BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Rolbiecki Stanisław (UTP University of Science and Technology in Bydgoszcz), Piszczek Piotr (UTP University of Science and Technology in Bydgoszcz)
Tytuł
Effect of the Forecast Climate Change on the Grapevine Water Requirements in the Bydgoszcz Region
Źródło
Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich, 2016, nr IV/4, s. 1847-1856, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Infrastructure and Ecology of Rural Areas
Słowa kluczowe
Produkcja owoców, Zmiany klimatyczne, Zasoby wodne
Production of fruits, Climate change, Water resources
Uwagi
summ.
Abstrakt
The present research has aimed at estimating the water requirements of grapevine in 2016-2050 in the Bydgoszcz region based on the anticipated temperature changes. . The paper draws on the forecasting of mean monthly temperature for the Bydgoszcz region in 2011-2050 according to the climate change scenario for Poland SRES: A1B (Bąk, Łabędzki 2014). The water requirements of the grapevine have been determined based on the indispensable precipitation determined by Kemmer and Schulz. The water requirements were calculated for the period January through December and May through September for each year in the 35-year period (2016- 2050). The reference period was made up by a 35-year period immediately preceding it (1981-2015). In the 2016-2050 period in the Bydgoszcz region, in the light of the anticipated temperature change scenarios, one can expect increased grapevine water requirements. Determined with the Kemmer and Schulz method, the required optimal annual (January-December) precipitation will increase for the grapevine from 440 mm to 576 mm (by 136 mm, namely by 31 %). The optimal precipitation trend equations demonstrate that in the reference period (1981-2015), calculated with the Kemmer and Schulz, the optimal annual precipitation was increasing in grapevine in each pentad by 2.2-2.6 mm. In the forecast period (2016-2050) the water requirements will increase, however, in each pentad in a much greater range (8.0-8.9 mm). In the summer period (May-September) determined by Kemmer and Schulz, the total precipitation optimal for the grapevine, expressing the water requirements, in 2016-2050 will increase by 68 mm.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bąk B., Łabędzki L. 2014. Thermal conditions in Bydgoszcz region in growing seasons 2011-2050 in view of expected climate change. Journal of Water and Land Development 23: 2014, p. 21-29.
  2. Dzieżyc J. 1988. Rolnictwo w warunkach nawadniania. PWN Warszawa, 1988, p. 1-415.
  3. Kapłan M. 2013. Możliwości uprawy winorośli w Polsce. Nauki Przyrodnicze, 2: 2013, p. 4-12.
  4. Lisek J. 2011. Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Hortpress, 2011, p. 1-216.
  5. Łabędzki L. 2009. Przewidywane zmiany klimatyczne a rozwój nawodnień w Polsce. Infrastruktura i Ekologia Terenów Wiejskich 3: 2009, p. 7-18.
  6. Myśliwiec R. 2013. Uprawa winorośli. PWRiL Warszawa, 2013, p. 1-189.
  7. Słowik K. 1973. Deszczowanie roślin sadowniczych. PWRiL Warszawa, 1973, p. 1-129.
  8. Szymanowski M., Smaza M. 2007. Zmiana zasobów klimatycznych a możliwości uprawy winorośli na Dolnym Śląsku. Instytut Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego. Referat na XXXII Ogólnopolski Zjazd Agrometeorologów i Klimatologów. Kołobrzeg, 13-15 września 2007, p. 69-70.
  9. Treder W., Pacholak E. 2006. Nawadnianie roślin sadowniczych. W: Nawadnianie roślin (pr. zbior. pod red. S. Karczmarczyka i L. Nowaka), 2006, p. 333-365.
  10. Woś A. 1999. Klimat Polski. PWN, Warszawa, 1999, p. 1-302
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1732-5587
Język
eng
URI / DOI
http://dx.medra.org/10.14597/infraeco.2016.4.4.138
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu