BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Rosa Robert (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach), Ginter Agnieszka (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach), Franczuk Jolanta (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach), Zaniewicz-Bajkowska Anna (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach), Kosterna-Kelle Edyta (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach), Chromińska Krystyna (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach), Rutkowska Aneta (Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach)
Tytuł
Źródła pozyskiwania informacji o wartości odżywczej warzyw przez mieszkańców wsi
Sources of Information About the Nutritional Value of Vegetables by Rural People
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2017, T. 19, z. 4, s. 175-179, rys., tab., bibliogr. 7 poz.
Słowa kluczowe
Warzywa, Odżywianie się Polaków, Wieś, Badania ankietowe, Wyniki badań
Vegetables, Eating habits of Polish people, Village, Questionnaire survey, Research results
Uwagi
Klasyfikacja JEL: D10, D12, Q12, R29
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem podjętych badań była identyfikacja źródeł wiedzy na temat wartości odżywczej warzyw wśród mieszkańców wsi na przykładzie dwóch województw - mazowieckiego i lubelskiego. Ukazano ocenę istotności poszczególnych form pozyskiwanych informacji. Podstawowym narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety przeprowadzonej w 2015 roku na grupie 200 osób. Po analizie wyników badań stwierdzono, że respondenci wskazali na 6 źródeł, z których czerpią informację nt. wartości odżywczej warzyw. Za najważniejsze ankietowani uznali rodzinę i znajomych. Na drugim miejscu ex aeguo znalazły się internet oraz czasopisma. Najmniejsze znaczenie miała opinia sprzedającego warzywa. Kobiety za najważniejsze źródło uznały czasopisma, a mężczyźni rodzinę i znajomych. Dla najmłodszych respondentów najważniejszym źródłem informacji był internet. Wraz ze wzrostem wieku respondentów rosło znaczenie opinii rodziny i znajomych. Na internet jako najważniejsze źródło wiedzy wskazały także osoby z wykształceniem podstawowym. Wraz ze wzrostem poziomu wykształcenia respondentów wzrastało znaczenie fachowych czasopism i książek.(abstrakt oryginalny)

The purpose of the research was identification sources of knowledge about the nutritional value of vegetables among the rural population on the example of two voivodships, Mazowieckie and Lubelskie. The paper presents the assessment of the relevance of individual types of information sought by respondents. The basic research tool was questionnaire survey conducted in the group of 200 people, 100 out of each voivodship. The study was conducted in 2015. Analysis of the obtained results showed that six different sources of information on the nutritional value of vegetables were indicated. In the group the most important sources in the first place was the family and friends. The Internet and specialist journals included in the second place ex aeguo. The opinion of the seller of vegetables was of the least importance.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamowski Zbigniew. 1997. Podstawy ekonomiki i organizacji gospodarstw rolnych. Warszawa: PWRiL.
  2. Chełstowska Zofia. 2006. "Filozofia jakości według Platona i W.E. Deminga w trosce o jakość pracy szkoły". Mazowiecki Kwartalnik Edukacyjny Meritum 2 (2): 15-16.
  3. Hoser Małgorzata, Sylwester Wronowski. 1978. Gastronomia i hotelarstwo. Warszawa: WSiP.
  4. Kołodziejek Bogdan, Zofia Zielińska. 1989. Potrzeby i spożycie. Warszawa: PWE.
  5. Olszak Celina M. 2007. Wyzwania ery wiedzy. [W] Strategie i modele gospodarki elektronicznej, red. C.M. Olszak, E. Ziemba, 17-40. Warszawa: PWN.
  6. Stefanowicz Bogdan. 2013. Informacja, wiedza, mądrość. Warszawa: GUS, Biblioteka Wiadomości Statystycznych.
  7. Urban Stanisław. 2015. Ekonomika handlu żywnością i produktami rolnymi. Wrocław: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/01.3001.0010.5183
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu