- Autor
- Szewczyk Zofia (Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach Filia w Piotrkowie Trybunalskim)
- Tytuł
- Rola przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego w polskim agrobiznesie
The Role of the Agri-Food Industry Companies in Ensuring the Food Security in Polish Agribusiness - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2017, T. 19, z. 2, s. 232-237, rys., tab., bibliogr. 19 poz.
- Słowa kluczowe
- Przedsiębiorstwo rolno-spożywcze, Przemysł rolno-spożywczy, Bezpieczeństwo żywnościowe, Agrobiznes, Wyniki badań
Agri-food company, Agri-food industry, Food security, Agrobusiness, Research results - Uwagi
- Klasyfikacja JEL: Q13, Q18
streszcz., summ. - Abstrakt
- Celem artykułu jest przedstawienie roli przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego w polskim agrobiznesie. Posłużono się metodą analizy opisowej i porównawczej. W latach 2004-2014 wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych zwiększyła się czterokrotnie, a importu trzykrotnie. W latach 2008-2015 nastąpił spadek o 11,8% liczby przedsiębiorstw branży spożywczej, ale wartość produkcji sprzedanej artykułów spożywczych wzrosła o 34,7%, a napojów o 4,9%. Nakłady inwestycyjne na produkcję artykułów spożywczych wzrosły o 13,6%, a na produkcję napojów zmniejszyły się o 37,0%. Przedsiębiorstwa przemysłu rolno-spożywczego pełnią wiodącą rolę w produkcji żywności i zachowaniu bezpieczeństwa żywnościowego.(abstrakt oryginalny)
The purpose of the paper is to introduce the role of agri-food industry in the context of food security in present agribusiness. Descriptive and comparative method of analysis has been used. In 2004-2014 the export value of agri-food products increased four times and the import value three times. In 2008-2015, the number of food companies decreased of 11.8% but the value of sold food products increased of 34.7% and beverage of 4.9%. Investment expenditures for food production increased of 13.6% and for beverages decreased in the number of 37.0%. Agri-food industry companies have a leading role in food production and providing of food security.(original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- BBN. 2014. Strategia Bezpieczeństwa Narodowego Rzeczypospolitej Polskiej. Warszawa: Biuro Bezpieczeństwa Narodowego
- FAO . 2003. Trade Reforms and Food Security. Conceptualizing the linkage. Rome: FAO .
- Firlej Krzysztof. 2008. Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty. Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie.
- Firlej Krzysztof, Marcin Szymański. 2012. Przemysł spożywczy na tle wybranych sektorów gospodarki narodowej w dobie ogólnoświatowego kryzysu gospodarczego. [W] Procesy dostosowawcze polskiego przemysłu spożywczego do zmieniającego się otoczenia rynkowego (2), red. R. Mroczek, 9-25. Warszawa: IERiGŻ- PIB.
- Firlej Krzysztof, Dariusz Żmija. 2014. Transfer wiedzy i dyfuzja innowacji jako źródło konkurencyjności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce. Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie.
- Gulbicka Bożena. 2009. Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
- GUS. 2009-2016a. Rocznik statystyczny przemysłu. GUS. Warszawa.
- GUS. 2009-2016b. Rocznik statystyczny rolnictwa. GUS. Warszawa.
- Hałasiewicz Andrzej. 2011. Rozwój obszarów wiejskich w kontekście zróżnicowań przestrzennych w Polsce i budowania spójności terytorialnej kraju. Warszawa: Ministerstwo Rozwoju Regionalnego.
- Kapusta Franciszek. 2012. Agrobiznes. Warszawa: Wydawnictwo Difin.
- Kiełbasa Magdalena. 2015. "Przyszłość sektora rolno-spożywczego w Polsce w odniesieniu do stanu obecnego". Progres in Economic Sciences 2: 227-233.
- Klepacki Bogdan. 2011. "Agrologistyka - nowe wyzwania dla nauki i praktyki". Logistyka 3:12-13.
- Kowalski Andrzej. 2015. "Przemysł spożywczy w Polsce w latach transformacji systemowej i członkostwa w Unii Europejskiej". Biuletyn Informacyjny ARR 4:12-17,
- Makowiecki Marcin, Lech Parzuchowski. 2015. "Polska gospodarka żywnościowa w warunkach rynkowych. Są sukcesy i problemy". Nowe Życie Gospodarcze 7-8: 5-9.
- Małysz Jerzy. 2009. Ekonomiczna interpretacja bezpieczeństwa żywnościowego. [W] Bezpieczeństwo żywnościowe w erze globalizacji, red. S. Kowalczyk, 79-80. Warszawa: Oficyna Wydawnicza SGH.
- MRiRW. 2008. Sektorowa strategia bezpieczeństwa w działaniach administracji rządowej: rolnictwo, rozwój wsi, rynki rolne, rybołówstwo. Warszawa: MRiRW.
- Obiedzińska Agnieszka. 2012. Przemysł Spożywczy 7-8.
- Szatkowski Radosław. 2015: ,,25 lat wspieramy rozwój polskiego sektora rolno-spożywczego". Biuletyn Informacyjny Agencji Rynku Rolnego 4: 2-3.
- Urban Stanisław. 2014. Agrobiznes i biobiznes Teoria i praktyka. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.1197