BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Matłoka Agnieszka (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Hipolita Cegielskiego w Gnieźnie), Binkowski Sławomir (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Hipolita Cegielskiego w Gnieźnie), Dudzińska-Bajorek Beata (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Hipolita Cegielskiego w Gnieźnie), Siepak Jerzy (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Hipolita Cegielskiego w Gnieźnie), Nowaczyk Szymon (Muzeum Archeologiczne w Biskupinie), Binkowska Iwona (Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu)
Tytuł
Miedź - wpływ na rośliny, zwierzęta, zdrowie człowieka i rola mikroorganizmów
Impact on Plants, Animals, Human Health : Role of Microorganisms
Źródło
Aura, 2017, nr 6, s. 11-14, tab., bibliogr. 20 poz.
Słowa kluczowe
Pierwiastki śladowe, Zdrowie
Trace elements, Health
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule o charakterze poglądowym przedstawiono znaczenie biologiczne i występowanie zawartości związków miedzi w wybranych organizmach żywych. Jak nadmiar/niedobór miedzi wpływa na organizmy oraz jaką rolę miedź odgrywa w powiązaniu z chorobami układu krążenia. Omówiono tematykę niedoboru miedzi u roślin oraz działanie miedzi na mikroorganizmy - produkty na bazie "miedzi przeciwdrobnoustrojowej" w zwalczaniu bakterii. (abstrakt oryginalny)

The article summarizes biological significance and occurrence of copper compounds in selected living organisms. It is also presented how copper excess/deficit affects organisms and its role in the cardiovascular diseases. The copper deficit in plants and how copper affects microorganisms have been also discussed: products based on "antimicrobial copper" for controlling microorganisms are also dealt with. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. http://nutritiondata.self.com/tools/nutrient-search
  2. http://veganworkout.org.pl/top-10-produktow-roslinnych-o-ktorych-warto-pamietac/
  3. Mielcarz G. 1998. Stan miedzi w organizmie i jego wpływ na rozwój chorób układu krążenia, praca habilitacyjna: Poznań 1998.
  4. Mielcarz G., Majewski W., Patelski J., Uryszek W. 1995. Wapń, magnez, miedź i cynk w surowicy krwi mężczyzn z miażdżycą tętnic udowych. Roczniki PZH; XLVI, nr 1; str. 59-65.
  5. http://www.nazdrowie.pl/artykul/unikalny-suplement-diety-zincuprin; dostep 30.01.2016.
  6. http://www.teva.pl/Products/ProductDocuments/24. Cuprenil_FCT_PIL_2013_10_24.pdf; dostęp 29.02.2016.
  7. http://espz.pl/kynologia/zywienie.pdf
  8. http://dietapsa.pl/index.php/mikroelementy
  9. http://www2.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal2_cza_10052011.pdf
  10. DzU 2011. Nr 85, poz. 466 z 31 marca 2011.
  11. Salomon A., Regulska-Ilow B. 2013. Polskie butelkowane wody mineralne i lecznicze - charakterystyka i zastosowanie. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. XLVI, 1, str. 53-65.
  12. Kantek K., Korzeniowska J. 2015. Rynek nawozów mikroelementowych w Polsce - nawozy przeznaczone pod zboża. Gazeta Rolnicza Nasza Rola; 2 kwietnia 2015; http://naszarola.pl/nawozenie-zboz-mikroelementami/; dostęp: 30.01.2016.
  13. Kulikova A.L., Kuznetsova N.A., Kholodova V.P. 2011. Effect of copper excess in environment on soybean root viability and morphology. Russian Journal of Plant Physiology; vol. 58, (5) pp. 836-843.
  14. Üçüncü E., Tunca E., Fikirdeşici Ş., Altındağ A. 2013. Decrease and increase profile of Cu, Cr and Pb during stable phase of removal by duckweed (Lemna minor L). International Journal of Phytoremediation, 15: 376-384.
  15. Hans M., Mathews S., Mücklich F., Solioz M. 2015. Physicochemical properties of copper important for its antibacterial activity and development of a unified model. Biointerphases, 11 (1): 018902.
  16. Zeiger M., Solioz M., Edongué H., Arzt E., Schneider A.S. 2014. Surface structure influences contact killing of bacteria by copper. Microbiologyopen, 3 (3): 327-32.
  17. Eser O.K., Ergin A., Hascelik G., Antimicrobial Activity of Copper Alloys Against Invasive Multidrug-Resistant Nosocomial Pathogens. Current Microbiology 2015 Aug; 71 (2): 291-5.
  18. Meyer, T.J. 2015. Antimicrobial Properties of Copper in Gram-Negative and Gram-Positive Bacteria. International Journal of Biological, Biomolecular, Agricultural, Food and Biotechnological Engineering, Vol. 9, No. 3.
  19. Schmidt M.G., von Dessauer B., Benavente C., Benadof D., Cifuentes P., Elgueta A., Duran C., Navarrete M.S., 2015. Copper Surfaces are Associated with Significantly Lower Concentrations of Bacteria on Selected Surfaces within a Pediatric Intensive Care Unit, American Journal of Infection Control, Corrected proof, doi: 10.1016/j.ajic.2015.09.
  20. Michels, H.T. 2015. From Laboratory Research to a Clinical Trial: Copper Alloy Surfaces Kill Bacteria and Reduce Hospital-Acquired Infections. Health Environments Research & Design Journal, 1-16.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15199/2.2017.6.2
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu