BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Alemu Abebe Ejigu (University of South Africa (UNISA), Tshwane, South Africa)
Tytuł
Determinants of Smallholders' Preference to Hybrids - Prospect for Upgrading to High-Value Food Chains
Uwarunkowania wyboru systemów hybrydowych przez właścicieli małych gospodarstw rolnych - perspektywa unowocześnienia łańcuchów żywności o wysokiej wartości
Źródło
Journal of Agribusiness and Rural Development, 2016, z. 3 (41), s. 237-247, rys., tab., bibliogr. 32 poz.
Słowa kluczowe
Organizacje hybrydowe, Spółdzielnie, Gospodarstwa rolne
Hybrid organizations, Cooperatives, Arable farm
Uwagi
streszcz., summ.
Kraj/Region
Afryka Południowa
South Africa
Abstrakt
Koordynacja systemów hybrydowych funkcjonujących w rolnictwie (umów i współpracy rynkowej) umożliwia zaistnienie małych gospodarstw rolnych w globalnym łańcuchu żywnościowym. W niniejszym artykule, odnosząc się do ekonomicznych kosztów działalności, próbowano wskazać kluczowe czynniki, które decydują o współdziałaniu właścicieli małych gospodarstw rolnych w systemach hybrydowych, tj. w ramach łańcucha żywności dostarczanej na rynek lokalny. W trakcie badania przeprowadzono ankiety w grupie 415 właścicieli małych gospodarstw rolnych. Do analizy danych i w celu zidentyfikowania najważniejszych czynników zastosowano wielomianowy logistyczny model regresji. Wykazano, że wysokie koszty transakcji i ograniczone zasoby były głównym czynnikiem podejmowania współpracy i podpisywania umów, co oznacza, że systemy hybrydowe uznawano za dobre rozwiązanie wobec ograniczonego dostępu do informacji i zasobów oraz braku działania w ramach istniejących instytucji. Decydenci i partnerzy w dziedzinie rozwoju powinni zatem wspierać spółdzielczość i mechanizmy określone w umowach. Dostarczanie informacji i wspieranie pozycji właścicieli małych gospodarstw rolnych powinno umożliwić im dostęp do systemu rynkowego ułatwiającego właściwe funkcjonowanie, tak aby mogli uczestniczyć w globalnym łańcuchu żywnościowym. (abstrakt oryginalny)

Hybrid coordination systems (marketing cooperatives and contracts) are in place in agriculture to link smallholder farmers to the global agri-food value chains. With the framework of transaction cost economics, this study, however, is particularly designed to investigate the key determinants pushing dairy farmers to hybrids (marketing cooperatives and contracts), viz. spot market channels in the local food chains. A household survey of 415 smallholder dairy farmers was designed. Data collection was administered using trained enumerators. A multinomial logistic regression model was employed to analyze data and to identify the signifi cant determinants. The results indicate that high transaction costs and resource constraints were found driving farmers to cooperative engagement and contracts, implying that hybrids were found to be a solution to farmers' constraints of access to information and institutional absence, as well as resource constraints. Policy makers and development partners are advised to strengthen cooperative societies and contract enforcement mechanisms. Providing information and resources to increase smallholders' capacity with resources appear to be interventions which will enable the agricultural marketing system to properly function by serving smallholders in linking to the global food chains. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Abdulai, A.And E. Birachi. 2008. Choice of coordination mechanism in the Kenyan fresh milk supply chain. Review of Agricultural Economics 31 (1):103-121
  2. Abebaw, D. and G.M. Haile. 2013. The impact of Cooperatives on agricultural technology adoption. Food Policy 38:82-91.
  3. Abebe, GK., J. Bejman, R. Kemp, O. Omta and A. Tsegaye. 2013. Contract farming configuration: smallholder preferences for contract design attributes. Food Policy, 40:14-24.
  4. Barrett, CB., ME.Bachke,MF. Bellemare, HC. Michelson, S. Narayanan and TF. Walker. 2012. Smallholder participation in contract farming: comparative evidence from five countries, World Development, 40(4): 715-730.
  5. Bolwig, S., P. Gibbon and S. Jones. 2009. The economics of smallholder organic contract farming in Tropical Africa. World Development, 37(6):1094-1104.
  6. CSA (Central Statistical Agency). 2008. Population census report. Addis Ababa, Ethiopia.
  7. CSA (Central Statistical Agency). 2013. Livestock survey report. Addis Ababa, Ethiopia.
  8. Davis, C. and J.M. Gillespie.2007. Factors affecting the selection of business arrangements by U.S. Hog farmers. Review of Agricultural Economics 29(2):331-348
  9. Dorward, A., S. Fan, J. Kydd, H. Lofgren,J. Morrison, C. Poulton, N. Rao, L.Smith, H.Tchale, S. Thorat, I. Urey and P. Wobst. 2004. Institutions and Policies for Pro-poor Agricultural Growth, Development Policy Review 22 (6): 611-622.
  10. Dries, L., E. Germenji, N. Noev and JFM.Swinnen. 2009. Farmer, vertical coordination, and restructuring of dairy supply chains in Central and Eastern Europe. World Development, 37(11): 1742-1758. FAO, 2015. FAOSTAT accessed on June 3, 2015.
  11. Francesconi,G.N., N. Heerink and M. D'Haese. 2010. Evolution and challenges of dairy supply chains: evidence from supermarkets, industries and consumers in Ethiopia. Food Policy 35(1):60-68.
  12. Gebremedhin, B., M. Jaleta and D. Hoekstra. 2009. Smallholders, institutional services and commercial transformation in Ethiopia. Agricultural Economics 40:773-787.
  13. Hausman, J. and D. McFadden. 1984. Specification tests for the multinomial logit model. Econometrica 52(5):1219-1240
  14. Ito, J., Z. Bao and Q. Su. 2012. Distributional effects of agricultural cooperatives in China: Exclusion of smallholders and potential gains on participation. Food policy, 37:700-709.
  15. Jang, J. and F. Olson. 2010. The role of product differentiation for contract choice in the agro-food sector. European Review of Agricultural Economics 37(2):251-273.
  16. Jayne, T.S., J. Govereh, M. Wanzala, and M. Demeke.2003. Fertilizer market development: a comparative analysis of Ethiopia, Kenya, and Zambia. Food Policy 28:293-316.
  17. Jayne, T.S., D. Mather, and M. Elliot. 2010. Principal challenges confronting smallholder agriculture in Sub-Saharan Africa. World Development 38(10): 1384-1398.
  18. Maertens, M. and JFM.Swinnen.2009. Trade, standards and poverty: evidence from Senegal. World Development, 37(1): 161-178.
  19. Maonga, B.B, M.M. Assa and K. Hener. 2015. Smallholder Farmers' willingness to incorporate Biofuel crops into cropping system in Malawi. International journal of Food and Agricultural Economics 3(1):87-100.
  20. Masten, S. and S. Saussier.2002. Econometrics of contracts: an assessment of developments in the empirical literature on contracting. In Brousseau, E. and Glachant, J.M. eds. The Economics of Contracts: Theory and Application. Cambridge University Press, Cambridge, UK, 273-292.
  21. Miyata, S., M. Nicholas, D. Hu. 2009. Impact of contract farming on income: linking small farmers, packers, and supermarkets in China. World Development, 37(11): 1781-1790.
  22. Mohamed, A. M. Ahmed, S. Ehui, and A. Yemesrach. 2004. Dairy development in Ethiopia. Discussion Paper no 123, International Food Policy Research Institute, Washington, DC,U.S.A.
  23. Muriuki H.G, Mwangi D.M, Thorpe W, 2001. How smallholder dairy systems in Kenya contribute to food security and poverty alleviation: results of recent collaborative studies. Paper for oral presentation at the 28th Tanzania Society of Animal Production Conference, Morogoro, 7th- 9th August, 2001.
  24. Oya, C. 2012. Contract farming in Sub-saharan Africa: A survey of approaches, Debates and Issues. Journal of Agrarian Change, 12:1-33
  25. Salami, A. A. Kamara, and Z. Brixiova.2010. Smallholder Agriculture in East Africa: Trends, Constraints and Opportunities, Working Papers Series N° 105 African Development Bank, Tunis,Tunisia.
  26. Sintayehu, Y., B. Fekadu, T. Azage,and G. Berhanu.2008. Dairy production, processing and marketing. ILRI, Addis Ababa, Ethiopia
  27. Swinnen, J.F.M, and Maertens M. 2007.Globalization, privatization and vertical coordination in food value chains in developing and transition countries. Agricultural Economics 37: 89-102.
  28. Trienekens, H.J. 2011. Agricultural Value Chains in Developing countries A Framework for Analysis. International Food and Agribusiness Management Review 14(issue 2):51-82.
  29. UNIDO. 2009. The impact of global economic and financial crises on the Ethiopian dairy industry, least developed countries Ministerial Conference. Vienna International Centre, Austria.
  30. Williamson, O.E. 1979. Transaction-cost economics: the governance of contractual relations. Journal of Law and Economics 22(2):233-261.
  31. Williamson, O.E. 1991. Comparative Economic Organization: The Analysis of Discrete Structural Alternatives. Administrative Science Quarterly, 36: 269-296.
  32. Zylberberg, E., 2013. Bloom or Bust? A global value chain approach to smallholder flower production in Kenya. Journal of Agribusiness in Developing and Emerging Economies 3(1): 4-26.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-5241
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/DOI: 10.17306/JARD.2016.50
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu