Mleka. Stan i Perspektywy", nr 24-50, 2003-2016: IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  7. Szajner Piotr, 2009: Perspektywy eksportu polskich produktów mleczarskich w zmieniających się uwarunkowaniach, "Studia i Monografie", nr 146, IERiGŻ-PIB, Warszawa, s. 157.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2353-4362
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu