- Autor
- Łada Monika (AGH Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie), Dereń Anna (AGH Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie)
- Tytuł
- Cykle informacyjne w rachunkowości zarządczej restauracji - studium przypadku
Information Cycles in Restaurant Management Accounting - Case Study - Źródło
- Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia, 2017, nr 4 (88) cz. 1, s. 469-476, tab., bibliogr. 11 poz.
- Tytuł własny numeru
- Rachunkowość w zarządzaniu jednostkami gospodarczymi
- Słowa kluczowe
- Rachunkowość zarządcza, Usługi, Informacyjna funkcja rachunkowości
Management accounting, Services, Information function of accounting - Uwagi
- streszcz., summ.
- Abstrakt
- Cel - Identyfikacja cykli dostarczania informacji z systemu rachunkowości zarządczej w restauracjach. Rozważania zostały osadzone w teorii uwarunkowań sytuacyjnych - cykle informacyjne są analizowane jako efekt określonych zewnętrznych i wewnętrznych uwarunkowań działalności gastronomicznej. Metodologia badania - Badania przeprowadzono w formie przeglądu literatury oraz studium przypadku. Badania przeprowadzono w wybranej polskiej restauracji. Obejmowały one analizę dokumentów zastanych, zawartości systemu informatycznego oraz obserwację uczestniczącą. Wynik - Badania empiryczne wskazują, że cykle informacyjne związane z operacyjnym rytmem funkcjonowania podmiotu miały większy wpływ na system rachunkowości zarządczej restauracji niż standardowe okresy sprawozdawcze. Oryginalność/wartość - Cykle informacyjne rachunkowości zarządczej nie były jeszcze prezentowane w polskiej literaturze przedmiotu. Opracowanie prezentuje wyniki oryginalnych badań empirycznych poświęconych tej problematyce.(abstrakt oryginalny)
Purpose - Identification of information cycles in the management accounting system in restaurants. Research is based on the contingency theory - information cycles are analysed as the effect of specific external and internal determinants of gastronomy business. Methodology - Research covers both literature review and a case study. A chosen Polish restaurant is the subject of the study. Empirical investigation is taking into account analyses of financial documents, content of IT system and participatory observation. Findings - Empirical studies suggests that the rhythm of operational activities has much stronger impact on informational cycles in restaurant management accounting system then standard accounting periods. Originality/value - Information cycles of management accounting have not been presented in the Polish literature on the subject yet. This work presents the results of original empirical research on those issues.(original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Evans, N. (2005). Assessing the Balanced Scorecard as a Management Tool for Hotels. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 17 (5), 376-390.
- Jagels, M. G., Coltman, M.M. (2004). Hospitality Management Accounting. John Wiley & Sons.
- Kotas, R. (2014). Management Accounting for Hotels and Restaurants. Routledge.
- Kotaś, R., Sojak, S. (1999). Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
- Kotaś, R., Sojak, S. (2009). Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii. Warszawa: PWE.
- Łada, M. (2017). Rachunkowość zarządcza - od kosztów do wartości. Warszawa: Wydawnictwo Rachunkowość.
- Otley, D. (2016). The Contingency Theory of Management Accounting and Control: 1980-2014. Management Accounting Research, 31, 45-62.
- Rut, J., Kulińska, E., Skrzypczyk, L. (2014). Nowoczesne metody zarządzania logistyką w gastronomii. Część I: Studium przypadku. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, 155-161.
- Słownik języka polskiego. Hasło: restauracja. Pobrano z: http://sjp.pwn.pl/szukaj/restauracja.html (20.02.2017).
- Waterhouse, J.H., Tissen, P. (1978), A contingency framework for management accounting systems research. Accounting, Organizations and Society, 3 (1), 65-76.
- Wikipedia. Hasło: restauracja. Pobrano z: https://pl.wikipedia.org/wiki/Restauracja_(lokal_gastronomiczny) (20.02.2017).
- Cytowane przez
- ISSN
- 2450-7741
- Język
- pol
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.18276/frfu.2017.88/1-45