BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kłusak Miron (Elbląska Uczelnia Humanistyczno-Ekonomiczna)
Tytuł
Zasadność statusu państwa opiekuńczego
Legitimateness for Welfare State Status
Źródło
Studia Ekonomiczne / Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, 2017, nr 311, s. 72-82, bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Państwo opiekuńcze, Rola państwa w gospodarce, Ekonomia polityczna, Sprawiedliwość społeczna
Welfare state, States' role in economy, Political economy, Social justice
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Państwo socjalne jest społecznie atrakcyjnym, ale trudnym i kosztownym w realizacji modelem rozwoju społeczeństwa. Może się udawać społeczeństwom silnym i dobrze zorganizowanym, dysponującym środkami niezbędnymi i na społeczną sprawiedliwość i na rozwój. Społeczeństwa słabsze powinny wybierać nowoczesność i konkurencyjność. W gospodarkach słabych i źle zorganizowanych ludzie mogą się "zapracować" i nie podniosą się z biedy.(abstrakt oryginalny)

Social state is socially attractive but difficult and expensive model in the course of society development. This can be successful in case of strong, well organized societies which possess necessary means for social justice and development. Weaker societies which focus on development should choose modernity and competition.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Brighouse H. (2007), Sprawiedliwość, Wydawnictwo Sic!, Warszawa.
  2. Dahrendorf R. (1993), Nowoczesny konflikt społeczny. Esej o polityce wolności, Czytelnik. Warszawa.
  3. Fukuyama F. (2006), Ameryka na rozdrożu. Demokracja, władza i dziedzictwo neokonserwatyzmu, Rebis, Poznań.
  4. Furet F. (1996), Przeszłość pewnego złudzenia, Oficyna Wydawnicza Wolumen, Warszawa.
  5. Hayek F.A. (2006), Konstytucja wolności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  6. Leggewie C., Welzer H. (2012), Koniec świata, jaki znaliśmy. Klimat, przyszłość i szanse demokracji, Wydawnictwo Krytyki Politycznej, Warszawa.
  7. Palmer T.G. (2014), Ubóstwo a państwo opiekuńcze [w:] T.G. Palmer (red.), Państwo opiekuńcze - kosztowne złudzenie, Fijorr Publishing, Warszawa.
  8. Piketty Th. (2015), Kapitał w XXI wieku, Wydawnictwo Krytyki Politycznej, Warszawa.
  9. Stockman D.A. (2014), Wielka deformacja, czyli jak skorumpowano amerykański kapitalizm, Fijorr Publishing, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2083-8611
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu