BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Florek Joanna (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Możliwości wykorzystania roślin strączkowych do produkcji pasz w Polsce
Potential Utilization of Legumes in Feed Production in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2017, T. 19, z. 4, s. 40-45, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja pasz, Produkcja roślinna, Rynek, Wyniki badań
Animal feed production, Crop production, Market, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: Q13, Q18
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest przedstawienie aktualnego stanu produkcji rodzimych roślin strączkowych i możliwości ich wykorzystania jako źródła białka w paszach. Do realizacji postawionego celu posłużono się materiałami statystycznymi GUS oraz raportami IERiGŻ-PIB. Przeprowadzono również porównawczy rachunek opłacalności produkcji rodzimych roślin strączkowych. Analiza obejmowała lata 2003-2016. Dodatkowo przeprowadzono badania empiryczne, którymi objęto gospodarstwa rolne na terenie całego kraju zajmujące się produkcją roślin strączkowych. Z przeprowadzonych badań wynika, że aby zwiększyć zainteresowanie rolników produkcją nasion roślin strączkowych, a tym samym ich podaż na rynku pasz, potrzebne są działania zmierzające do łatwego ich zbytu. To właśnie ten czynnik, oprócz korzyści finansowych, był najważniejszym czynnikiem uwzględnianym przy podejmowaniu decyzji w zakresie produkcji roślinnej. Producenci rolni, mając świadomość dużych trudności ze sprzedażą nasion roślin strączkowych, dokonywali ich zasiewów i traktowali uprawę jako przedplon pod inne uprawy i w konsekwencji zaorywali plantację przed zbiorami.(abstrakt oryginalny)

The aim of the article was to display current production state of vernacular legumes and potentiality of using it as the source of protein in animal feed. In attaining this objective the GUS statistical materials and IERiGŻ-PIB reports were employed. Furthermore, the comparative account profitability of domestic production was conducted. The analysis encompassed years between 2003 and 2016. Additionally, empirical research was conducted, involving homesteads located across the country and occupying themselves with producing leguminous crops. The study revealed that to increase interest in manufacturing seeds of legumes and thereby its supply on the fodder market, essential is to take measures leading to an effortless sale. Aforementioned aspect, in addition to financial gain - is the prime factor taken into account during making the decision regarding crop production. Agricultural producents, being aware of immense difficulty with which selling legumes seeds is associated, at the time of plantations consider it a previous cropping for other crops and consequently ploughing plantation before crop establishment.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Czerwińska-Kayzer Dorota, Joanna Florek. 2012. "Opłacalność wybranych upraw roślin strączkowych". Fragmenta Agronomica 29 (4): 36-44.
  2. Czerwińska-Kayzer Dorota. 2015. "Wpływ dopłat na dochodowość uprawy roślin strączkowych". Roczniki Naukowe SERiA XVII (3): 72-78.
  3. Grabowska Krystyna, Barbara Banaszkiewicz. 2009. "Wpływ temperatury powietrza i opadów atmosferycznych na plonowanie grochu siewnego w środkowej Polsce". Acta Agrophysica 13 (1): 113-120.
  4. GUS. 2004-2017. Wyniki produkcji roślinnej. Warszawa: GUS.
  5. GUS. 2006-2017. Skup i ceny produktów rolnych. Warszawa: GUS.
  6. Jasińska Zofia. 1981. Rośliny strączkowe. [W] Uprawa roślin, 91-121. Warszawa: PWRiL.
  7. Jerzak Michał. 2014. "Możliwości restytucji rynku rodzimych roślin strączkowych na cele paszowe w Polsce". Roczniki Naukowe SERiA XVI (3): 104-109.
  8. K-PODR. 2016. Kalkulacje rolnicze. Minikowo: Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
  9. Rutkowski Andrzej (red.). 2015. Możliwości wykorzystania roślin strączkowych w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Warszawa: Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA.
  10. Ustawa z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach. Dz.U. 2017, poz. 453.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.5162
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu