BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Knap Radosław (Paweł Włodkowic University College In Płock)
Tytuł
Sustainable Tourism : Management of Enotourism Supply in Poland
Turystyka zrównoważona : zarządzanie ofertą enoturystyczną w Polsce
Źródło
Studia Periegetica, 2017, nr 2(18), s. 39-49, rys., bibliogr. 32 poz.
Tytuł własny numeru
Sustainable Tourism for Development = Turystyka a rozwój zrównoważony
Słowa kluczowe
Rozwój zrównoważony, Rozwój turystyki, Turystyka zrównoważona, Rodzaje turystyki, Produkcja napojów alkoholowych
Sustainable development, Tourism development, Sustainable tourism, Type of tourism, Alcohol production
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Głównym celem artykułu jest przedstawienie oferty enoturystycznej w Polsce jako części turystyki zrównoważonej. Właściwa konfiguracja tej oferty może zapewnić turystom wypoczynek zdrowy i zgodny z naturą. Może ona również wpłynąć na konserwację i zachowanie dziedzictwa regionu. Pojęcie zrównoważonej turystyki ma ścisły związek z pojęciem zrównoważonego rozwoju - na wyjaśnieniu tych kwestii skupia się pierwsza część artykułu. W kolejnej części przedstawione są poglądy na ekoturystykę jako część turystyki zrównoważonej. W ostatniej zaś omówiono zarządzanie ofertą enoturystyczną polskich winnic.(abstrakt oryginalny)

The main purpose of the article is to show the supply of enotourism in Poland as part of sustainable tourism. An appropriate management of this supply can help consumers enjoy leisure time for the benefit of their health and in harmony with nature. It can also contribute to the conservation and restoration of local cultural heritage. Sustainable tourism is closely related to sustainable development, so the first part of the article focuses on explaining the concept of sustainable development. In the next enotourism is presented as part of sustainable development. While some authors treat winery tourism as part of culinary tourism, it is usually shown in terms of its regional, historical and economic characteristics, which makes it sustainable. The last part is devoted to the management enotourism in Poland and provides detailed information about the supply of services offered by Polish vineyards.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Borys T., 2005, Wąskie i szerokie interpretacje zrównoważonego rozwoju oraz konsekwencje wyboru, in: Zrównoważony rozwój - od utopii do praw człowieka, ed. A. Papuziński, Bydgoszcz: Oficyna Wydawnicza Branta.
  2. Burchard-Dziubińska M., Rzeńca A., Drzazga D., 2014, Zrównoważony rozwój - naturalny wybór, Łódź: Wyd. UŁ.
  3. Dumont R., 1954, Economie agricole dans le monde, Paris, F: Dalloz.
  4. Durydiwka M., Kowalczyk A., Kulczyk S., 2010, Definicja i zakres pojęcia "turystyka zrównoważona", in: Turystyka zrównoważona, ed. A. Kowalczyk, Warszawa: WN PWN.
  5. Florczak W., 2011, W kierunku endogenicznego i zrównoważonego rozwoju - perspektywa makroekonometryczna, Łódź: Wyd. UŁ.
  6. Górka K., 2013, Tendencje rozwoju mezoekonomii w Polsce w wyniku zmian ustrojowych i wyzwań cywilizacyjnych, in: Ekonomia dla przyszłości. Odkrywać naturę i przyczyny zjawisk gospodarczych, materiały pokonferencyjne, Warszawa: Polskie Towarzystwo Ekonomiczne.
  7. Guziejewska B. (ed.), 2015, Zrównoważony rozwój miast. Polityka i finanse, Łódź: Wyd. UŁ.
  8. http://czaswina.pl/aktualnosc/rynek-wina-statystyki-i-prognozy [access: 7.02.2017].
  9. Hull Z., 2005, Filozofie zrównoważonego rozwoju, in: Zrównoważony rozwój - od utopii do praw człowieka, ed. A. Papuziński, Bydgoszcz: Oficyna Wydawnicza Branta.
  10. Kowalczyk A. (ed.) 2010, Turystyka zrównoważona, Warszawa: WN PWN.
  11. Kriba I., 2010, Preservation of an Authentic Culture and Folk Art through Green Rural Tourism in the Mountain Areas of Western Ukraine, in: Environment and Sustainable Development, eds. M. Klavins, W. Leal, J, Zaloksnis, Riga: Academic Press of University of Latvia.
  12. Kruczek Z., 2009, Enoturystyka w Polsce i na świecie, in: Współczesne formy turystyki kulturowej, eds. A. Mikos von Rohrscheidt, K. Buczkowska, Poznań: AWF.
  13. Kurleto M., 2011, Ginące kultury Australii, Nowej Zelandii i Kanady a zarządzanie turystyką zrównoważoną, Warszawa: CeDeWu.pl.
  14. Laszlo Ch., 2008, Firma zrównoważonego rozwoju, Warszawa, Studio Emka.
  15. Leśniak J., 2006, Realizacja koncepcji zrównoważonej turystyki w warunkach Szwecji, in: Turystyka zrównoważona i ekoturystyka, red. A. Gotowt-Jeziorska, J. Śledzińska, Warszawa: Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze.
  16. Mazurkiewicz-Pizło A., 2010, Enoturystyka czynnikiem poprawy konkurencyjności regionów z uprawą winorośli na przykładzie Węgier, Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 80, 97-108.
  17. Mazurkiewicz-Pizło A., 2012, Turystyka winiarska (enoturystyka) - korzyści i koszty, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 699, Ekonomiczne Problemy Usług, 84, 633-646.
  18. Mazurkiewicz-Pizło A., 2015, Typologie konsumentów turystyki winiarskiej, Studia i Materiały. Miscellanea Oeconomicae, 2, 259-270.
  19. Meadows D., 2010, Economics and Limits to Growth: What is Sustainable? in: Environment and Sustainable Development, eds. M. Klavins, W. Leal, J, Zaloksnis, Riga: Academic Press of University of Latvia.
  20. Official Journal of the EU C 202 V59 of 7 June 2016 Treaty of European Union.
  21. Olszewski J., Dróżdż R., 2013, Polska oferta w zakresie "enoturystyki", Hygeia Public Health, 48(4), 436-440.
  22. Pałaszewski T., 2001, Czynniki zrównoważonego rozwoju gospodarczo-przestrzennego, Płock: Novum.
  23. Radziejowski J. 2006, Turystyka zrównoważona na obszarach chronionych w świetle doświadczeń międzynarodowych, in: Turystyka zrównoważona i ekoturystyka, red. A. Gotowt-Jeziorska, J. Śledzińska, Warszawa: Polskie Towarzystwo Turystyczno- -Krajoznawcze.
  24. Rogall H., 2010, Ekonomia zrównoważonego rozwoju. Teoria i praktyka, Poznań: Zysk i S-ka.
  25. Ryden L., Miguła P., Andersson M., 2003, Environmental Science, Uppsala: Baltic University Press.
  26. United Nations, 1987, Report of the World Commission on Environment and Development.
  27. Wawro E., 2015, Winnice w Polsce. Wszystko o enoturystyce, Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza.
  28. Widawski K., Oleśniewicz P., 2014, Enoturystyka - ku zrównoważonemu rozwojowi na przykładzie doświadczeń hiszpańskich, Gospodarka - Rynek - Edukacja, 15(1), 27-34.
  29. www.mos.gov.pl/artykul/365_organy_doradcze/67_pros.html [access: 12.02.2015].
  30. Zabłocki G., 2002, Rozwój zrównoważony, idee, efekty, kontrowersje, Toruń: Wyd. UMK.
  31. Zaręba D.,2000, Ekoturystyka wyzwania i nadzieje, Warszawa: WN PWN.
  32. Zarychta-Zadrożniak M., 2010, Przedsiębiorczość w zrównoważonym rozwoju obszarów wiejskich in: Zrównoważony rozwój na poziomie lokalnym i regionalnym. Wyzwania dla miast i obszarów wiejskich, eds. M. Burchard-Dziubińska, A. Rzeńca, Łódź: Wyd. UŁ.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1897-9262
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu