- Autor
- Stępień Bogdan (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Pasławska Marta (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Maślankowski Radosław (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Surma Mariusz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Jałoszyński Klaudiusz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
- Tytuł
- Impact of Spouted-Microwave Drying on the Selected Mechanical and Rheological Properties of Zucchini
Wpływ suszenia fontannowo-mikrofalowego na wybrane właściwości mechaniczne i reologiczne cukinii - Źródło
- Agricultural Engineering, 2016, R. 20, nr 2 (158), s. 143-150, rys., bibliogr. 23 poz.
- Słowa kluczowe
- Rolnictwo, Badanie jakości, Surowce roślinne, Cechy produktu
Agriculture, Quality research, Raw plant materials, Product features - Uwagi
- summ., streszcz.
- Abstrakt
- Analizie poddano właściwości mechaniczne i reologiczne cukinii suszonej fontannowo z nagrzewaniem mikrofalowym (SFM). W trakcie suszenia fontannowego wykorzystano dwa poziomy mocy mikrofal: 100W i 250W. Badania wykonano dla surowca blanszowanego w temperaturze 60ºC przez 10 minut oraz nie poddanego obróbce wstępnej. Określono wytrzymałość na ściskanie, wytrzymałość na przecinanie oraz wskaźniki relaksacji naprężeń a i b. Stwierdzono istotny wpływ warunków suszenia na jakość produktu w zakresie zarówno cech mechanicznych, jak i reologicznych. Surowa cukinia charakteryzuje się od 5 do 7 razy wyższą odpornością na ściskanie, kilkunastokrotnie obniżoną odpornością na przecinanie oraz około dwukrotnie wyższą sprężystością w stosunku suszu. Niskotemperaturowe blanszowanie istotnie wpłynęło na wartości wszystkich badanych cech suszonej cukinii. Zmiana mocy mikrofal w trakcie suszenia fontannowego wpłynęła istotnie jedynie na wzrost wartości pracy ściskania.(abstrakt oryginalny)
Mechanical and rheological properties of zucchini dried with spouted microwave - assisted heating was analysed. During spouted drying two levels of microwave power were applied: 100W and 250W. Tests were carried out for the raw material blanched in the temperature of 60ºC for 10 minutes and not subjected to a pretreatment. Compression resistance, cutting resistance and stresses relaxation ratios a and b were determined. A significant impact of drying conditions on the product quality within the scope of mechanical and rheological properties was reported. Raw zucchini has 5 to 7 times higher compression resistance, several times lowered cutting resistance and almost two times higher elasticity in comparison to dried material. Low-temperature blanching significantly affected the values of all investigated properties of dried zucchini. Change in microwave powers during spouted drying significantly influenced the increase of the compression work value.(original abstract) - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- ASAE Standard. (1986). 1, 361.
- Bezerra, C.V., Amante, E.A., Cardoso de Oliveira, D., Rodrigues, A.M.C., Meller da Silva L.H. (2013). Green banana (Musa cavendishii) flour obtained in spouted bed - Effect of drying on physico-chemical, functional and morphological characteristics of the starch. Industrial Crops and Products, 41, 241-249.
- Calin-Sanchez, A., Szumny, A., Figiel, A., Jałoszyński, K., Adamski, M., Carbonell-Barrachina, A. (2011). Effects of vacuum level and microwave power on rosemary volatile composition during vacuum-microwave drying. Journal of Food Engineering, 103, 219-227.
- Cohen, J.S., Yang T.C.S. (1995). Progress in food dehydration. Trends in Food Science & Technology, 6, 20-25.
- Feng, Y.F., Zhang, M., Jiang, H., Sun, J.C. (2012). Microwave-assisted spouted bed drying of lettuce cubes. Drying Technology, 30, 1482-1490.
- Kahyaoglu, L.N., Sahin, S., Sumnu, G. (2012). Spouted bed and microwave-assisted spouted bed drying of parboiled wheat. Food and Bioproducts Processing, 90, 301-308.
- Krzysztofik, B., Łapczyńska-Kordon, B. (2008). Wpływ sposobów i czasu przechowywania na wybrane cechy sensoryczne jabłek. Inżynieria Rolnicza, 2(100), 121-128.
- Lentas, K., Witrowa-Rajchert, D. (2009). Wpływ parametrów blanszowania na właściwości mechaniczne i barwę suszu korzenia selera. Acta Agrophysica, 13(1), 165-174.
- Lentas, K., Witrowa-Rajchert, D., Hanku,s M. (2011). Wpływ parametrów blanszowania oraz metod suszenia na właściwości mechaniczne suszonych pieczarek. Acta Agrophysica, 17(2), 359-368.
- Lewicki, P.P. (1999). Właściwości wody w produktach spożywczych. Inżynieria Chemiczna i Procesowa, 24, 29-46.
- Lin, T.M., Durance, T.D., Scaman, C.H. (1998). Characterization of vacuum microwave, air and freeze dried carrot slices. Food Research International, 31(2), 111-117.
- Lintas, C. (1992). Nutritional aspects of fruit and vegetable consumption. CIHEAM-Options Méditerranéennes. Ser. A. 19, 79-87.
- Marzec, A., Zadrożna, M. (2008). Wpływ mocy mikrofal na jakość suszu jabłkowego. Acta Agrophysica, 12(2), 457-467.
- Neri, L., Hernando, H., Perez-Munuera, I ., S acchetti, G ., P ittia, P. ( 2011). E ffect of b lanching in water and sugar solutions on texture and microstructure of sliced carrots. Journal of Food Science, 1(79), 23-30.
- Ni, L., Lin, D., Barrett, D.M. (2005). Pectin methylesterase catalyzed firming effects on low temperature blanched vegetables. Journal of Food Engineering, 70, 546-56.
- Niedziółka, I., Szymanek, M. (2004). Wpływ blanszowania na wybrane właściwości mechaniczne ziarna kukurydzy cukrowej. Acta Agrophysica, 4(2), 449-457.
- Saldivar, X., Wang, Y.J., Chen, P., Maurornoustakos, A. (2010). Effect of blanching and storage conditions on soluble sugar contents in vegetable soybean. Food Science and Technology, 43, 1368-1372.
- Stępień, B. (2008). Impact of vacuum-microwave drying on selected mechanical and rheological features of carrot. Biosystems Engineering, 99, 234-238.
- Stępień, B. (2009). Modyfikacja cech mechanicznych i reologicznych wybranych warzyw pod wpływem różnych metod suszenia. Monografia LXXIX. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław.
- Stępień, B., Jaźwiec, B., Pasławska, M., Jałoszyński, K., Surma, M. (2013). Wpływ suszenia fontannowo-mikrofalowego na jakość suszonej dyni. Inżynieria Rolnicza, 3(146), 371-380.
- Śląska-Grzywna, B. (2008). Wpływ parametrów obróbki cieplnej selera na siłę cięcia. Inżynieria Rolnicza, 6(104), 175-180.
- Wang, J., Xi, Y.S., Yu, Y. (2004). Microwave drying characteristics of potato and the effect of different microwave power on the dried quality of potato. European Food research and Technology, 219, 500-506.
- Yan, W.Q., Zhang, M., Huang, L.L., Tang, J., Mujumdar, A.S., Sun, J.C. (2010). Studies on different combined microwave drying of carrot pieces. International Journal of Food Science and Technology, 45, 2141-2148.
- Cytowane przez
- ISSN
- 2083-1587
- Język
- eng
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.1515/agriceng-2016-0036