BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kryszk Dariusz (Akademia Sztuki Wojennej)
Tytuł
Walka informacyjna a public relations
Information Warfare and Public Relations
Źródło
Studia Ekonomiczne / Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach, 2017, nr 313, s. 137-146, rys., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Współpraca, Public relations, Manipulacje informacją
Cooperation, Public relations, Manipulation of information
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Istotą public relations jest współpraca oraz dwustronna, rzetelna, uczciwa komunikacja. W public relations nie definiuje się przeciwnika. PR nie jest narzędziem walki i nie może być w żaden sposób wykorzystywany do niej. Jeżeli zespół ds. public relations określi jedną z grup docelowych, będących odbiorcą komunikacji jako przeciwnika, przestaje wówczas zajmować się public relations, a rozpoczyna walkę informacyjną.(abstrakt oryginalny)

The partner cooperation and bilateral reliable, honest communication is an essence of public relations. Public relations does not define the enemy, it is not a fighting tool and cannot be used for fighting by any means. In case PR team defined one of the target groups of its communication activity as an enemy it would not be public relations any more - it would be a start of an information warfare.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Clausewitz C. (1995), O wojnie, Wydawnictwo Test, Lublin.
  2. Kotarbiński T. (1982), Traktat o dobrej robocie, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław.
  3. Łepkowski W. (red.) (2002), Słownik z zakresu bezpieczeństwa narodowego, AON, Warszawa.
  4. McMahan J. (1998), Wojna i pokój [w:] P. Singer (red.), Przewodnik po etyce, Książka i Wiedza, Warszawa.
  5. NATO (2009), MC 0457/1 NATO Military Policy on Public Affairs (2009), NATO, MC, Brussels.
  6. NATO Allied Command Operations and Allied Command Transformation (2010), Public Affairs Handbook, NATO, SHAPE, Belgium.
  7. Sułek M. (2008), Trzy działy prakseologii, "Rocznik naukowy Wydziału Zarządzania w Ciechanowie Wyższej Szkoły Menadżerskiej w Warszawie", z. 1-2, t. II.
  8. Szpyra R. (2002), Operacje informacyjne państwa w działaniach sił powietrznych, AON, Warszawa.
  9. [www 1] http://ebiznes.bblog.pl/wpis,czarny;pr;-;internetowa;wojna;na;slowa,5339.html (dostęp: 3.07.2007).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2083-8611
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu