BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Firak Paulina (Wawelska Kooperatywa Spożywcza, Kraków)
Tytuł
Zdrowa żywność nie musi być droga
Źródło
Aura, 2016, nr 2, s. 31-33, fot.
Słowa kluczowe
Zdrowa żywność, Żywność ekologiczna, Produkty ekologiczne, Ceny, Rynek żywności
Health food, Organic food, Ecological product, Prices, Food market
Abstrakt
Rzeczywistość pokazuje, że najczęściej kupujemy nie produkt, ale wyobrażenie o produkcie. Takie rozróżnienie jest szczególnie ważne w przypadku żywności, która z definicji powinna być czymś, co odżywia, daje życie, wspiera zdrowie nasze i ekosystemu naturalnego. Zachłyśnięcie się piękną, kolorową, ale znacznie przetworzoną bądź zdegradowaną tylko do ładnego wyglądu żywnością zaczyna powoli mijać. Coraz częściej ludzie szukają tego, co faktycznie zdrowe, ale i tu wpadają w pułapki niewiedzy. Bo jak odróżnić jabłko od jabłka, odszyfrować wszystkie przydługawe nazwy składników na etykiecie lub wiedzieć, że sok w 100% owocowy wcale nim nie jest i znów trzeba uważnie czytać napisy na odwrocie opakowania? A ta wiedza to jedynie szczyt góry lodowej, ponieważ za wyborem określonej żywności kryje się coś więcej niż jednostkowa decyzja. Za każdym razem gdy kupujemy, nie decydujemy tylko o sobie samych - decydujemy o tym, jak ma wyglądać nasz rynek żywności. Każdy zakup to wsparcie określonego modelu produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności. (fragment tekstu)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu