BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Lencsés Enikő (Szent István University, Gödöllő, Hungary), Mészáros Kornélia (Szent István University, Gödöllő, Hungary)
Tytuł
Technology Efficency of Voluntary Milking System
Efektywność technologiczna samoistnego systemu udojoweego
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2017, T. 19, z. 4, s. 130-134, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Analiza kosztów, Technologia, Rolnictwo, Mleko, Analiza wrażliwości
Cost analysis, Technology, Agriculture, Milk, Sensitivity analysis
Uwagi
Klasyfikacja JEL: M21, Q12, G11
streszcz., summ.
Abstrakt
Wprowadzenie samoistnego system udojowego bazującego na robotach udojowych prowadzi do wielu zmian w procesie chowu bydła. System taki zharmonizowany jest m.in. z technologiami karmienia i utrzymania higieny zwierząt, pozwala także na uzyskanie lepszej zgodności z wymaganiami bezpieczeństwa żywności. Celem opracowania jest określenie zmian poziomu korzyści i kosztów w wyniku wprowadzenia takiego systemu w gospodarstwie. Stwierdzono, że przy określonych warunkach system taki może podnieść konkurencyjność gospodarstwa.(abstrakt oryginalny)

The installation of a voluntary milking system - automatic milking robot - leads to numerous changes in the milking process for example in breeding and feeding technology on the farm. Due to the robotic milking, the biological hazards are less than past. This modern robotic system helps to harmonize the milking, feeding and relaxing period of the herd, and also makes the compliance with food safety regulations easier. The payback period of this robotic milking technology is relatively high. The main objective of this paper is to find the level of cost changes and the level of benefit changes which is able to reduce the payback period. The sensitivity analysis is applied to find these levels. Under the proper conditions the voluntary milking system is able to increase the competitiveness of dairy farm.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Castor Angel, Jose Manual Pereira, Carlos Amiama, Havier Bueno. 2012. "Estimating efficiency in automatic milking systems". Journal of Diary Science 92 (2): 929-936.
  2. EC (European Commission). 2016. EU Dairy farms report based on 2013 FADN data. Brussels: European Commission Directorate, General for Agriculture and Rural Development, https://ec.europa.eu/ agriculture/sites/agriculture/files/market-observatory/milk/pdf/dairy-report-2015_en.pdf.
  3. Illés Csaba Bálint. 1998. Az állattenyésztési ágazatok versenyképességének értékelése, figyelemmel a várható mezőgazdasági struktúra változásokra. Tudományos Közlemények. GATE GTK Gödöllő 1: 187-193.
  4. Kovács Attila, Anna Dunay, Enikő Lencsés, Miklós Daróczi. 2014. "A költség-haszon elemzés nehézségei a fejési technológiák közötti választás esetében tejelő szarvasmarha ágazatban". Animal Welfare, Ethology And Housing System 10 (1): 7-13, http://animalwelfare.szie.hu/sites/default/files/cikkek/201401/ AWETH20141008013.pdf.
  5. Kovács Attila, Balind Horváth, Waleed Al-Zaidi, Enikő Lencsés. 2016. "The importance of corporate and social involvement in the implementation of climate friendly". European Journal of Business Science and Technology2 (2): 130-139, https://www.researchgate.net/publication/311986159_the_importance_ of_corporate_and_social_involvement_in_the_implementation_of_climate_friendly_projects.
  6. Lencsés Enikő. 2014a. Milking system technologies in the technology management point of view. [In] New Trends in Management in the 21st Century, ed. Csaba Bálint Illés, Anna Dunay, Anna Słocińska, 281-288. Czestochowa: University of Technology.
  7. Lencsés Enikő, Attila Kovács, Anna Dunay, Kornélia Mészáros. 2014b. "Changes to the HACCP system in a dairy farm due to the installment of an automatic milking system". Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists XVI (6): 313-319.
  8. Ózsvári László, Katalin György, Csaba Bálint Illés, Oszkár Bíró. 2003. "A tőgygyulladás által okozott gazdasági veszteségek számszerűsítése egy nagyüzemi holstein-fríz tehenészetben". Magyar Állat- -Orvosok Lapja 125 (5): 273-279.
  9. Székely Csaba, Attilla Kovács, Balázs Györök. 2000. "The practice of precision farming from an economic point of view". Gazdálkodás 13 (1): 56-65.
  10. Tacken G. M.L., Martin Banse, Agnieszka Batowska et al. 2009. Competitiveness of the EU dairy sector. Hague: Wageningen UR, http://edepot.wur.nl/10766.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.5176
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu