BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jezierski Andrzej (Uniwersytet Gdański)
Tytuł
Mezoekonomiczne uwarunkowania kształtowania konkurencyjności łańcuchów dostaw
Mezoeconomical Aspects of Competing of The Supply Chain
Źródło
Studia Ekonomiczne / Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach. Zarządzanie (9), 2017, nr 315, s. 45-53, bibliogr. 14 poz.
Słowa kluczowe
Teoria gier, Mezoekonomia, Konkurencja
Game theory, Mesoeconomics, Competition
Uwagi
Klasyfikacja JEL: L10, L20, D40
streszcz., summ.
Abstrakt
Artykuł prezentuje wybrane zagadnienia problematyki konkurencyjności łańcuchów dostaw. Stanowi próbę ujęcia teoretycznych podstaw badań nad konkurencyjnością łańcuchów dostaw. W związku z tym, że zagadnienia konkurencyjności łańcuchów dostaw można odnosić do poszczególnych poziomów analizy ekonomicznej, a w ich ramach określonych nurtów czy szkół badań ekonomicznych, zasadne jest przeprowadzenie swego rodzaju systematyki w tym względzie, co stanowi cel artykułu. Jego autor przyjmuje hipotezę, że założenia mezoekonomii w sposób najbliższy korespondują z teorią łańcuchów dostaw. W związku z tym rozważania koncentrują się na dwóch subdyscyplinach mezoekonomii: organizacji przemysłowej i ekonomii przemysłowej oraz na wybranych nurtach i teoriach w ramach badanych subdyscyplin.(abstrakt oryginalny)

This article presents selected aspects of competing of the supply chains in the light of the theory of industry organization (mezoeconomics). The article advances the thesis that the ideas embedded in the theory of industry organisation, when referred to the area of supply chain management. When we relate logistic strategies to widely understood logistic competitiveness, i.e. seeing logistics through the competitiveness of companies, we can easily notice the crucial role of logistics in the methodological approach applied to the new industrial economics (theory of industry organisation), especially in the context of the global supply chains. The article stresses the influence of logistics on all, most often named in literature, sources of barriers to entry - economies of scale, product differentiation, capital needs, access to distribution channels, cost disadvantage, or state policy. This paper is definitely of a theoretical character. It does not attempt to solve practical problems of a given company in a given situation, but it undertakes research at a higher level of generalisation. The author, however, believes that, by principle, in economics the rightness of a theory is ultimately verified by practice. Thus, the article includes some examples of practical solutions and implementation of logistic strategies and concepts while solving contemporary dilemmas of the supply chain management.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Arrow K.J., Debreu G. (1954), Existence of an Equilibrium for a Competitive Economy, "Econometrica", No. 3.
  2. Bain J. (1956), Barriers to New Competition, Cambridge.
  3. Brodecki Z. (2004), Konkurencja, Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis, Warszawa.
  4. Chamberlin E. (1933), Theory of Monopolistic Competition, Cambridge.
  5. Gorynia M. (1993), Poziomy analizy w naukach ekonomicznych, "Ekonomista", nr 4.
  6. Gorynia M. (1998), Mezoekonomia - modele samoregulacji branży, "Ekonomista", nr 5.
  7. Łyszkiewicz W. (2002), Industrial Organization. Organizacja rynku i konkurencja, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  8. Maławski M., Wieczorek A., Sosnowska H. (2006), Konkurencja i kooperacja - Teoria gier w ekonomii i naukach społecznych, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  9. Rainelli M. (1999), Ekonomia przemysłowa, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  10. Samuelson P.A., Nordhaus W.D. (2004), Ekonomia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  11. Schmalensee R. (1988), Industrial Economics. An Overview, "The Economic Journal", No. 392.
  12. Stigler G. (1964), A Theory of Oligopoly, "Journal of Political Economy", Vol. 72.
  13. Straffin P.D. (2001), Teoria gier, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
  14. Witkowski J. (2002), Zarządzanie łańcuchami dostaw, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2083-8611
2449-5638
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu