BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ceglińska Alicja (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Znaczenie pieczywa w codziennym życiu człowieka
Importance of Breads in Daily Life of Man
Źródło
Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula, 2017, nr 54(3), s. 30-37, tab., bibliogr. 19 poz.
Vistula University Working Papers
Słowa kluczowe
Zboża, Żywienie człowieka, Historia cywilizacji, Religia, Sztuka, Obrzędy religijne
Corn, Human nutrition, Civilization history, Religion, Art, Religious ceremonies
Uwagi
Klasyfikacja JEL: L6, L66, O3, O33
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest przedstawienie wybranych funkcji pieczywa w codziennym życiu człowieka. Na podstawie danych literaturowych zwrócono uwagę na następujące funkcje pieczywa: podstawowy produkt zbożowy w diecie, produkt strategiczny, tradycyjny, symbol obrzędów religijnych oraz inspiracja dla poetów i malarzy. Uwzględniono także zagadnienia związane z tradycyjną technologią produkcji pieczywa oraz nowymi trendami w jej produkcji. Niezmiennie od wielu tysięcy lat podstawowymi składnikami ciasta chlebowego są mąka i woda. Człowiek jednak od dawna stara się modyfikować skład ciasta przez stosowanie dodatków lub wprowadzanie zmian w metodzie jego wytwarzania. Zmiany te są jednak rozłożone w czasie na tyle, że pieczywo można z powodzeniem uznać za żywność tradycyjną, która wywiera wpływ na kulturę, a przede wszystkim zdrowie społeczeństwa.(abstrakt oryginalny)

The aim of the article was to present chosen functions breads in daily life. Based on literature data has been described the following functions breads: basic product from cereals in the diet, a strategic product, a traditional product, symbol of religious rites and inspiration for poets and painters. In the article described the traditional bread manufacturing process and new trends in the bread production. The flour and water are invariably from many thousands of years of the basic ingredients of bread dough. The man, however, has long been trying to modify the dough by the use of additives or changes in the method for its preparation. The changes modifying the dough are made over a long period of time and therefore breads can be successfully classified as traditional food, which has an impact on culture and public heath.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Ambroziak Z. (1998), Produkcja piekarsko-ciastkarska, WSIP, Warszawa.
  2. Błaszczak A. (2014), Odroczony rozrost, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  3. Campbell K.G. (1997), Spelt: agronomy, genetica and breeding, "Plant Breeding Reviews", No. 15.
  4. Ceglińska A. (2003), Technological value of a spelt and common wheat hybrid, "Electronic Journal of Polish Agricultural Universities. Food Science and Technology", No. 6(1).
  5. Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G. (2009), Mity a nauka. Magiczne właściwości dzikich zbóż św. Hildegardy, Atla 2, Wrocław.
  6. Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G., Karczewska P., Wilanowska A. (2012), Wykorzystanie mąki jęczmiennej w piekarstwie, "Acta Agrophysica", nr 19(1).
  7. Czerwińska D., Kołłajtis-Dołowy A., Kozłowska K., Pietruszka B. (2004), Podstawy żywienia człowieka, FORMAT-AB, Warszawa.
  8. Grela E., Matras J., Kling Ch.J. (1993), Składniki pokarmowe w ziarnie orkiszu, "Biuletyn Informacyjny Przemysłu Paszowego", nr 4
  9. Matusiak A.B., Ochab M. (2002), Historia naturalna i moralna jedzenia, W.A.B., Warszawa.
  10. Piergiovanni A.R., Langhetti G, Perrino P. (1996), Characteristics of meal from hulled wheats (Triticum dicoccon and T. spelta L.) an evaluation of selected accessions, "Cereal Chemistry", No. 73(6).
  11. Pietrzak R. (1996), Okruchy chleba, okruchy poezji,"Przegląd Piekarski i Cukierniczy", nr 44(2).
  12. Rudnik A., Balcerzak M. (2016), Kromka chleba z .... Dodatkami, "Analityka", nr 17(2).
  13. Rynek zbóż stan i perspektywy (2015), Analizy rynkowe, Dział Wydawnictw, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
  14. Waga J. (2001), Charakterystyka białek gliadynowych i glutenie u orkiszu, "Biuletyn IHAR", nr 217.
  15. Waga J., Węgrzyn S., Boros D., Cygankiewicz A. (2002), Wykorzystanie orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta) do poprawy właściwości pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare), "Biuletyn IHAR", nr 221.
  16. Waga J. (2003), Zmienność niektórych frakcji ω-gliadyn a zawartość białka ogółem w potomstwie orkiszu i odmiany Elena, "Biuletyn IHAR", nr 228.
  17. Walkowska A. (2006), Powrót do harmonii. Program zdrowia według św. Hildegardy z Bingen, Atla 2, Wrocław.
  18. Wolska P., Ceglińska A., Zawadka K. (2011), Wpływ dodatków pochodzenia mlecznego na jakość pieczywa pszennego, "Bromatologia i Chemia Toksykologiczna", nr 44(3).
  19. Wolska P., Ceglińska A., Grabarczyk vel Grabarczyk E. (2011a), Wpływ dodatku mąki i płatków z szarłatu na jakość chleba pszennego, "Acta Agrophysica", nr 17(1).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2353-2688
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu