BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Badora Aleksandra (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Chacewicz Małgorzata (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, studentka)
Tytuł
Management of Innovative Millet Products in the Context of Selected Chemical Properties
Zarządzanie innowacyjnymi produktami z prosa w kontekście wybranych właściwości chemicznych
Źródło
Modern Management Review, 2016, vol. 21 (XXI), nr 23 (4), s. 7-16, tab., bibliogr. 15 poz.
Słowa kluczowe
Zarządzanie produktem, Rynek przetworów zbożowych, Zboża, Właściwości fizykochemiczne
Product management, Grain products market, Corn, Physicochemical property
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Zbadano zawartości wybranych pierwiastków w niektórych produktach z prosa i porównano te zawartości z danymi na etykietach oraz danymi z literatury. Mąka i płatki to najpopularniejsze produkty pozyskiwane z prosa. Bardzo często spożywana jest również kasza, zwana jaglaną. Mąka powstaje z obłuszczonego ziarna, często ma ona najwyższą zawartość popiołu, od czego zwana jest razową. Produkty z prosa łagodzą objawy i skutki wielu schorzeń. Badania laboratoryjne prowadzono standardowymi metodami w płatkach jaglanych z firm: Batom i Bio Planet oraz w mące jaglanej firm: Symbio i Bio Futuro. Mimo pewnych, nieznacznych różnic w zawartościach badanych pierwiastków stwierdzonych w laboratorium i podanych w literaturze przez innych autorów oraz na etykietach, produkty z prosa wszystkich badanych firm odznaczały się bogatą zawartością cennych dla zdrowia makro- i mikroelementów. Celem niniejszych badań było określenie zawartości wybranych pierwiastków w niektórych produktach z prosa I porównanie tych zawartości z danymi z literatury I na etykietach badanych produktów. Chociaż zanotowano pewne różnice w stężeniach badanych pierwiastków oznaczonych na etykietach i laboratoryjne, to jednak produkty z prosa charakteryzowały się zbliżonymi zawartościami składników pokarmowych, ważnych z punktu widzenia zdrowia człowieka, prezentowanych w niniejszych badaniach i przez innych autorów. Uwzględnienie odżywczych produktów z prosa w diecie człowieka jest jednym z innowacyjnych zmian w trendach żywnościowych. (abstrakt oryginalny)

In the article it was examined the content of selected elements in certain millet products and the results were compared with the data presented on the labels and data from the literature. Flour and flakes are the most popular products derived from millet. Millet groats is also very often eaten. The flour is made of hulled grains and it often has a maximum ash content, therefore it is related to as whole-meal. It does not contain gluten, so it cannot be used for baking; instead, the best results are achieved by adding it to the flour of other cereal species. Products made from millet soothe the symptoms and effects of many diseases. Standard methods were involved to investigate selected elements in flakes of millet of Batom and Bio Planet company and in flour of millet of Symbio and Bio Futuro company. Despite of some slight differences in the contents of elements determined in the laboratory and those reported in the literature by other authors as well as on the labels, the millet products from all surveyed manufacturers were characterized by abundant contents of macro and micronutrients valuable for human's health. The aim of this study was to examine the contents of selected elements in certain millet products and to compare with the data presented on the labels and data from the literature. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. BADORA A. (RED.), 2012. Kształtowanie jakości i standaryzacja surowców roślinnych. Wyd. UP Lublin, ss. 1-272.
  2. CEGLIŃSKA A., DUBICKA A. WOLSKA P., 2010. Produkcja pieczywa na żurkach ze zbóż bezglutenowych. W: Żywn.. Nauka. Tech. Jakość, nr 5(72), s. 104-111.
  3. CZERWIŃSKA D., 2009. Charakterystyka żywieniowa kasz Cz. II. Wartość odżywcza i zdrowotna kaszy jaglanej. W: Przegl. Zbożowo-Młyn., R. 53 nr 11, 12-13.
  4. CZERWIŃSKA D., 2010. Wartość odżywcza i wykorzystanie prosa. W: Przegl. Zbożowo-Młyn., R. 54 nr 10, 11-12.
  5. DAREWICZ M., DZIUBA J., 2007. Dietozależny charakter enteropatii pokarmowych na przykładzie celiakii. W: Żywn.. Nauka. Tech.. Jakość, 2 (57), 40-50.
  6. DUDZIAK S., PUŚCIAN T., STEFANIAK E., 2010. Nieznane rośliny. Proso zwyczajne. W: Kal. Roln. 2010, Wyd. Duszpasterstwa Rolników, 47.
  7. GÓRNICKA J., 2006. Apteka Natury Poradnik Zdrowia.Wyd. AWM, 1-631.
  8. MIZERSKI W. (RED.), 2004. Pierwiastki chemiczne i ich rola. W: Tabl. Biol. Wyd. ADAMANTAN, Warszawa, 1-488.
  9. RAKIEL-CZARNECKA W., 2010. Codziennie jedz produkty zbożowe. Wyd. Krajowa Rada Izb Roln., Warszawa, ss.1-64.
  10. RAKIEL-CZARNECKA W. (RED.), 2012. Tydzień Chleba Na Zakwasie w Szkole 2012. Wyd. Fundacja Dobre Zdrowie, Warszawa, 1-149.
  11. RUDZIŃSKI R., 2011. Zasady przechowywania i magazynowania towarów pochodzenia rolniczego. W: Zesz. Nauk. Uni. Przyrod.-Human. w Siedlcach, nr 88, 113-115.
  12. RUSZKOWALSKA M., 2009. Wszechstronne wykorzystanie zbóż w Polsce. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, 1-5.
  13. SENYK M., 2012. Niedoceniane rośliny. Uprawa prosa Jagna i Gierczyńskie. W: Twój Doradca, Rolniczy Rynek, 02/2012, 50-51.
  14. ŚWIETLIKOWSKA K., (RED.), 2006. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wyd. SGGW, Warszawa, ss. 1-364.
  15. TYNKA A., 2012. Bardziej świadome zakupy w marketach. TUV Rheinland Polska Sp. z o.o., ss. 1-3.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2353-0758
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.7862/rz.2016.mmr.39
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu