BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Adamowicz Elżbieta, Walczyk Konrad
Tytuł
Koniunktura w przemyśle : wrzesień 2017
Źródło
Koniunktura w przemyśle. Prace i Materiały Instytutu Rozwoju Gospodarczego SGH, 2017, nr 348, 26 s., wykr., tab.
Słowa kluczowe
Przemysł przetwórczy, Zapasy, Koszty produkcji, Zatrudnienie w przemyśle
Processing industry, Inventories, Production costs, Employment in industry
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
We wrześniu wartość ogólnego wskaźnika koniunktury IRG SGH (IRGIND) zmniejszyła się w porównaniu z sierpniem o 1,2 pkt. Obecna wartość wskaźnika, +3,2 pkt, jest wyższa od wartości sprzed roku o 4,8 pkt. Dla sektora prywatnego wartość wskaźnika koniunktury zmniejszyła się w ciągu miesiąca o 3,0 pkt i wynosi +1,5 pkt. Jest jednak wyższa niż przed rokiem o 2,6 pkt. Dla sektora publicznego wartość wskaźnika zwiększyła się o13,3 pkt do poziomu +16,7 pkt. Jest również wyższa od wartości sprzed roku (o 21,8 pkt). (fragment tekstu)

In September 2017 the industrial confidence indicator (ICI RIED) monthly declined by 1.2 pts to +3.2 pts, the figure 4.8 pts up from the respective last year one. The volatility of business situation in the manufacturing industry tends to persist. After one month of improvement industrial activity decreased again. The results of the September survey are ambiguous. Production and total orders grew, and general economic situation in Poland is assessed now better than in August. On the other hand, export orders and employment dropped, and financial situation of firm worsened. Inflation is going up. Similar ambiguity can be observed in firms' expectations - the primary indicators of industrial activity, ie production and total orders, are expected to rise, and, at the same time, producers forecast an employment increase as well as betterment of their financial situation and of the overall economy. Negative seasonal factors are about to determine industrial activity in the coming months, so no improvement should be expected to persist. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Pełny tekst
Pokaż
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1428-3220
0866-9503
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu