BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kaczmarek Bogusław (Uniwersytet Łódzki)
Tytuł
Problemy w organizacji - techniki definiowania problemu
Problems in the Organization - Techniques of Defining the Problem
Źródło
Ekonomiczne Problemy Usług, 2016, nr 122, s. 269-278, rys., bibl.11 poz.
Słowa kluczowe
Organizacja, Rozwiązywanie problemów
Organisation, Solving problems
Uwagi
summ., streszcz
Abstrakt
Myślą przewodnią opracowania jest wskazanie znaczenia i roli określenia, definiowania problemu w całym procesie metodyki rozwiązywania problemów. Stąd też zanalizowano w opracowaniu różne podejścia do metodyki rozwiązywania problemu oraz zaprezentowano techniki - zdaniem autora - najbardziej przydatne w procesie definiowania problemu.(abstrakt autora)

The keynote of the study is to identify the importance and role of determining, defining the problem in the whole process of problem-solving methodology. Hence, it analyzed in developing different approaches to problem solving methodology and techniques presented - according to the author - the most useful in the process of defining the problem.(author's abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Antoszkiewicz, J.D. (1999), Metody heurystyczne. Twórcze rozwiązywanie problemów, Warszawa: PWN.
  2. Antoszkiewicz J.D. (2008), Rozwiązywanie problemów firmy, Warszawa: Poltext.
  3. Bittel L.R. (2004), Krótki kurs zarządzania, Warszawa: PWE.
  4. Hannoway C., Hunt G. (2004), Umiejętności menedżerskie, Warszawa: Kopia.
  5. Hatch M. (2002), Teoria organizacji, Warszawa: PWN.
  6. Mikołajczyk Z. (1999), Techniki organizatorskie w rozwiązywaniu problemów, Warszawa: PWN.
  7. Nosal Cz.S. (2003), Umysł menedżera, Wrocław.
  8. Penc J. (2005), Decyzje w zarządzaniu, Kraków: WPSB.
  9. Penc J. (2007), Leksykon biznesu, Warszawa: AW "Placet".
  10. Pietrasiński Z. (2006), Psychologiczne wyznaczniki sukcesów w zarządzaniu, Wrocław.
  11. Procter T. (2008), Zarządzanie twórcze, Warszawa: Gebethner i S-ka.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1896-382X
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.18276/epu.2016.122-25
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu