BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Judzińska Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Przemiany w polskim przemyśle cukrowniczym w latach 2010-2016
Transformations in Polish Sugar Industry in the Years 2010-2016
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2017, T. 19, z. 4, s. 104-109, rys., tab., bibliogr. 11 poz.
Słowa kluczowe
Przemysł cukrowniczy, Cukier, Wynik finansowy, Wyniki badań
Sugar industry, Sugar, Financial performance, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: L5, Q13, Q18
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest przedstawienie najważniejszych zmian, które zaszły w polskim przemyśle cukrowniczym w latach 2010-2016. Szczególną uwagę zwrócono na przemiany strukturalne, stan ekonomiczno- finansowy sektora oraz wyniki handlowe. Krajowy przemysł cukrowniczy jest silnie skoncentrowany i ma charakter oligopolu. Po przejściowym spadku w latach 2013-2015, w 2016 roku odnotowano ponowny wzrost przychodów i znaczną poprawę wskaźników finansowych. Dobra sytuacja ekonomiczna sektora oraz ponowny wzrost aktywności inwestycyjnej są pozytywną informacja przed zbliżającymi się zmianami w systemie regulacji rynku cukru.(abstrakt oryginalny)

The aim of the paper was to present the most important changes that took place in the Polish sugar industry in the years 2010-2016. Particular attention was paid to the structural changes, the economic and financial condition of the sector, as well as trade results. The domestic sugar industry is highly concentrated and is oligopolistic. Following a temporary fall in the years 2013-2015, in 2016 the revenue and significant improvement in financial ratios were recorded. The good economic situation of the sector and re-growth of investment activity are a positive aspect before the forthcoming changes in the sugar market regulation system.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. GUS. 2011-2016. GUS. 2011-2016. Rocznik statystycznych rolnictwa. Warszawa: GUS.
  2. Hamulczuk Mariusz, Piotr Szajner. 2015. "Ceny cukru w Polsce i ich determinanty". Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 4 (365): 59-80.
  3. Hryszko Krzysztof, Piotr Szajner. 2013. Sytuacja na światowym rynku cukru i jej wpływ na możliwości uprawy buraków cukrowych w Polsce. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
  4. Judzińska Agnieszka, Piotr Szajner. 2015. "Polski przemysł cukrowniczy - branża silnie regulowana o oligopolistycznej strukturze". [W] Przemysł spożywczy - mikrootoczenie, inwestycje, ekspansja zagraniczna, red. I. Szczepaniak, K. Firlej, 158-176. Kraków, Warszawa: UEK i IERiGŻ-PIB.
  5. Kapusta Franciszek. 2012. "Przemiany cukrownictwa polskiego w warunkach Unii Europejskiej". Ekonomia 4 (21): 126-142.
  6. Kondrakiewicz Teresa. 2008. "Determinanty rozwoju przemysłu cukrowniczego". Barometr Regionalny 3 (13): 65-75.
  7. Kondrakiewicz Teresa. 2014. "Skutki interwencjonizmu na rynku cukru w Unii Europejskiej". Konteksty Społeczne II (1/3): 40-51.
  8. MF. Niepublikowane dane Ministerstwa Finansów o wynikach handlu zagranicznego. Warszawa: Ministerstwa Finansów.
  9. Mucha Marcin. 2014a. "Porównanie przemysłu cukrowniczego w Polsce i w Niemczech po reformie regulacji unijnego rynku cukru". Roczniki Naukowe SERIA XVI (3): 200-204.
  10. Mucha Marcin. 2014b. Sytuacja na rynku cukru w obliczu przeobrażeń do i po 2017. Konferencja surowcowa STC. Zamość: Związek Producentów Cukru w Polsce.
  11. Rynek Cukru. Stan i Perspektywy nr 38, 40 i 43. 2011, 2013, 2016. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.5172
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu