BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Maciejczak Mariusz (Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland)
Tytuł
Innovations in Viticultural Production in Poland under Climate Change Conditions
Innowacje w produkcji winogron w Polsce w warunkach zmian klimatu
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2017, T. 19, z. 2, s. 151-157, rys., tab., bibliogr. 17 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja roślinna, Innowacje, Zmiany klimatyczne
Crop production, Innovations, Climate change
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q12, O31
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest określenie czynników, w tym tych związanych ze zmianami klimatu, które będą miały wpływ na wdrażanie innowacji w produkcji winogron w Polsce. Badanie przeprowadzono z wykorzystaniem danych pozyskanych z gospodarstw winiarskich, na podstawie których oszacowano model ekonometryczny. Dodatkowo, na podstawie danych wtórnych zaprezentowano obecne uwarunkowania środowiskowo-klimatyczne oraz poziom rozwoju uprawy winorośli w Polsce. Stwierdzono, że uprawa winorośli w Polsce ma obecnie niewielkie znaczenie ekonomiczne, które nie ulegnie znaczącej zmianie w perspektywie średniookresowej. Jednak czynniki związane ze zmianami klimatu i wynikające z nich działania adaptacyjne zapobiegające stresom biotycznym i abiotycznym, mogą ze znacznym prawdopodobieństwem wpłynąć na wdrażanie innowacji w uprawie winorośli i tym samym prowadzić do rozwoju tego sektora w dłuższej perspektywie.(abstrakt oryginalny)

The paper aims to identify factors under climate change conditions that could impact innovativeness in grapevine growing in Poland. It is shown that today the viticulture cultivation in Poland is of little economic significance. However, based on primary data applied to econometric model, it is argued that driven by climate changes as well as due to other factors, grapevine growing might become a significant branch of agriculture. The estimates of the model, although randomized, suggest that there is a significant probability that in Polish viticultural farms adaptation measures applied as a respond to these factors will result with implementation of innovations and through overall development.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. AMA (Agricultural Market Agency). 2017. Organization of Wine Market in Poland 2016. Warszawa: Agricultural Market Agency.
  2. Berkhout Frans, Michiel Van Drunen. 2007. Socio-economic scenarios in climate change research: a review. Report W-07/07. Amsterdam: VU University Amsterdam, Institute for Environmental Studies (IVM).
  3. Bernetti Iacopo, Silvio Menghinia, Nicola Marinellia, Sandro Sacchelli, Veronica Alampi Sottinia. 2012. "Assessment of climate change impact on viticulture: Economic evaluations and adaptation strategies analysis for the Tuscan wine sector". Wine Economics and Policy 1: 73-86.
  4. Council Regulation (EC) No 479/2008 of 29 April 2008 on the common organisation of the market in wine. OJL 148/1.
  5. Debertin David L., Angelos Pagoulatos, Elton Smith. 1980. "Estimating linear probability functions: a comparison of approaches". Southern Journal of Agricultural Economics 12 (2): 65-70
  6. Greene William H. 1993. Econometric Analysis. Englewood Cliffs, New Jork: Prentice Hall.
  7. Hannah Lee, Patrick R. Roehrdanz, Makihiko Ikegami, Anderson V. Shepard, Rebecca M. Shaw, Gary Tabor, Lu Zhi, Pablo A. Marquet, Robert J. Hijmans. 2013. "Climate change, wine, and conservation". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 110 (17): 6907-6912.
  8. Heckman James J., James M. Snyder Jr. 1996. Linear Probability models of the demand for attributes with an estimating the preferences of legislators. Cambridge: US National Bureau of Economic Research, Cambridge MA.
  9. Kunicka-Styczyńska Alina, Agata Czyżowska, Katarzyna Rajkowska, Agnieszka Wilkowska, Piotr Dziugan. 2016. The Trends and Prospects of Winemaking in Poland. [In] Grape and Wine Biotechnology, eds. Antonio Morata, Iris Loira, 401-414. InTech Publ. doi: 10.5772/61694.
  10. Lisek Jerzy. 2008. "Climatic factors affecting development and yielding of grapevine in Central Poland". Journal of Fruit and Ornamental Plant Research 16: 285-293.
  11. Long Scott J. 1997. Regression Models for Categorical and Limited Dependent Variables. Advanced Quantitative Techniques in the Social Sciences Number 7. London, New Delhi: Sage Publications Estimating linear probability functions: a comparison of approaches.
  12. Pink Małgorzata. 2015. "Poland as a wine country? From traditions to emerging opportunities". Problems of Small Agricultural Holdings 2: 37-56.
  13. Pink Małgorzata, Joanna Ligenzowska. 2016. The problems of winemaking in Poland: a case study of winemakers on the Małopolska Wine Route. Proceedings of International Scientific Days 2016. The Agri-Food Value Chain: Challenges for Natural Resources Management and Society. Nitra: Slovak University of Agriculture in Nitra.
  14. Sacchelli Sandro, Sara Fabbrizzi, Silvio Menghini. 20012. "Climate change effects and adaptation strategies in the wine sector: a quantitative literature review'. Wine Economics and Policy 5: 114-126.
  15. SAS Institute Inc. 2008. SAS/STAT® 9.2 User's Guide. The GENMOD Procedure. Cary, NC: SAS Institute Inc.
  16. Swinnen Johan, Alfons Weersink. 2013. "Challenges and policy options in the global bioeconomy: Introduction and overview". Agricultural Economics 44: 379-380.
  17. Takácsné György Katalin. 2015. "Agro-innovation in practice - why so slow the spread of site specific plant production". Gazdalkodas 6 (2015): 517-526.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.1179
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu