BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jurgilewicz Oktawia (Politechnika Rzeszowska), Pigoń Iwona (Politechnika Rzeszowska)
Tytuł
Kilka uwag na temat "Genetycznie Modyfikowanych Organizmów (GMO)"
Some Remarks on "Genetically Modified Organisms (GMO)"
Źródło
Studia Prawnicze i Administracyjne, 2017, nr 19 (1), s. 3-6, bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Bezpieczeństwo żywnościowe, Genetyczna Modyfikacja Organizmów (GMO), Ekologia, Bezpieczna żywność
Food security, Genetically Modified Organisms (GMO), Ecology, Safe food
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Pojęcie genetycznie modyfikowanych organizmów tzw. GMO stanowi obecnie bardzo kontrowersyjne zagadnienie. Polska, jak też i inne kraje Unii Europejskiej posiada dość sceptyczne nastawienie do problematyki GMO. Jednym z powodów takiego stanowiska jest brak wiedzy w przedmiocie skutków spożywania produktów poddanych genetycznej przebudowie. Niezwykle istotne jest uświadamianie społeczeństwa w kwestii modyfikacji genetycznych oraz prowadzenie badań i analiz związanych z tym zagadnieniem. Z pewnością rozjaśni to wiele nurtujących problemów i rozwieje liczne wątpliwości. Prezentowany artykuł stanowi teoretyczne studium podstawowych zagadnień związanych z GMO jako problematyką bezpieczeństwa żywnościowego. (abstrakt oryginalny)

The concept of genetically modified organisms called. GMO is currently a very controversial issue. As well as Poland and other countries of the European Union has a rather skeptical attitude to the issue of GMOs. One of the reasons being the lack of knowledge on the effects of consuming products of genetically reconstructed. It is crucial to raising public awareness on the issue of genetic modification, and research and analysis related to this issue. Certainly bring to light the many troubling problems and dispel many doubts. The article is a theoretical study of the basic issues related to GMOs as issues of food security. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bednarski W., Reps A. (red.), Biotechnologia żywności, Warszawa 2003.
  2. Dobrzańska B., Dobrzański G., Kiełczewski D., Ochrona środowiska przyrodniczego, Warszawa 2009.
  3. Jurgilewicz M., Bezpieczeństwo zgromadzeń. Komentarz praktyczny, Warszawa 2015.
  4. Wiąckowski S., Genetycznie modyfikowane organizmy - obietnice i fakty, Białystok 2008.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2081-8025
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu