BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Soler Urszula (Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II)
Tytuł
Europejskie bezpieczeństwo żywnościowe - najlepsze praktyki
European Food Security - Best Practices
Źródło
Zeszyty Naukowe. Organizacja i Zarządzanie / Politechnika Śląska, 2016, z. 95, s. 467-480, bibliogr. 28 poz.
Słowa kluczowe
Społeczna odpowiedzialność biznesu, Żywność, Społeczeństwo, Bezpieczeństwo żywnościowe
Corporate Social Responsibility (CSR), Food, Society, Food security
Uwagi
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Bezpieczeństwo żywnościowe coraz częściej stanowi przedmiot zainteresowania rządów, światowych organizacji, ale także firm, organizacji non profit i zwykłych obywateli. Kraje wysoko rozwinięte do tej pory uważały, że problem ten ich nie dotyczy, jednak ostatnie kryzysy - ekonomiczny i finansowy - zaczęły zmieniać to postrzeganie. Deficyt żywności dotyczy obecnie właściwie wszystkich krajów. Mamy jednak do czynienia ze swoistą dychotomią - z jednej strony miliony ludzi cierpią na niedostateczny dostęp do zdrowej żywności, z drugiej tony jedzenia przydatnego do spożycia są wyrzucane każdego dnia. W artykule tym zostaną ukazane przykłady najlepszych praktyk europejskich w odzyskiwaniu nadwyżek żywności. Są one rezultatem projektu Foodsaving, którego jednym z wykonawców była autorka tego tekstu. (abstrakt oryginalny)

Food security is increasingly becoming a focus of governments, world organizations, but also companies, non profit organizations and ordinary citizens. Highly developed countries so far considered themselves as those that this problem does not affect, but recent crises - economical and financial - have begun to change this perception. Food deficit affects now almost all countries. However, we are dealing with a kind of dichotomy - on the one hand, millions of people suffer from inadequate access to healthy food, on the other hand, tons of eatable food each day is thrown away. This article will show some examples of best European practices in the recovery of surplus food. They are the result of the project Foodsaving - one of the performers was the author of this text. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. A.N.D.E.S., http://www.epiceries-solidaires.org/.
  2. BCFN 2012, https://www.barillacfn.com/it/forum/.
  3. Bittes F.H., Ferrari Filho T.F., Camargo Conceição O.A.: A hipótese minskyana de fragilidade financeira aplicada ao setor público: uma análise para a economia brasileira no período 2000-2008, Brasil 2009.
  4. Cauto, http://www.cauto.it/servizio/dispensa-alimentare/.
  5. Deloitte: Comparative Study on EU Member States' legislation and practices on food donation. Final report. June 2014.
  6. Duffy J.E.: Biodiversity and ecosystem function: the consumer connection. "Oikos", No. 99, 2002.
  7. Engler-Stringer R., Harder J. with the Saskatoon Food Coalition: Toward implementation of the Saskatoon Food Charter: A Report, Community-University Institute for Social Research, University of Saskatchewan, 2007.
  8. Espigoladores: http://www.elconfidencial.com/sociedad/2010-05-08/asi-son-los-espigado res-visten-bien-buscan-comida-en-la-basura-y-traen-de-cabeza-a-los-super_395928/.
  9. European Economic Forecast. "European Economy", No. 7, 2014, http://ec.europa.eu/ economy_finance/publications/european_economy/2014/pdf/ee7_en.pdf.
  10. Eurostat regional yearbook 2015. Publications Office of the European Union, Luxembourg 2015.
  11. Food and Agriculture Organization of the United Nations: Global food losses and food waste, Germany 2011.
  12. Food Distribution Programme for the Most Deprived Persons of the Community, http://ec.europa.eu/ agriculture/most-deprived-persons/index_en.htm.
  13. Fund for European Aid to the Most Deprived, http://ec.europa.eu/social/main.jsp? catId=1089.
  14. Garrone P., Melacini M., Perego A.: Surplus food recovery and donation in Italy: the upstream process. "British Food Journal", No. 116(9), 2014.
  15. http://www.foodsavingproject.it/wps/wcm/connect/Site/FoodSaving_it/Home/.
  16. Lambie Caritas-Mumford & Dowler 2015 - Lambie-Mumford H., Dowler E.: Hunger, Food Charity and Social Policy - Challenges Faced by the Emerging Evidence Base. "Social Policy and Society", Vol. 14, No. 3, 2015.
  17. Lang T., Barling D.: Food security and food sustainability: reformulating the debate. "The Geographical Journal", Vol. 178, Iss. 4, December 2012.
  18. Lorenz S.: Socio-ecological consequences of charitable food assistance in the affluent society: the German Tafel. "International Journal of Sociology and Social Policy", Vol. 32, Iss. 7/8, 2012.
  19. Parfitt J., Barthel M., Macnaughton S.: Food waste within food supply chains: quantification and potential for change to 2050. "Phil. Trans. R. Soc. B.", No. 365, 2010.
  20. Peers S.: EU Justice and Home affairs legislation under the 2009-2014 term of the European Parliament. University of Essex, 2009.
  21. Riches G.: Food Banks and Food Security, Welfare Reform, Human Rights and Social Policy. Lessons from Canada? "Social Policy & Administration", Vol. 36, Iss. 6, December 2002.
  22. Schneider F.: The Shadow Economy and Work in the Shadow: What Do We (Not) Know? Discussion Paper, No. 6423, Johannes Kepler University of Linz and IZA, March 2012.
  23. Stewart R., Korth M., Langer L., Rafferty S., Rebelo Da Silva N., van Rooyen C.: What are the impacts of urban agriculture programs on food security and nutrition in low and middle income countries? A systematic review protocol. "Environmental Evidence", No. 2(7), 2013, p. 1-13.
  24. Tafel, http://www.tafel.de/der-bundesverband/organisation.html.
  25. Taghreed A., de Savigny D.: Systems thinking for strengthening health systems in LMICs: need for a paradigm. World Health Organization 2012, "Health Policy and Planning", No. 27, 2012.
  26. Tarasuk V.S., Beaton G.H.: Household food insecurity and hunger among families using food banks. "Public Health", No. 90(2), 1999.
  27. Terra F.H.B., Ferrari-Filho F., Conceição O.A.C.: A hipótese minskyana de fragilidade financeira aplicada ao setor público: uma análise para a economia brasileira no período 2000-2008. Brasil 2009.
  28. World Disasters Report 2013, http://www.ifrc.org/en/publications-and-reports/world-disasters-report/world-disasters-report-2013/.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-3466
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu