BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kordala Natalia (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), Bednarski Włodzimierz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie)
Tytuł
Nanoemulsje roślinnych olejków eterycznych oraz ich zastosowanie w utrwalaniu żywności
Plant Essential Oils Nanoemulsions and Their Application in Food Preservation
Źródło
Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy, 2017, nr 23, s. 21-31, tab., bibliogr. 34 poz.
Scientific Papers of The Witelon State University of Applied Sciences in Legnica
Słowa kluczowe
Żywność, Mikrobiologia
Food, Microbiology
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono aktualny stan wiedzy o kierunkach i możliwościach stosowania roślinnych olejków eterycznych w utrwalaniu żywności. Zwrócono uwagę na mechanizm oddziaływania składników olejków eterycznych na mikroorganizmy patogenne oraz wskazano czynniki decydujące o ich skuteczności. W celu jej doskonalenia opisano procedury stosowane w przygotowaniu nanoemulsji olejów eterycznych. Podano przykłady metod ich otrzymywania oraz zastosowania w utrwalaniu żywności. (abstrakt oryginalny)

The article describes the current state of knowledge on directions and possibilities of the use of plant essential oils in food preservation. Attention is drawn to the mechanism of action of essential oils components on pathogenic microorganisms and indication of the factors in determining their effectiveness. An overview of the procedures used in the preparation of essential oils nanoemulsions is provided. The examples of methods for their preparation and use in food preservation are also presented. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Almadiya A.A., Nenaaha G.E., Al Assiutyc B.A., Moussa E.A., Mira M.N., Chemical composition and antibacterial activity of essential oils and major fractions of four Achillea species and their nanoemulsions against foodborne bacteria, "LWT - Food Sci. Technol." 2016, nr 69, s. 529 - 537.
  2. Amarowicz R., Żegarska Z., Rafałowski R., Pegg R.B., Karamać M., Kosińska A., Antioxidant activity and free radical-scavenging capacity of ethanolic extracts of thyme, oregano, and marjoram, "Eur. J. Lipid Sci. Technol." 2009, nr 111, s. 1111-1117.
  3. Atarés L., Chiralt A., Essential oils as additives in biodegradable films and coatings for active food packaging, "Trends Food Sci. Tech." 2016, nr 48, 51- 62.
  4. Bakkali F., Averbeck S., Averbeck D., Idaomar M., Biological effect of essentials oils - a review, "Food Chem. Toxicol." 2008, nr 46, s. 446 - 475.
  5. Bozin B., Mimica-Dukic N., Samojlik I., Jovin E., Antimicrobial and antioxidant properties of rosemary and sage (Rosmarinus officinalis L. and Salvia officinalis L., Lamiaceae) essential oils, "J. Agric. Food Chem." 2007, nr 55, s. 7879 - 7885.
  6. Burt S.A., Fledderman M.J., Haagsman H.P., van Knapen F., Veldhuizen E.J.A., Inhibition of Salmonella enterica serotype Enteritidis on agar and raw chicken by carvacrol vapor, "Int. J. Food Microbiol." 2007, nr 119, s. 346 - 350.
  7. Busatta C., Mossi A.J., Rodrigues M.R.A., Cansian R.L., de Oliveira J.V., Evaluation of Origanum vulgare essential oil as antimicrobial agent in sausage, "Braz. J. Microbiol. 2007, nr 38, s. 610 - 616.
  8. Carvalho de C.C.C.R., da Fonseca M.M.R., Carvone: why and how should one bother to produce this terpene, "Food Chem." 2006, nr 95, s. 413 - 422.
  9. Di Pasqua R., Betts G., Hoskins N., Edwards M., Ercolini D., Mauriello G., Membrane toxicity of antimicrobial compounds from essential oils, "J. Agric. Food Chem." 2007, nr 55, s. 4863 - 4870.
  10. Donsì F., Annunziata M., Vincensi M., Ferrari G., Design of nanoemulsion-based delivery systems of natural antimicrobials: effect of the emulsifier, "J. Biotechnol." 2012, nr 159, s. 342 - 350.
  11. EFSA (European Food Safety Authority) and ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2014, "EFSA J." 2015, nr 12, s. 4329.
  12. Generalić Mekinić I., Skroza D., Ljubenkov I., Šimat V., Možina S.S., Katalinić V., In vitro antioxidant and antibacterial activity of Lamiaceae phenolic extracts: a correlation study, "Food Technol. Biotechnol." 2014, nr 52(1), s. 119 -127.
  13. Ghosh V., Mukherjee A., Chandrasekaran N., Eugenol-loaded antimicrobial nanoemulsion preserves fruit juice against, microbial spoilage, "Colloids Surf. B Biointerfaces." 2014, nr 114, s. 392 - 397.
  14. Gunduz G.T., Gonul S.A., Karapınar M., Efficacy of oregano oil in the inactivation of Salmonella Typhimurium on lettuce, "Food Control" 2010, nr 21, s. 513 - 517.
  15. Gunduz G.T., Gonul S.A., Karapınar M., Efficacy of sumac and oregano in the inactivation of Salmonella Typhimurium on tomatoes, "Int. J. Food Microbiol." 2010, nr 141, s. 39 - 44.
  16. Hammer K.A., Carson C.F., Riley T.V., Antifungal activity of the components of Melaleuca alternifolia (tea tree) oil, "J. Appl. Microbiol." 2003, nr 95, s. 853 - 860.
  17. Hosseini S.F., Rezaei M., Zandi M., Farahmandghavi F., Bio-based composite edible films containing Origanum vulgare L. essential oil, "Ind. Crop Prod." 2015, nr 67, s. 403 - 413.
  18. Karabagias I., Badeka A., Kontominas M.G., Shelf life extension of lamb meat using thyme or oregano essential oils and modified atmosphere packaging, "Meat Sci." 2011, nr 88, s. 109 -116.
  19. Kosakowska O., Bączek K., Geszprych A., Węglarz Z., Ocena składu chemicznego olejku eterycznego dziko rosnących populacji lebiodki pospolitej (Origanum vulgare L.), "Polish J. Agron." 2013, nr 15, s. 60 - 64.
  20. Landry K.S., Micheli S., McClements D.J., McLandsborough L., Effectiveness of a spontaneous carvacrol nanoemulsion against Salmonella enterica Enteritidis and Escherichia coli O157:H7 on contaminated broccoli and radish seeds, "Food Microbiol." 2015, nr 51, s. 10 -17.
  21. Matan N., Rimkeeree H., Mawson A.J., Chompreeda P., Haruthaithanasan V., Parker M., Antimicrobial activity of cinnamon and clove oils under modified atmosphere conditions, "Int. J. Food Microbiol." 2006, nr 107, s. 180 -185.
  22. Newell D.G., Koopmans M., Verhoef L., Duizer E., Aidara-Kane A., Sprong H., Opsteegh M., Langelaar M., Threfall J., Scheutz F., van der Giessen J., Kruse H., Food-borne diseases - The challenges of 20 years ago still persist while new ones continue to emerge, Int. "J. Food Microbiol." 2010, nr 139, s. 3 -15.
  23. Ojagh S.M., Rezaei M., Razavi S.H., Hosseini S.M.H., Development and evaluation of a novel biodegradable film made from chitosan and cinnamon essential oil with low affinity toward water, "Food Chem." 2010, nr 122, s. 161-166.
  24. Pires C., Ramos C., Teixeira B., Batista I., Nunes M.L., Marques A., Hake proteins edible films incorporated with essential oils: physical, mechanical, antioxidant and antibacterial properties, "Food Hydrocolloid." 2013, nr 30, s. 224 - 231.
  25. Raport z cyklu Stan sanitarny kraju w roku 2015, Główny Inspektorat Sanitarny, www. gis.gov.pl.
  26. Salvia-Trujillo L., Rojas-Graü A., Soliva-Fortuny R., Martín-Belloso O., Physicochemical characterization and antimicrobial activity of food-grade emulsions and nanoemulsions incorporating essential oils, "Food Hydrocolloid." 2015, nr 43, s. 547 - 556.
  27. Severino R., Vu K.D., Donsì F., Salmieri S., Ferrari G., Lacroix M., Antibacterial and physical effects of modified chitosan based-coating containing nanoemulsion of mandarin essential oil and three non-thermal treatments against Listeria innocua in green beans, "Int. J. Food Microbiol." 2014, nr 191, s. 82 - 88.
  28. Shah B., Davidson P.M., Zhong Q., Encapsulation of eugenol using Maillard-type conjugates to form transparent and heat stable nanoscale dispersions, "LWT - Food Sci. Technol." 2012, nr 49, s. 139 -148.
  29. Shah B., Davidson P.M., Zhong Q., Nanodispersed eugenol has improved antimicrobial activity against Escherichia coli O157:H7 and Listeria monocytogenes in bovine milk, "Int. J. Food Microbiol." 2013, nr 161, s. 53 - 59.
  30. Sikkema, J., Debont, J.A.M., Poolman, B., Interactions of cyclic hydrocarbons with biological-membranes, "J. Biol. Chem." 1994, nr 269, s. 8022 - 8028.
  31. Topuz O.K., Özvural E.B., Zhao Q., Huang Q., Chikindas M., Gölükçü M., Physical and antimicrobial properties of anise oil loaded nanoemulsions on the survival of foodborne pathogens, "Food Chem." 2016, nr 203, s. 117- 223.
  32. Trojanowska K. Mikroorganizmy niepożądane w żywności i skutki ich oddziaływania [w:] Gawęcki J., Libudzisz Z., Mikroorganizmy w żywności i żywieniu, Wydawnictwo AR w Poznaniu, Poznań 2006.
  33. Ultee A., Bennik M.H.J., Moezelaar R., The phenolic hydroxyl group of carvacrol is essential for action against the food-borne pathogen Bacillus cereus, "Appl. Environ. Microb." 2002, nr 68, s. 1561-1568.
  34. Venkadesaperumal G., Rucha S., Sundar K., Shetty P.H., Anti-quorum sensing activity of spice oil nanoemulsions against food borne pathogens, "LWT - Food Sci. Technol." 2016, nr 66, s. 225 - 231.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1896-8333
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu