BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wójcicki Krzysztof (Poznań University of Economics and Business)
Tytuł
Application of NIR Spectroscopy for Sport Supplements Identification
Zastosowanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni do identyfikacji suplementów dla sportowców
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2017, nr 3, s. 32-37, rys., bibliogr. 14 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Żywność funkcjonalna, Sport, Badania towaroznawcze, Ocena jakości
Functional food, Sport, Commodity research, Quality assessment
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
Celem pracy było zastosowanie spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIR) do identyfikacji suplementów dla sportowców. Pomiar próbek wykonano w całym zakresie widma (12500-4000 cm-1). Na podstawie przeprowadzonej analizy głównych składowych (PCA) wyodrębniono trzy grupy suplementów: białko, kreatyna i BCAA. Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, iż spektroskopia w bliskiej podczerwieni stanowi podejście do oceny jakości suplementów dla sportowców. (abstrakt oryginalny)

The aim of this paper was to distinguish various samples of sport supplements. The samples have been subjected to NIR at a broad range of wavenumbers (12500- -4000 cm-1). The principal component analysis (PCA) performed on the near infrared spectra allowed to define three distinctive groups of sport supplements: whey, creatine and BCAA. The results indicate that the NIR spectroscopy offers a promising approach for quality evaluation of sport supplements. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Bianco A., Mammina C., Thomas E., Bellafiore M., Battaglia G., Moro T., Paoli A., Palma A. (2014) Protein supplementation and dietary behaviours of resistance trained men and women attending commercial gyms: a comparative study between the city centre and the suburbs of Palermo. Journal of the International Society of Sports Nutrition.
  2. Ha E., Zemel M.B. (2003) Functional properties of whey, whey components, and essential amino acids: mechanisms underlying health benefits for active people (Review). Journal of Nutritional Biochemistry, 14, 251-258.
  3. Shimomura Y., Murakami T., Nakai N., Nagasaki M., Harris R.A. (2004) Exercise promotes BCAA catabolism: Effects of BCAA supplementation on skeletal muscle during exercise, 3rd Amino Acid Workshop. The Journal of Nutrition, 1583-1587.
  4. Lawler J.M., Barnes W., Wu Gaoyao, Song W., Demaree S. (2002) Direct antioxidant properties of creatine. Biochemical and Biophysical Research Communications, 290, 47-52.
  5. Harris R.C., Soderlund K., Hultman E. (1992) Elevation of creatine in resting and exercise muscle of normal subjects by creatine supplementation. Clinical Science, 83, 367-374.
  6. Volek J.S., Duncan N.D., Mazzetti S.A., Staron R.S., Putukian M., Gomez A.L., Pearson D.F., Fink W.J., Kraemer W.J. (1999) Performance and muscle fiber adaptations to creatine supplementation and heavy resistance training. Medicine & Science in Sports & Exercise, 31, 1147-1156.
  7. Bower J.A. (2009) Statistical methods for food science, Introductory procedures for the food practitioner. Wiley-Blackwell.
  8. Esbensen K.H., Geladi P. (2009) Principal component analysis: concept, geometrical interpretation, mathematical background, algorithms, history, practice, [in:] Brown S.D., Tauler R., Walczak B. Comprehensive, Chemometrics, Chemical and Biochemical Data Analysis, vol. 2, Elsevier, 211-226.
  9. Forina M., Casale M., Olivieri P. (2009) Application of chemometrics to food chemistry [in:] Brown S.D., Tauler R., Walczak B. Comprehensive Chemometrics, Chemical and Biochemical Data Analysis, vol. 2, Elsevier, 75-126.
  10. Jawaid S., Talpur F.N., Sherazi S.T., Nizamani S.M., Khaskheli A.A. (2013) Rapid detection of melamine adulteration in dairy milk by SB-ATR-Fourier transform infrared spectroscopy. Food Chemistry, 144 (3), 3066-3071.
  11. Mauer L.J., Chernyshova A.A., Hiatt A., Dering A., Davis R. (2009) Melamine detection in infant formula powder using near-and mid-infrared spectroscopy. Journal Agricultural Food Chemical, 57 (10), 3974-3980.
  12. Barabassy S. (2001) The application of near infrared spectroscopy (NIR) technique for non-destructive investigation of mixed milk powder products. Mljekarstvo, 51 (3), 263-272.
  13. Wei Xuan, Xu Ning, Wu Di, He Young (2014) Determination of branched-amino acid content in fermented Cordyceps sinensis Mycelium by using FT-NIR spectroscopy technique. Food Bioprocess Technology, 7, 184-190.
  14. Wang J., Sowa M.G., Ahmed M.K., Mantsch H.H. (1994) Photoacoustic near-infrared investigation of homo-polypeptides. Journal of Physical Chemistry, 98 (17), 4748-4755.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.19202/j.cs.2017.03.03
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu