BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Krzepiłko Anna (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Skwaryło-Bednarz Barbara (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Zych-Wężyk Iwona (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Tytuł
Kiełki roślin kapustowatych - żywność funkcjonalna
Mustard Germs - Functional Food
Źródło
Aura, 2017, nr 7-8, s. 14-16, rys., tab., bibliogr. 27 poz.
Słowa kluczowe
Żywność funkcjonalna, Właściwości zdrowotne produktu, Witaminy, Zdrowie
Functional food, Health properties of the product, Vitamins, Health
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Kiełki roślin kapustowatych, takich jak brokuł, kalafior, rzeżucha, różne gatunki kapusty, rzodkiewki, rzepy charakteryzują się dużą zawartością składników odżywczych, błonnika, soli mineralnych i są niskokaloryczne. Procesy zachodzące podczas kiełkowania powodują, że kiełki zawierają łatwiej przyswajalne białka, lipidy i cukry w porównaniu z nasionami w stanie spoczynku. Spożywanie kiełków roślin kapustowatych dostarcza organizmowi cennych składników bioaktywnych: witamin i ich prekursorów, zwłaszcza kwasu askorbinowego, witamin z grupy B, tokoferoli, karotenów, kwasu foliowego, polifenoli i flawonoidów. Obficie występują też w nich najbardziej charakterystyczne dla tej rodziny roślin związki: glukozynolany i izotiocyjaniany. Związki te chronią organizm przed procesami kancerogennymi i mają działanie przeciwbakteryjne. Warto włączyć kiełki roślin kapustowatych do diety, gdyż są produktem o wysokiej wartości żywieniowej i zawierają związki bioaktywne korzystnie wpływające na zdrowie człowieka. (abstrakt oryginalny)

Germs of mustards such as the broccoli, the cauliflower, the cuckooflower, various cabbage species, the turnip have many nutrients, high fibre and mineral salt contents and they are low in calories. Thanks to germination processes they contain lipids and carbohydrates more easily absorbable in comparison with inactive seeds. Eating mustard germs provides valuable bioactive compounds: vitamins and vitamin precursors, especially the ascorbic acid, В vitamins, tocopherols, carotenes, the folic acid, polyphenols and flavonoids. They are also abundant in the compounds most specific for this family: glucosinolates and isothiocyanates. The compounds protect against cancer and are antibacterial. Mustard germs are recommended for diet as they have the high nutritional value and contain healthy bioactive compounds. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. R. Abdullah, A. Faried, K. Kobayashi, C. Yamazaki, E.W. Suradji, K. Ito, K. Suzuki, M. Murakami, H. Kuwano, H. Koyama 2009. Selenium enrichment of broccoli sprout extract increases chemosensitivity and apoptosis of LNCaP prostate cancer cells. BMC Cancer. 9: 414-425.
  2. F.W. Ávila, Y. Yang, V. Faquin, S.J. Ramos, L.R.G. Guilherme, T.W. Thannhauser, L. Li 2014. Impact of selenium supply on Se-methylselenocysteine and glucosinolate accumulation in selenium-biofortified Brassica sprouts. Food Chemistry, 165, 578-586.
  3. N. Baenas, D.A. Moreno, C. García-Viguera 2012. Selecting sprouts of Brassicaceae for optimum phytochemical composition. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60 (45), 11409-11420.
  4. B.A. Cevallos-Casals, L. Cisneros-Zevallos 2010. Impact of germination on phenolic content and antioxidant activity of 13 edible seed species. Food Chemistry, 119, 1485-1490.
  5. H. Danilcenko, Z. Taraseviciene, E. Jariene, M. Gajewski, P. Szymczak, A. Seroczyńska 2006. Vegetables seeds - nutritional aspects in response to germination time. Vegetable Crops Research Bulletin, 65, 39-48.
  6. S.J. Dias 2012. Nutritional quality and health benefits of vegetables: A Review. Food and Nutrition Sciences, 3, 1354-1374.
  7. H. Kozłowska, H. Zieliński, A. Buciński, M. Piskuła 2003. Składniki biologicznie czynne w kiełkach nasion rzepaku. Rośliny Oleiste XXIV, 23-32.
  8. A. Krzepiłko, I. Zych-Wężyk 2012. Wpływ wzbogacenia jadalnych siewek brokułu selenem na aktywność antyoksydacyjną i zawartość chlorofilu. Proceedings of Ecopole, 6(1), 226-231.
  9. J.H., Kwon, G.R. Kim, J.J. Ahn, K. Akram, H.M. Bae, C.H. Kim, Y. Kim, B.S. Han 2013. Changes in physicochemical, nutritional and hygienic properties of Chinese cabbage seeds and their sprouts on gamma and electron beam irradiation. Journal of Food Quality, 36(5), 316-323.
  10. P. Lewicki 2010. Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6(73), 18-33.
  11. J. López-Cervantes, L.G. Tirado-Noriega, D.I. Sánchez-Machado, O.N. Campas-Baypoli, E.U. Cantú-Soto, J.A. Núñez-Gastélum 2013. Biochemical composition of broccoli seeds and sprouts at different stages of seedling development. International Journal of Food Science and Technology, 48(11), 2267-2275.
  12. C. Martinez-Villaluenga, J. Frias, P. Gulewicz, K. Gulewicz, C. Vidal-Valverde 2008. Food safety evaluation of broccoli and radish sprouts. Food and Chemistry Toxicology, 46(5), 1635-1644.
  13. M. Márton, Z. Mándoki, J. Csapó 2010a. Evaluation of biological value of sprouts. Fat content, fatty acid composition. Acta Universitatis Sapientiae, Alimentaria, 3, 53-65.
  14. M. Márton, Z. Mándoki, Z. Csapó-Kiss, J. Csapó 2010b. The role of sprouts in human nutrition. A review. Acta Univ. Sapientiae, Alimentaria, 3, 81-117.
  15. S.S. Narina, A.A. Hamama, H.L. Bhardwaj 2012. Nutritional and mineral composition of flax sprouts. Journal of Agricultural Science, 4(11), 60-65.
  16. A. Podsędek 2007. Natural antioxidants and anti-oxidant capacity of Brassica vegetables: A review. Food Science and Technology, 40, 1-11.
  17. S. Szabóa, Z. Németha, É. Polyákb, I. Bátaic, M. Kerényia, and M. Figlerb 2011. Antibacterial effect of sprouts against human pathogens in vitro. Acta Alimentaria, 43 (3), 501-508.
  18. J. Szwejda-Grzybowska 2011. Antykancerogenne składniki warzyw kapustnych i ich znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 44(4), 1039-1046.
  19. H. Taniguchi, K. Kobayashi-Hattori, C. Tenmyo, T. Kamei, Y. Uda, Y. Sugita-Konishi, J. Oishi, T. Takita 2006. Effect of Japanese radish (Raphanus sativus) sprout (Kaiware-daikon) on carbohydrate and lipid metabolisms in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytotherapy Research, 20(4), 274-278.
  20. M. Tokiko, Y. Koji 2006. Proximate composition, fatty acid composition and free amino acid composition of sprouts. Journal for the Integrated Study of Dietary Habits, 16, 369-375.
  21. J. Tomczyk, A. Olejnik 2010. Sulforafan - potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 64, 590-603.
  22. USDA National nutrient database for standard reference: https://ndb.nal.usda.gov.
  23. A. Yanaka, J.W. Fahey, A. Fukumoto, M. Nakayama, S. Inoue, S. Zhang, M. Tauchi, H. Suzuki, I. Hyodo, M. Yamamoto 2009. Dietary sulforaphane-rich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in Helicobacter pylori - infected mice and humans. Cancer Prevention Research, 2(4), 353-360.
  24. G. Yingjuan, Q. Guo, L. Zhang, Z. Chen, Y. Han, Z. Gu 2012. Physiological and biochemical metabolism of germinating broccoli seeds and sprouts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60, 209-213.
  25. H. Zieliński, J. Frias, M.K. Piskuła, H. Kozłowska 2005. Vitamin B1 and B2, dietary fiber and minerals content of Cruciferae sprouts. European Food Research and Technology, 221 (1-2), 78-83.
  26. H. Zieliński, H. Kozłowska 2003. The content of tocopherols in cruciferae sprouts. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 12, 25-31.
  27. H. Zieliński, M.K. Piskuła, A. Michalska, H. Kozłowska 2007. Antioxidant capacity and its components of cruciferous sprouts. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 57(3), 315-321.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15199/2.2017.7-8.4
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu