BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Foltyniewicz Michał (Poznań University of Economics and Business), Kiewlicz Justyna (Poznań University of Economics and Business), Zieliński Ryszard (Poznań University of Economics)
Tytuł
Antiradical Activity of Ciders
Aktywność przeciwrodnikowa cydrów
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2017, nr 3, s. 77-85, rys., bibliogr. 9 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Badania towaroznawcze, Aktywność przeciwutleniająca, Właściwości zdrowotne produktu, Przetwory owocowe
Commodity research, Antioxidant activity, Health properties of the product, Processed fruits
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących zawartości związków fenolowych oraz aktywności przeciwrodnikowych kilku próbek cydrów obecnych na polskim rynku. Aktywność przeciwrodnikową cydrów określono stosując spektrofotometryczną metodę oznaczania zawartości związków fenolowych oraz pomiar kinetyki procesu wygaszania rodnika DPPH• przez różne objętości próbek. Stwierdzono, że na podstawie wykresu doświadczalnych wartości początkowej szybkości procesu wygaszania rodnika DPPH• wykreślonych jako funkcji stężenia próbek można określić względną aktywność przeciwrodnikową przeciwutleniaczy o tych samych stężeniach. Stwierdzono, że zawartość związków fenolowych oznaczona w próbkach badanych cydrów nie koreluje z ich aktywnością przeciwrodnikową. (abstrakt oryginalny)

In this work we describe results of our experimental study on the total phenolics content as well as the antiradical activity of several ciders present on Polish market. Antiradical properties of ciders were determined by means of spectrophotometric method of phenolics content determination as well as using the kinetic measurements of DPPH• radical quenching process in the presence of the various amount of cider samples. It was found that based on the graphs of experimental values of the initial rate of the quenching process of DPPH• radical plotted versus antioxidant concentration one can determine the relative antioxidant activity of the cider samples at the same concentration. We have found that the total phenolic compounds content determined for the tested cider samples does not correlate to their antiradical activity. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Ustawa z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, Dz.U. 2004 nr 34 poz. 292.
  2. Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, Dz.U. 2011 nr 120 poz. 690.
  3. Kantecki T., Szymusiak H., Zieliński R. (2009) Antiradical activity of several home made fruit wines. Polish Journal of Commodity Science, 3 (20), 72-80.
  4. Śledziński T., Kwaśniewska D, Zieliński R. (2013) Aktywność przeciwrodnikowa piwa. Problemy Higieny i Epidemiologii, 94 (3), 648-652.
  5. Singleton V.L., Rossi J.A. (1965) Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdicphosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16, 144-158.
  6. Karadeniz F., Burdurlu H.S., Koca N., Soyer Y. (2005) Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 29 (4), 297-303.
  7. Król T., Małecka M. (2015) Ocena właściwości antyoksydacyjnych wybranych cydrów na polskim rynku. Polish Journal of Commodity Science, 4 (45), 87-94.
  8. http://www.varia.webd.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=26.
  9. De Levie R. (2012) Advanced Excel for scientific data analysis. 3rd edition. Atlantic Academic LLC.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.19202/j.cs.2017.03.08
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu