BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ryśnik Jakub (Akademia Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach), Żylak Danuta (Akademia Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach), Hadzik Andrzej (Akademia Wychowania Fizycznego im. Jerzego Kukuczki w Katowicach)
Tytuł
Subiektywne wymiary bliskości międzyorganizacyjnej jako determinanta efektywności współpracy organizacji w sieci
Subjective Dimensions of Inter-organizational Proximity as a Factor Determining the Effectiveness of Cooperation in a Business Network
Źródło
Zeszyty Naukowe Wydziału Zamiejscowego w Chorzowie Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu, 2017, nr 19, s. 237-252, rys., tab., bibliogr. 13 poz.
The Research Journal of the Chorzow Faculty of the Poznan School of Banking : Strategies of Networked Organizations
Tytuł własny numeru
Strategie przedsiębiorstw w sieci
Słowa kluczowe
Filozofia, Korelacja, Relacje organizacyjne, Model gospodarki rynkowej
Philosophy, Correlation, Organizational relationships, Market economy model
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W niniejszym artykule zaproponowano wprowadzenie alternatywnego sposobu konceptualizacji modelu międzyorganizacyjnej bliskości, opierając się na myśli filozoficznej Martina Heideggera. Filozofia przestrzeni Heideggera pozwala bowiem na identyfikację innej logiki bliskości, opierającej się nie na podobieństwie czy przynależności, ale na subiektywnie rozumianej użyteczności relacji. Przedstawione rozumowanie zakończono próbą operacjonalizacji bliskości międzyorganizacyjnej według zidentyfikowanej nowej logiki subiektywnej znajomości użyteczności relacji w model pozwalający na badanie w odmienny niż dotąd sposób współpracujących ze sobą podmiotów gospodarczych.(abstrakt oryginalny)

The paper proposes an alternative conceptualization of the inter-organizational proximity model, characterized by a different inner logic and a different set of determinants, drawing on the philosophical thought of Martin Heidegger. The authors argue that Heidegger's philosophy of space makes it possible to identify a logic of proximity that is based on a subjective perception of a relationship's utility rather than on similarity or belonging. The discussion is concluded with an attempt at using the logic of subjective utility of a relationship to operationalize inter-organizational proximity into a model that would revolutionize the approach to investigating cooperation in a business network.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Boschma R.A., 2005, Proximity and Innovation: A Critical Assessment, Regional Studies, 39(1), 61-74.
  2. Buczyńska-Garewicz H., 2006, Miejsca, strony, okolice. Przyczynek do fenomenologii przestrzeni, Kraków: Universitas.
  3. Czakon W., 2010, Hipoteza bliskości, Przegląd Organizacji, 9, 16-21.
  4. Heidegger M., 2004, Bycie i czas, tłum. B. Baran, Warszawa: WN PWN.
  5. Jewtuchowicz A., 2005, Terytorium i współczesne dylematy rozwoju, Łódź: Wyd. UŁ.
  6. Klimas P., 2014, Sieci innowacji - implikacje bliskości organizacyjnej, Katowice: Wyd. UE w Katowicach.
  7. Klimas P., Twaróg S., 2013, Wpływ bliskości międzyorganizacyjnej na wzrost poziomu integracji łańcuchów dostaw, w: Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji, red. R. Knosala, Opole: Oficyna Wydawnicza Polskiego Towarzystwa Zarządzania Produkcją.
  8. Klimas P., 2011, Wymiary bliskości w sieciach innowacji, Przegląd Organizacji, 4: 16-20.
  9. Rallet A., Torre A., 2005, Proximity and Localization, Regional Studies, 39, 47-59.
  10. Ryśnik J., 2009, Pozaekonomiczne czynniki funkcjonowania dystryktów przemysłowych (niepubl. praca doktorska) Wrocław: Dolnośląska Biblioteka Cyfrowa, www.dbc.wroc.pl.
  11. Ryśnik J., 2010, Zarządzanie bliskością - identyfikacja domeny badawczej, w: Współczesne koncepcje i strategie zarządzania. Teoria a praktyka, red. J. Wnuk, J. Ryśnik, Bielsko-Biała: Wyd. WSEH.
  12. Sokołowicz M.E., 2013, Zagadnienie bliskości w badaniach nad rozwojem terytorialnym. Podejście instytucjonalne, w: Zrozumieć terytorium. Idea i praktyka, red. A. Nowakowska, Łódź: Wyd. UŁ.
  13. Sokołowicz M.E., 2015, Rozwój terytorialny w świetle dorobku ekonomii instytucjonalnej, Łódź: Wyd. UŁ.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1642-9605
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu