BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ściana Artur (Politechnika Świętokrzyska w Kielcach)
Tytuł
System zarządzania personelem "QUARC"
"QUARC" HR Management System
Źródło
Przedsiębiorczość i Zarządzanie, 2013, t. 14, z. 6, cz. 3, s. 107-112, tab., bibliogr. 9 poz.
Entrepreneurship and Management
Tytuł własny numeru
Firmy Rodzinne - wyzwania globalne i lokalne. Cz. 3
Słowa kluczowe
Zarządzanie personelem, Ocena pracowników, Systemy ocen pracowników
Personnel management, Employee appraisal, Employee appraisal systems
Uwagi
summ.
Abstrakt
Nazwa systemu wzięła się od skrótu słów Quality, Utility, Attendance, Responsibility, Culture. Jakość, Użyteczność, Frekwencja, Obowiązki i Kultura - na tych cechach bazuje system. Głównym założeniem jest, aby oceniać pracownika w powyższych dziedzinach każdego dnia w pracy. System stał się na tyle elastyczny, że można dostosować go do dowolnej branży, niezależnie, czy jest to produkcja, usługi czy handel. Na potrzeby niniejszego opracowania skupimy się na branży usługowej, w której to najczęściej możemy zastosować system QUARC. Omawiany system z powodzeniem bywa stosowany w firmie MARSAMO - min. stacji obsługi samochodów osobowych - zakres działalności od czyszczenia pojazdów, konserwacji, drobnej mechaniki, szybkich napraw powłok lakierniczych, po sprzedaż samochodów, dystrybucję chemii samochodowej oraz działalność reklamową i audytorską. Skupimy się na pracownikach zatrudnionych na stanowisku specjalista ds. utrzymania czystości, wykonujących prace związane stricte z czyszczeniem pojazdów osobowych. (fragment tekstu)

The article presents the author's personnel management system in a small family business. Implementation of the system allows for quick verification of staff employed in terms of efficiency, as well as assisting in the final evaluation of each employee. The system allows to verify the strongest and the weakest link in the enterprise or indirectly to find other reasons for the decline in labor productivity. It can be used as an major element in the employees salary or punish and dismiss. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Armstrong M. (2003), Zarządzanie zasobami ludzkimi, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  2. Borkowska S. (2001), Strategie wynagrodzeń, Oficyna Ekonomiczna, Kraków.
  3. Duchniewicz S. (2004), Metody i techniki zarządzania, Wydawnictwo Menedżerskie PTM, Warszawa.
  4. Griffin R.W. (2004), Podstawy zarządzania organizacjami, PWN, Warszawa.
  5. Kopertyńska M.W. (2009), Motywowanie pracowników. Teoria i praktyka, Placet, Warszawa.
  6. Listwan T. (2006), Zarządzanie kadrami, WAE, Wrocław.
  7. Tyrańska M., Walas Trębacz J. (2002), Budowa systemu wynagradzania w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków.
  8. Sekuła Z. (2008), Motywowanie do pracy. Teorie i instrumenty, PWE, Warszawa.
  9. Skrzypek E. (2000), Jakość i efektywność, UMCS, Lublin.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-2486
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu